Det er fristende at udnytte de ledige kvadratmeter i kælderen til børneværelse, og større børn plager ofte selv om at flytte i kælderen, hvor de kan larme, så meget de vil. Men det er bedst at lade være, da kældre  sjældent egner sig til beboelse.

Derfor er det dumt at indrette børneværelse i kælderen

  1. En kælder kan være dybt sundhedsskadelig for børn, fordi de er mere modtagelige over for eksempelvis skimmelsvamp, der ofte ses i kældre.
  2. Generelt gælder, at en række byggetekniske forhold skal være i orden, før kælderen kan blive godkendt til beboelse. Gulvet skal ligge over det omgivende terræn mod mindst 1 af kældervæggene, der skal være 2,30 meter fra gulv til loft, mindst 1 vindue til det fri i hvert kælderrum, og der skal være en redningsåbning direkte til det fri.
  3. En kælder er pr. definition en fugtig bygningsdel. Den bliver aldrig 100 procent tør, og når der er fugt, kan der komme problemer med skimmel og generelt dårligt indeklima. Dertil kommer radonstråling, som trænger op fra jorden, og som også udgør en sundhedsrisiko.

Efterisolering af børneværelse i kælder maskerer problemer, men løser dem ikke

Det hjælper ikke at kompensere for den naturlige kulde og fugt i kælderen ved at efterisolere rummet indefra.

Når du beklæder en fugtig væg med isolering, gipsplader og en dampspærre, som måske ikke er monteret helt efter bogen, lukkes fugten inde i konstruktionen. Det giver optimale betingelser for at udvikle skimmel.

Video: 5 gode råd til indeklima på børneværelset

Hvordan sikrer du det bedste indeklima for dine børn?

Hvad kan du gøre i løbet af dagen?

Hvad er godt at huske, når børnene får nye ting?

Hvordan undgår du ophobning af støv og partikler?

Hvilke ting skal man undgå på børneværelset?

chevron_left
chevron_right