Når 2 mennesker slutter deres forhold eller ægteskab, flytter den ene part i langt de fleste tilfælde fra det fælles hjem meget hurtigt. Der kan opstå et behov for en akut bolig, da der kan være tale om timer eller få dage, og så er det svært at finde en ny bolig.
Men så er det godt, at kommunen kan hjælpe eller det tror i hvert fald langt de fleste danskere, at den kan.
- Vi kan se på de henvendelser, som kommunerne får fra danskerne, at langt de fleste har en forventning om, at kommunen ordner boligsituationen for dem, siger konsulent i Kommunernes Landsforening, Rafai Atia.
Kommuner har ikke pligt til at hjælpe ved skilsmisser
Men sådan ser virkeligheden imidlertid ikke ud, forsikrer han.
- Kommunernes anvisningsret til almene boliger og de såkaldte husvildboliger er forbeholdt borgere, der kommer under husvildparagraffen, og det gør man ikke, fordi man har valgt at bryde et forhold, siger Rafai Atia.
Det gør derimod mennesker i en akut opstået situation, som fx hvis du har mistet dit hjem i en brand, en orkan m.m. Også folk i social nød typisk handicappede, flygtninge og voldsramte kvinder - kan få en anvist en bolig af kommunen.
- Dem har vi ifølge loven en forpligtelse til at hjælpe, men en skilsmisse opstår vel næppe akut, siger Rafai Atia.
Men gør det måske i særlige tilfælde
- Men lur mig, om ikke kommunen vælger at hjælpe, hvis en mor med 2 børn i hånden tropper op for at bede om hjælp til at finde en lejlighed, siger han.
Rafai Atia understreger, at du altid selv skal betale din husleje.
Find en lejebolig efter skilsmisse
Lejeboligmarkedet er for langt de fleste det mest oplagte valg umiddelbart efter en skilsmisse, hvor der måske ikke er penge på kistebunden til at købe.
- Det er derfor vigtigt, at der i så mange lokalsamfund som muligt er udlejningsboliger, både almene og private, i et tilstrækkeligt omfang og i rimelig kvalitet. Det kan være med til at afbøde nogle af de stressende forhold, som både børn og voksne oplever omkring boligsituationen i forbindelse med en skilsmisse, siger boligforsker Kirsten Gram-Hanssen, SBi.
Undgå akut bolignød ved at skrive dig op til en lejebolig
Men i realiteten er der ikke nok lejeboliger, som er til at få fingrene i i akutte situationer. De almennyttige boliger bliver fortrinsvist tildelt folk, der absolut ikke har andre muligheder, og i boligselskaberne skal man have været skrevet op i årevis for at få en bolig.
Boligselskaberne gør ingen undtagelser, de følger reglerne med ventelister, der kører efter anciennitet, lyder det fra Boligselskabernes Landsforening.
- Det er ikke nemt at få sig en ny bolig på et forholdsvist presset boligmarked, med mindre man har nok penge til at købe for, siger boligforsker Kirsten Gram-Hanssen og henviser til, at 10 procent af dem, der går fra hinanden flytter hjem til deres forældre, fordi de ikke har andre muligheder.
Hver anden finder selvstændig bolig
I dag bliver 40 procent af alle registrerede parforhold opløst. I 7 ud af 10 tilfælde bliver den ene part boende, mens den anden flytter.
Flytningerne er ofte til en midlertidig bolig. Halvdelen finder en selvstændig bolig og bor alene, men mere end en tredjedel af disse flytter dog også igen inden for det næste år, forklarer Kirsten Gram-Hanssen.
Boligråd ved skilsmisse
- Aftal, hvem der bliver boende i den fælles bolig ved et evt. brud, og hvem der flytter, mens alt stadig er godt i parforholdet. Hverken hvis I bor i lejebolig eller i andelsbolig, har det nogen betydning, hvem der har underskrevet lejekontrakten eller andelsbeviset.
- Skriv jer op hos et boligselskab, mens alt stadig er godt i parforholdet - så har du en bedre chance for at få en bolig, hvis I går fra hinanden.
- Hvis du hurtigt skal finde en ny bolig efter skilsmisse, kan du kontakte fagforeninger, pensionskasser og forsikringsselskaber. Mange udlejer boliger til medlemmer og kunder.
- Brug også mund til mund-metoden. Fortæl alle omkring dig, at du søger bolig, og spred ordet på Facebook, Twitter og Linkedin, hvor din forespørgsel hurtigt kan spredes til rigtig mange brugere.
- Sæt opslag op i de lokale butikker.
Sådan finder du en lejebolig
I de senere år er det blevet sværere at finde en lejelejlighed eller en anden lejebolig til en lav pris - særligt i de største byer.
Videncentret Bolius har lavet en artikel og en liste over de muligheder, du har. Læs den her: