Hvor meget strøm bruger indbyggerne i landets kommuner?

Der er stor forskel på, hvor meget strøm indbyggerne i landets kommuner bruger. 

Gå på opdagelse i kortet herunder, hvor du kan se, hvor meget strøm en indbygger bruger i boligen i hver af landets 98 kommuner.

Du kan både se det gennemsnitlige private strømforbrug pr. indbygger i 2023 samt fordelt pr. måned i 2021-2023, og du kan sammenligne med landsgennemsnittet. 

Højeste strømforbrug
Laveste strømforbrug

Vil du sammenligne med dit eget forbrug? Hvis du kender husstandens årlige forbrug, kan du dele det med antallet af beboere og dermed sammenligne med gennemsnittet i din kommune. Du kan også få overblik via vores værktøj, der skaber overblik over strømforbruget. 

Hvor har indbyggerne været bedst til at spare på strømmen?

Hvor meget belaster vores strømforbrug klimaet?

Når vi bruger strøm, belaster det klimaet mere eller mindre alt afhængig af, hvor meget vedvarende energi der er brugt til strømproduktionen. 

Jo mindre strøm vi bruger, og jo bedre vi er til at bruge strømmen, når den er grønnest, desto mindre belaster vi klimaet.

Gå på opdagelse i kortet herunder og se, hvor meget strømforbruget pr. indbygger har belastet klimaet i de forskellige kommuner. 

Du kan både se den gennemsnitlige CO2-udledning fra strømforbruget pr. indbygger i 2023 samt fordelt pr. måned i 2021-2023, og du kan sammenligne med landsgennemsnittet. 

Højeste klimaaftryk
Laveste klimaaftryk

Hvor er klimaaftrykket fra strømforbruget faldet mest?

Hvor i landet er der flest sommerhuse?

Der er flere forklaringer på, at det gennemsnitlige private strømforbrug er højere i nogle kommuner end i andre. 

I mange af de kommuner, der har et højt strømforbrug, ligger der også mange sommerhuse. I sommerhusene er der et strømforbrug, som bliver delt ud over de faste indbyggere i kommunen, så det dermed fremstår, som om de har et højere gennemsnitligt strømforbrug, end de reelt har. 

Se andelen af sommerhuse i landets kommuner herunder. 

Hvor i landet er der flest varmepumper?

En af forklaringerne på et højt strømforbrug kan skyldes en høj andel af varmepumper i en kommune. Det er derfor ikke nødvendigvis dårligt at have et højt strømforbrug, da en varmepumpe er en mere energieffektiv og grøn opvarmningsform end fx olie- eller naturgasfyr. 

I forbindelse med energikrisen kom der fart på omstillingen fra olie- og gasfyr til varmepumper. Se udviklingen for varmepumper herunder. 

Hvor i landet bruger vi mest strøm til opladning af elbiler?

En stigende del af det private strømforbrug går til opladning af elbiler. En elbil betyder i snit et øget strømforbrug på 3.778 kWh, hvilket kan variere afhængigt af, hvor meget du bruger bilen, og hvor meget du oplader bilen derhjemme. 

I nogle kommuner er der kommet flere elbiler end i andre. Se antallet herunder. Dertil skal lægges en række brugtimporterede elbiler, som ikke er fordelt på landets kommuner i tabellen. 

Sådan har vi gjort

  • Data for strømforbrug for 2021, 2022 og 2023 er hentet fra Energi Data Service. Filtreret efter Industry group = Privat, opgjort pr. time. Det vil sige, at strømforbrug fra følgende grupper er udeladt: ”Offentligt” og ”Erhverv”. Tallene er filtreret efter kommune, sammenlagt og analyseret af Videncentret Bolius. 
  • Data for klimaaftryk for 2021, 2022 og 2023 er hentet fra Energi Data Service. Filtreret efter CHP fuel allocation methold = 125 %, opgjort pr. time. 
  • Tallene for klimaaftryk er filtreret i DK1 og DK2 og kombineret med strømforbruget i 52 kommuner i Vestdanmark (DK1) samt 46 kommuner i Østdanmark (DK2) på timebasis, sammenlagt og analyseret af Videncentret Bolius. 
  • Indbyggertal er hentet fra Danmarks Statistik, FOLK1A og FOLK1AM. Indbyggertallet fra januar-september 2021 er opgjort pr. kvartal, mens indbyggertallet for resten af 2021, samt 2022 og 2023 er opgjort pr. måned. Tallene er filtreret og brugt til at udregne det gennemsnitlige strømforbrug pr. indbygger i landets 98 kommuner i 2021, 2022 og 2023. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius. 
  • Antal fritidshuse samt samlet antal boliger (parcelhuse, række- og kædehuse, etageboliger samt fritidshuse) hentet fra Danmarks Statistik, BOL101. Tallene er opgjort i 2023, da tallene for 2021 og 2022 ikke var tilgængelige. Tallene er filtreret pr. kommune og brugt til at udregne andelen af fritidshuse af den samlede mængde boliger i landets 98 kommuner. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius. 
  • Antal boliger med varmepumpe (parcelhuse, række- og kædehuse, etageboliger samt fritidshuse) hentet fra Danmarks Statistik, BOL102. Tallene er opgjort i 2021, 2022 og 2023, filtreret pr. kommune og brugt til at udregne andelen af boliger med varmepumpe ud fra tal fra Danmark Statistik, BOL101. Årligt strømforbrug på 4.900 kWh estimeret af Videncentret Bolius. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius. 
  • Antal nyregistrerede elbiler samt nye brugtimporterede elbiler for de private er hentet fra FDM. Det årlige strømforbrug for en elbil er anslået til 3.778 kWh af FDM. Andelen af privat opladning er som landsgennemsnit estimeret til 60 procent af FDM. Det gennemsnitlige årlige private strømforbrug til opladning af elbil er dermed anslået til 2.267 kWh. Beregninger og analyse foretaget af Videncentret Bolius. 
  • Konklusioner og analyse er forelagt chefkonsulent Kristian Rune Poulsen fra Green Power Denmark.