Man har haft krav til redning af mennesker fra bygninger i over 100 år. Blandt andet derfor er der, i langt de fleste gamle etagebygninger i byerne, både en hovedtrappe og en bagtrappe. Hvis den ene trappe stod i brand, kunne man kunne redde sig ud via den anden.

I dag er der ikke længere krav om, at der skal være to trapper i en etageejendom. Til gængæld skal der være mindst én trappe, der er opført i et ikke-brandbart materiale, fx beton, så der er mulighed for at slippe væk via en sikker flugtvej. Der stilles også krav til overflader, bredde, udluftning mv. af trapper og trapperummet, som kan variere i forhold til fx højden på bygningen.  

Hvad er forskellen på en flugtvej og en redningsåbning?

Bygningsreglementet stiller krav om, at du skal kunne komme ud af din bolig i tilfælde af brand, og at der skal være mulighed for, at brandvæsnet kan redde dig ud. Og her er reglerne for enfamiliehuse og etageejendomme er ikke de samme. 

Helt overordnet er der følgende defination af henholdsvis en flugtvej og en redningsåbning: 

  • En flugtvej er typisk den vej, du i det daglige bruger, når du skal ind og ud af huset. Men ellers er det en  vej ud af huset, hvor du kan gå ud af bygningen, uden at skulle kravle, eller bruge værktøj.
  • En redningsåbning er som regel et vindue eller en lem, som kan bruges til at give dig til kende igennem over for redningsmandskabet. Den skal også anvendes til, at redningsmanden enten kan hjælpe dig ud eller selv kravle ind for at redde dig. En redningsåbning kan aldrig erstatte en flugtvej.

Hvilke krav stilles der til flugtveje?

Kravene er forskellige for etageboliger og enfamilieboliger, når det drejer sig om flugtveje. Mens der i etageboliger er meget specifikke krav til flugtveje, opfylder de døre, man anvender i dagligdagen til at komme ind og ud af et enfamlliehus, i udgangspunktet kravene til en flugtvej. 

For enfamiliehuse gælder der derfor ikke specifikke krav til flugtveje. Reglen er, at hvis gangafstanden fra en udgangsdør og til et vilkårligt sted i huset ikke overstiger 30 meter, stilles der ikke krav om flugtveje i enfamilieboliger. Er der en større afstand end 50 meter, skal boligen deles op flere selvstændige brandceller.

Bemærk, at de krav, der gælder i dag, ikke nødvendigvis var gældende, da boligen blev opført. Derfor kan man fx godt bo i en etageejendom, hvor de gældende krav måske ikke er opfyldt.

Hvilke krav stilles der til redningsåbninger?

Der er krav til redningsåbninger i alle boliger – såvel etageejendomme samt enfamiliehuse. En redningsåbning skal både sikre, at man har mulighed for at tilkalde hjælp, og at der kan komme en brandmand eller anden redningsperson ind i boligen og redde folk ud.  

En redningsåbning skal opfylde følgende krav: 

  • Normalt skal der være mindst én redningsåbning direkte til det fri i hvert beboelsesrum og fra køkkenet. Det kan være et vindue, en dør eller en lem. Også en terrassedør kan tælle som redningsåbning.
  • Et rum behøver ikke at have en redningsåbning, hvis der er to døre i rummet, som fører til andre rum med en redningsåbning. De to andre rum må ikke være i åben forbindelse med hinanden.
  • Redningsåbningens frie højde skal være mindst 60 cm. Den frie bredde skal være mindst 50 cm, og højde plus bredde skal være mindst 150 cm.
  • Hvis afstanden mellem redningsåbningens underkant og det udvendige terræn er mindre end 2 meter, kan redningsåbningen frie højde nøjes med at være minimum 50 cm.
  • Redningsåbningens underkant må højest være placeret 1,2 meter over gulvet inde i huset, og åbningen skal være let at finde og komme hen til. Er underkanten af redningsåbningen mere end 1,2 meter, kan man etablere et trin, så man overholder afstanden.
  • Redningsåbningen skal være let at åbne, og den skal kunne holdes åben i en position så der er fri passage både udefra og indefra. Redningsåbningen skal kunne åbnes uden brug af særligt værktøj eller lign.
  • Der må ikke være noget, der forhindrer brugen af redningsåbningen, som fx solafskærmning el.lign.
  • Redningsåbningen må ikke være blokeret af karnapper, udestuer el.lign., så brandvæsnet ikke kan komme til udefra.

Hvilke pligter har du som husejer i forhold til flugtveje og redningsåbninger?

Når du bor i dit hus, skal du sørge for at vedligeholde det, så du er sikker på, at de døre og vinduer, der fungerer som redningsåbninger, også virker, hvis uheldet skulle være ude, og der opstår brand.  

Undgå at blokere dem med ting, som gør det svært at komme ud, og tjek også med jævne mellemrum, at eventuelle døre og vinduer, du normalt ikke åbner så ofte, rent faktisk også kan åbnes. 

Tænk dig om, når du monterer solafskærmning el.lign., udvendigt såvel som indvendigt, så du ikke blokerer flugtveje. 

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du bygger om?

Eksisterende boliger skal være bygget, så de opfylder de krav, der var gældende på det tidspunkt, huset blev bygget. Gamle huse skal altså ikke umiddelbart opfylde nye krav til flugtveje og redningsåbninger, der er blevet indført i bygningsreglementet senere hen. Der kan være visse undtagelser, hvor regler virker med tilbagevirkende kraft, hvis der er tale om etageboliger.

Når du bygger om, skal du sikre dig, at det du ombygger/ændrer opfylder de krav, der gælder i dag. Det kan fx være, hvis du skifter vinduer – her et det vigtigt, at de nye vinduer lever op til moderne krav.

Hvad skal du være opmærksom på, når du bygger nyt?

Når du bygger et nyt hus, skal du sørge for, at bygningsreglementets krav til antal og størrelse af redningsåbninger overholdes. Det samme gælder, hvis du bygger en tilbygning til dit eksisterende hus, en ny 1. sal eller inddrager en eksisterende 1. sal til beboelse.

Når du placerer en karnap, udestue el.lign., skal du også være opmærksom på, at du ikke forringer en eksisterende redningsåbning eller øger gangafstanden til en dør til det fri. 

Hvor finder du mere viden om redningsåbninger og flugtveje?

I bygningsreglementet og samt tilhørende vejledninger kan du læse den præcise ordlyd om kravene. Her er der også beskrevet en række præaccepterede løsninger for redningsåbninger og flugtveje. Hvis du anvender dem, opfylder du kravene.

Skal du bygge om, til, eller nyt, bør du altid rådføre dig med en byggesagkyndig eller arkitekt omkring flugtveje og redningsåbninger. Du har også mulighed for ikke at vælge de præaccepterede løsninger, men det kræver rådgivning fra en certificeret brandrådgiver.