Haven kort

  • Torben Bille og Marianne Blom, pensionister.
  • Landbohave uden for Gudhjem ved skov og mark.
  • I alt 20.000 m2 inklusive skov og småsøer. Indre have: ca. 10.000 m2.

Fra markvejen er der intet at skue. I det bakkede landskab på toppen af Bornholm og med udsigt over Gudhjem snørkler de små veje sig af sted, og pludselig stikker en lille skovvej skarpt mod venstre. Ned, ned, rundt, rundt, og dernede for enden bor Torben Bille og Marianne Blom i deres eventyrlige oase.

Gårdspladsen er omgivet af tre blanke søer med siv, åkander og dunhammere, der tager sig noget så idyllisk ud på sådan en lun solskinsdag. Ved huset tager Torben Bille imod. Han og Marianne har siden 1979 ejet huset og – ikke mindst – den store og multiudtryksfulde have, der omgiver det.

– Nogle venner sagde, at jeg skulle tage et kig på det her hus engang. Da jeg gjorde det, blev jeg forelsket ved første blik. Det med at gå ned ad en lille, smal skovvej og så komme ned og se huset ligge der i så smukke omgivelser. Dér ville jeg gerne have, at vores børn skulle vokse op. Og sådan blev det – det har vi nydt mange gange siden, fortæller Torben Bille.

Oprindeligt var haven omkring huset en klassisk landbrugshave, men fordi Torben Bille holder af at være i haven og arbejde med at få det bedste frem i den, har han ad åre skabt en have med mange rum og stor alsidighed, som han året rundt finder ro og glæde ved at passe eller blot betragte.

Inspiration fra japan 

Torben Bille købte i sin tid huset af guldsmeden Peter Faber, der nu bor i Allinge. Det var Peter Faber, der i sin tid anlagde og opstemmede småsøerne, hvilket klæder grunden smukt, fortæller Torben Bille.

– Den idé har jeg passet på og værnet om siden. Men også husets japansk inspirerede tagudhæng, dørpartiet ind til stuen samt haverummet udenfor er Fabers idé. Det hele emmer af harmoni og er inspireret af en japansk balance. Selvom det ser sporadisk og naturligt ud i haverummet, så er elementerne nøje orkestreret i forhold til hinanden, så en slags balance bevares, forklarer Torben Bille.

Balance mellem det veltrimmede og vildtvoksende 

Denne balance går igen overalt i haven. Noget får lov at vokse vildt eller ser sådan ud, andet bliver sirligt trimmet. Netop denne vekslende tilgang til det at holde have holder Torben Bille af. 

– Træer vælter, eller grene brækker af i en storm, og så opstår der pludselig nye sammenhænge eller elementer i haven. Andre steder er buske sirligt klippet, og græsset tæt på huset klippes af min robotplæneklipper, hvilket er en stor hjælp. Men lige netop den der balance mellem orden og kaos synes jeg er inspirerende og udfordrende. 

Haven er et maleri, der udvikler sig

Torben Bille kalder sin have for en være-have. Han betragter den som et stort og konstant foranderligt maleri, hvor han kan få lov at sætte sit præg og nyde årstidernes rytme og naturkræfternes egen vilje. 

Han er nevø til Ejler Bille, den danske maler, grafiker, digter og billedhugger, og opvæksten i et kunstnerisk miljø har også været medvirkende til hans tilgang til uderummet. 

– Som et stort maleri i proces udvikler haven sig hele tiden og er fuld af oplevelser og nye detaljer at fortabe sig i. Jeg kan være i gang med at klippe en rosenbusk, og pludselig er oplevelsen af at være lige der helt anderledes end for en time siden, fordi solen kaster sit lys lidt anderledes. Den slags har jeg så stor glæde af at opleve, forklarer han.

En have, der skal passes

Nogle vil måske foretrække en have, der er nem at holde, eller en have, der giver masser af afgrøder, men for Torben Bille er bare det, at den er der med alle sine krummelurer og voksende træer og blomster alt rigeligt. 

– Mange kommenterer fx havens mange små rum, der for mig ikke er besværlige, selvom de buer og snor sig. For mig er de forunderlige og smukke, men krævede meget tid og pleje, men det klarer en robotplæneklipper i dag, så jeg kan gøre andre ting i haven. 

Haven rummer også både større og mindre søer, som førnævnte Peter Faber i sin tid var ophavsmand til. Søerne holder Torben Bille rene for alger, så de blanke spejloverflader kommer til deres ret og kan reflektere sollys og måneskin.

– Søerne med deres dyreliv –  salamandre, frøer og forskellige insekter – er spændende, og sjovt nok plages vi ikke af myg på trods af så meget vand. Det skyldes formentlig de mange småfugle, der også holder til her. Søerne giver en del arbejde, når jeg skal holde dem fri for begroning, og det tager tid at fjerne andemad. Men det er det hele værd, når man kigger på det smukke vandspejl med åkander og andre vand- og sumpplanter. Sidste år holdt et par bramgæs også til i en af søerne – vi håber, de kommer igen i år.

Haven besøges desuden tit af rådyr, der desværre spiser rosenknopperne. De kan også være barske over for havens mange frugttræer, der derfor er beskyttet med trådnet.

Passionen er de fascinerende bier

Torben Billes nyeste havepassion er de mange bier, der i stader i baghaven ved siden af urtehave og frugttræer arbejder på livet løs. Han er ved at sætte en lade på grunden i stand, så den kan indrettes til hans stigende honningproduktion. Laden er koblet til drivhuset, så han i regnvejr kan være her og arbejde tørskoet.

 

Bifamilierne skal følges tæt for at sikre, at alt er vel, og for at forhindre uønsket sværmen. I foråret udvikler de sig eksplosivt. Vi tager kun en del af den honning, de producerer, men giver dem alligevel ekstra tilskudsfoder ved indvintring i efteråret. P.t. har jeg dog kun fem stader. Fire døde denne vinter pga. de usædvanlige kuldegrader. Årsagerne til det – og den truende bidød overalt i verden – giver noget at tænke over – måske blot naturens gang, måske menneskers uheldige adfærd med insektgifte, fortæller Torben Bille.

Podcast: Mig og min have

Episode 9: Insekter

Jesper har en skummel plan om at sende Andreas på insektekspedition og smage på insekter. Bugging Denmark har en fårekyllingefarm og arbejder med thailandske metoder. Fårekyllingerne kravler rundt i æggebakker i varme, tørre og rene forhold. Farmen sælger fårekyllingerne som menneskeføde, og de skulle efter sigende smage af nødder.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit