KORT OM BOLIG+

  • De 10 BOLIG+-boliger i Søborg er set over hele året 100 procent energineutrale.
  • Det gælder både for den energi, der varmer boligerne op og sikrer korrekt ventilation, og for beboernes individuelle energiforbrug.
  • Bygningens solenergi leverer minimum 1.700 kWh el pr. bolig pr. år til de enkelte lejligheders individuelle elforbrug.

Læs mere om BOLIG+ på realdania.dk

Læs mere om BOLIG+ på boligplus.org

- Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det.

Sådan lyder teksten i en ældre revyvise, men den kunne også være lydsporet til oplevelsen af Mino og kæresten Christinas nye lejlighed på Søborg Hovedgade. For udefra ser boligkomplekset måske nok markant ud med sin hvide betonfacade og de sorte solpaneler monteret på altanudhængene, men indenfor er der ikke noget, der røber, at lejligheden skulle være noget særligt.

Men det er den.

BOLIG+-lejligheder producerer energi

Parrets lejlighed er nemlig - ligesom de ni øvrige lejligheder i bygningen - en såkaldt BOLIG+-lejlighed. BOLIG+-komplekset i Søborg er Danmarks første aktivt energiproducerende og energineutrale etageboligbyggeri med en erklæret målsætning om at designe sunde boliger med fokus på øget livskvalitet og et godt indeklima. Bag det eksperimenterende byggeri står Realdania By & Byg.

Mino og Christina boede tidligere til leje i en ældre, mindre lejlighed i Københavns Nordvestkvarter, men de ville gerne flytte ind i en større og nyere ejerlejlighed.

Et par gange har jeg simuleret en god gyserfilm ved at tænde og slukke lyset i det værelse, Christina har været i.
Mino

- En dag kørte vi tilfældigt forbi herude. Først syntes jeg faktisk, at bygningen så lidt ufærdig ud på grund af facaden med solpanelerne. Men da vi kom indenfor, tiltalte indretningen os, husker Mino.

- Jeg ved ikke, om det var afgørende for vores beslutning, at bygningen var energineutral. Men jeg syntes helt klart, at det var positivt, supplerer Christina. Videncentret Bolius talte med parret i 2016.

Varme, lys og ventilation kan styres

Kæresteparret endte med at købe lejligheden og flyttede ind i sommeren 2016. I løbet af de første måneder fik de en grundig introduktion til bygningens tekniske installationer og til to softwareprogrammer, så de selv kan holde øje med bygningens produktion af solenergi, energiforbruget pr. lejlighed og indeklimaet.

Det indebærer bl.a. et komplet overblik over alle stikkontakter i lejligheden, lysstyring, varmestyring, ventilationsstyring og måling af CO2-niveauet i luften. Lejlighedens forbrugsdata bliver anonymiseret og automatisk sendt videre til Teknologisk Institut, som bruger dem til at blive klogere på, hvordan fremtidens boliger skal designes.

- Hvorfor bruger vores køleskab så meget strøm?

Mino finder sin computer frem. Det er helt klart ham, der går mest op i lejlighedens forbrugsmønstre. Mino arbejder professionelt med it og siger selv, at det nok er en fordel at have lidt flair og interesse for teknologi, hvis man vil have det fulde udbytte af at bo i en BOLIG+-lejlighed.

- Jeg skal stadig lige vænne mig til det. Men jeg synes, at det er sjovt at logge ind og følge med. På sigt vil jeg gerne dykke mere ned i vores strømforbrug og finde ud af, hvor meget strøm vores vaskemaskine, tørretumbler og andre enheder bruger, siger han og forklarer, at han eksempelvis har undret sig over, at deres helt nye køleskab med energimærket A bruger så meget strøm.

- Jeg kan se, at der er nogle store udsving i energiforbruget, så måske er det defekt. Jeg kunne godt finde på at kontakte producenten af køleskabet og vise dem strømforbruget. Normalt stoler man udelukkende på, hvad en sælger siger, men her kan jeg jo vise dem præcist, hvor meget strøm det bruger, siger Mino.

BOLIG+ giver større interesse for el- og energiforbrug

Selvom Mino og Christina ikke vil betegne sig selv som ligeglade energiforbrugere før, har de begge fået en stigende interesse for, hvor meget strøm de bruger i deres nye lejlighed, og hvad strømmen koster.

BOLIG+-lejlighederne anvender først den solenergi, bygningen selv producerer. Er det ikke tilstrækkeligt til at dække beboernes behov, køber de strøm af et energiselskab. Hvis bygningen omvendt producerer mere strøm, end der er behov for, sælger de den overskydende strøm til energiselskabet.

Stikkontakter kan programmeres til at slukke

I to stykker software har Mino og Christina et overblik over de mange komponenter i lejligheden. Her kan de eksempelvis slukke for lys, når de ikke er hjemme, eller slukke for alle apparater, der står på standby og sluger strøm. De kan også programmere udvalgte stikkontakter til at slukke efter fx 30 minutter, eller programmere stikkontakten til at slukke på et bestemt klokkeslæt.

– Der er selvfølgelig en balance. For hvis fjernsynet og lamperne pludselig slukker, mens vi sidder i stuen en sen aften og ser en film, bliver den automatiske styring et irritationsmoment. Nu har vi ikke boet her så længe, så det handler nok om at blive klogere på vores forbrugsmønstre, og så må vi bagefter programmere teknologien, så den passer til os, fortæller Mino.

Ingen bekymringer for hackere

Når man digitaliserer så meget af hjemmet, opstår der - i hvert fald i princippet - også en øget risiko for, at nogle hacker sig ind i systemet og overtager kontrollen over fx el- og varmestyringen. Selvom Mino har tænkt tanken, så er han dog ikke bekymret for at få ubudne digitale gæster.

- Lige nu tror jeg ikke, at denne typer af systemer er så udbredte, at de er interessante for hackere, men det kan da godt være, at de bliver det om nogle år.

Hov - hvorfor slukker lyset?

Han har dog selv fiflet lidt med systemet for at drille Christina.

- Et par gange har jeg simuleret en god gyserfilm ved at tænde og slukke lyset i det værelse, Christina har været i. Det kan jeg styre fra computeren. De første gange kunne hun slet ikke forstå, hvad der skete.

Sådan styres intelligente stikkontakter i BOLIG+

Stikkontakterne fra Zensehome kan opsættes, så du måler forbruget på hver enkelt kontakt/lampeudtag. Du kan installere automatisk tænd/sluk på lamperne - indstil fx en kontakt til at slukke efter x antal minutter. Du kan også indstille, at noget tænder og slukker igen på et givent tidspunkt en given dag. Systemet kan også tage højde for tidspunkter for solopgang og -nedgang.

Et langt tryk på en indstillet kontakt slukker alt i lejligheden. Indstil selv, hvilke kontakter der ikke skal slukke ved sluk-alt funktionen - fx hvidevarer.

Beboernes tænd/sluk-mønster køres igennem, så det altid viser den seneste uges mønster. Det sker for at forebygge indbrud. Systemet husker selv, hvilke lamper du har haft tændt/slukket for i løbet af den sidste uge og hvornår. Du kan også selv indstille, hvilke ting der skal være en del af simuleringen, så badeværelseslyset fx ikke tænder, da det alligevel ikke kan ses fra gadeplan.

En stikkontakt kan styre en anden stikkontakt eller den lampe, man ønsker. Tænd/sluk fx køkkenlyset ved indgangen og i selve køkkenet, eller sluk lyset i soveværelset fra begge sider af sengen.

Et kort tryk på kontakten kan tænde en eller flere ting samtidigt, som du har indstillet. Et langt tryk kan også tænde/slukke andre områder eller blot dæmpe lyset de steder, du har indstillet. Du programmerer selv.

Automatisk tænd/sluk af andre stikkontakter afhængigt af en anden stikkontakts nuværende elforbrug: Indstil fx den stikkontakt, som antenneforstærkeren er tilsluttet, så den kun tænder, hvis der også bliver målt et forbrug på de stikkontakter, hvor boligens tv er tilsluttet.

Dæmpet lys om natten: Lyset i sove- og badeværelse kan indstilles, så det fx automatisk dæmpes 60 procent efter kl. 23.30.