Vi bruger mere og mere strøm i boligen. Det har været tilfældet siden august 2023, hvor det private strømforbrug er steget hver måned. 

Under energikrisen viste vi ellers, at vi kunne spare på strømmen. Fra 2021 til 2022 sparede danskerne 10,9 procent på det private strømforbrug, og i første del af 2023 fortsatte de gode vaner. Men efter sommeren 2023 steg strømforbruget igen, og i november brugte vi endda mere strøm end før energikrisen. 

Hvor meget strøm kommer fra nye varmepumper og nye elbiler?

Men det er ikke nødvendigvis dårligt at bruge mere strøm. For eksempel er det godt, når vi udskifter olie- og gasfyr til eldrevne varmepumper, da de udnytter energien mere effektivt og en stor del af tiden bliver drevet af vedvarende energi. Det er ligeledes positivt, når der kommer flere elbiler, da de erstatter diesel- og benzinbiler. 

I 2023 kom der ifølge Danmarks Statistik 44.958 nye varmepumper. Med et anslået årligt forbrug på 4.900 kWh svarer det til, at de nye varmepumper brugte 220 mio. kWh. 

Samme år kom der ifølge FDM 69.345 nye elbiler i de danske hjem. En elbil har et anslået strømforbrug på 3.778 kWh, hvilket kan variere afhængigt af, hvor meget du bruger bilen, og hvor meget du oplader bilen derhjemme. FDM anslår at ca. 60 procent af opladningerne foregår i hjemmet. Det svarer derfor til et strømforbrug på 157 mio. kWh.

Sammenlagt betyder det, at nye varmepumper og nye elbiler i 2023 stod for et estimeret ekstra strømforbrug på 377 mio. kWh. 

Kan varmepumper og elbiler forklare et øget strømforbrug?

Betyder det så, at det er de nye varmepumper og elbiler, der står bag det stigende strømforbrug. 

De nye varmepumper og elbiler står for 4,3 procent af det samlede private strømforbrug i 2023. 

I nogle kommuner er der kommet flere elbiler end i andre. Se antallet herunder. Dertil skal lægges en række brugtimporterede elbiler, som ikke er registreret ud på landets kommuner. 

Fra august 2023 og frem til i dag er det private strømforbrug steget hver eneste måned. I sidste kvartal af 2023 steg strømforbruget med 17,6 procent, mens det i 2024 indtil videre er steget med 11,8 procent. 

Og derfor kan vi altså ikke forklare det hele med nye varmepumper og nye elbiler, siger Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.

– Det tyder på, at vi har lagt de gode vaner på hylden. Under energikrisen snakkede vi alle om sparetips og vi skar en masse overflødigt strømforbrug væk. Nu tyder meget på, at den faldende elpris har fået os langt væk fra de gode råd, lyder det fra Tue Patursson. 

Han opfordrer til, at vi ikke bare giver los og bruger løs af strømmen, selvom elpriserne er faldet igen. 

Men det er ikke kun for vores pengepungs skyld, at vi skal spare. Jo mindre strøm vi bruger, jo mindre fossilt brændstof skal der bruges i elproduktionen. Så på den måde vil vi stadig hjælpe klimaet, hvis vi holder fast i de gode råd og vaner. Og så sparer vi jo alt andet lige stadig penge, når vi bruger mindre strøm, siger han.

Sådan har vi gjort

  • Data for strømforbrug for 2021, 2022 og 2023 er hentet fra Energi Data Service. Filtreret efter Industry group = Privat, opgjort pr. time. Det vil sige, at strømforbrug fra følgende grupper er udeladt: ”Offentligt” og ”Erhverv”. Tallene er filtreret efter kommune, sammenlagt og analyseret af Videncentret Bolius. 
  • Antal boliger med varmepumpe (parcelhuse, række- og kædehuse, etageboliger samt fritidshuse) hentet fra Danmarks Statistik, BOL102. Tallene er opgjort i 2021, 2022 og 2023, filtreret pr. kommune og brugt til at udregne andelen af boliger med varmepumpe ud fra tal fra Danmark Statistik, BOL101. Årligt strømforbrug på 4.900 kWh estimeret af Videncentret Bolius. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius. 
  • Antal nyregistrerede elbiler samt nye brugtimporterede elbiler for de private er hentet fra FDM. Det årlige strømforbrug for en elbil er anslået til 3.778 kWh af FDM. Andelen af privat opladning er som landsgennemsnit estimeret til 60 procent af FDM. Det gennemsnitlige årlige private strømforbrug til opladning af elbil er dermed anslået til 2.267 kWh. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius.