Selvom din køkkenhave er fyldt med ukrudt, og jorden er udpint, kan du sagtens få gang i den igen. Hvis du gør en indsats i din køkkenhave i efteråret, kan du starte foråret i en ryddelig køkkenhave med beriget og sund jord.
Disse redskaber skal du bruge
- Spade til at vende de 10 cm øveste del af jorden og grave store, genstridige plantedele op.
- Havegreb til at løsne jorden og grave større samlinger af ukrudt op.
- Rive til at jævne jorden, så den er nem at så i.
Lug ud i køkkenhaven i efteråret
- Fjern så meget ukrudt med hænderne som muligt. Forsøg at få rødderne med op.
- Løsn jorden med en greb.
- Pluk resten af ukrudtet fra den løse jord.
- Saml ukrudtet, og læg det til haveaffald.
- Riv jorden, så den er plan.
Så grøn dækafgrøde
Er der ingen planter i jorden vinteren over, er der intet til at binde og holde på kvælstoffet i din køkkenhavejord. I så fald udvaskes kvælstoffet og siver ned til grundvandet, og det er hverken godt for jordkvaliteten eller miljøet.
Så derfor grønne dækafgrøder som honningurt, blodkløver eller gul lupin i jorden vinteren over – det holder ukrudt væk, og du behøver ikke tilsætte kvælstof kunstigt næste forår. Du kan købe grønne dækafgrøder i dit have- eller plantecenter.
Sådan sår du grønne dækafgrøder
- Spred frøene ud over den nylugede jord.
- Riv jorden let, så frøene falder lidt ned i de øverste jordlag.
- Tryk let på jorden med bagsiden af riven, så frøene omsluttes af jord.
- Efter en uge skulle køkkenhaven gerne være grøn af de nye planter.
Kultivér jorden i køkkenhaven til foråret
Til foråret skal den grønne dækafgrøde vige pladsen for dine sommergrøntsager, mens de næringsstoffer, den har holdt på hele vinteren, skal frigives i jorden og videregives til dine grøntsager.
Hak derfor dækafgrøden i stykker og bland den ud i jorden, til det er jævnt og godt blandet. Kværn evt. jorden med en havekværn eller en lille havetraktor, hvis du vil have helt finkultiveret jord.
Nu er din køkkenhavejord fuld af næringsstoffer, uden ukrudt og helt klar til dine afgrøder.