Havde du overvejet at bygge nyt træskur, lave en tilbygning eller isolere under terrændækket?
Så kan det være, at du skal overveje at udskyde det projekt – medmindre du vil betale markant mere for materialerne.
Der er nemlig byggeboom i det meste af verden, og mange projekter er bagefter grundet coronaens indtog, bl.a. fordi flere producenter måtte nedjustere produktionen sidste år.
Dertil har flere andre faktorer, fx et barkbilleangreb på canadisk træ, gjort, at USA i højere grad end normalt køber byggematerialer fra det europæiske marked.
Kamp om byggematerialerne
Det giver knaphed på en lang række byggematerialer – og derfor stiger priserne, og ventetiden øges.
Det handler meget kort fortalt om udbud og efterspørgsel. Og her er efterspørgslen globalt set steget markant det seneste stykke tid.
Det er som sådan ikke et atypisk sæsonudsving – men udsvinget er større i år. Og derfor må producenter og forhandlere i højere grad end normalt forfordele byggematerialerne. Det betyder, at materialerne primært leveres til bestilte og igangværende byggeprojekter, mens os private, der handler i byggemarkederne, er sidste led.
Det er en vurdering fra projekt til projekt, om du vil betale den pris, det koster, eller om du vil vente, til priserne falder.
Prisstigninger på flamingo, træ, krydsfiner...
Prognosen i byggebranchen lyder på op til 50 % højere priser sammenlignet med før pandemiens indtog. Det skriver både DR og Licitationen.
Prisstigningerne rammer i første omgang forhandlerne, men det kan ikke undgå, at det også smitter af på materialerne, du eller håndværkeren køber i byggemarkedet.
Meget tyder endda på, at prisstigningerne fortsætter deres opadgående kurve.
Listen af materialer til bolig og have, der stiger i pris pt., er mange. I Videncentret Bolius er vi bekendt med træ, krydsfiner, polystyren/EPS-isolering (bedre kendt som flamingo), metal, stål, plast og glas – men listen er formentlig endnu længere.
Udover prisen kan du risikere at skulle vente på at få de materialer, du skal bruge – hvis du overhovedet kan få fingrene i dem.
Derfor lyder det generelle råd fra Henrik Bisp, fagekspert i Videncentret Bolius:
- Som altid er det en god idé at indhente flere tilbud fra håndværkere eller på materialerne. Og så er det en vurdering fra projekt til projekt, om du vil betale den pris, det koster, eller om du vil vente til priserne falder. Derudover er det ikke alle materialer, der stiger i pris, så måske kan du bruge et andet materiale i stedet.
Hvad sker der med bestilte materialer?
Har du – eller en håndværker - allerede bestilt materialer til dit projekt, burde du kunne få de materialer som planlagt. Om du kommer til at betale mere for dem, afhænger af hvad der står i kontrakten til håndværkeren eller producenten.
Der skal stå i kontrakten, at der tages forbehold for prisstigninger, hvis du som køber skal hæfte for merudgiften.
Sørg derfor også for, at når du bestiller nye opgaver og materialer, at tjekke kontrakten igennem for, hvem der betaler, hvis materialerne stiger yderligere i pris.
Det tager tid at komme “tilbage” til normalen
Hvad skal jeg så gøre med mit byggeprojekt?
Det spørgsmål stiller mange danskere sig formentlig. Svaret er desværre ikke enkelt.
Det er nemlig svært at vurdere, om du bør lave dit projekt nu eller vente. Du skal bl.a. overveje, hvornår du har tiden til at få bestilt eller udført arbejdet, om du eller håndværkeren tror, at priserne falder, og om dit projekt skal løses nu af hensyn til din eller din boligs ve og vel, eller om det kan vente.
Byggemarkeder og producenter kan for nuværende ikke vurdere i hvor høj grad, tendensen fortsætter, og hvornår den løjer af igen. Flere af kilderne hos Licitationen og DR vurderer, at de høje priser og lange ventetider kan fortsætte resten af 2021 – og måske endda længere endnu.
- Private er typisk sidste led, så udsvinget i pris og ventetid kan vare længere end for store byggeprojekter, siger Henrik Bisp.
Byggetilladelser tager også længere tid
Mange projekter i bolig og have kræver en byggetilladelse. Og også her er ventetiden øget som følge af den stigende interesse for at bygge og renovere.
Dansk Industri oplyser, at behandlingstiden fra ansøgning til godkendt byggetilladelse steg med to dage fra 2019 til 2020, så det i 2020 gennemsnitligt tager 52 dage, før byggetilladelsen er i hus. Og det tal kan sagtens stige i 2021
- Det er klart, at det kan tage længere tid at få en byggetilladelse med den nuværende situation. Så ligesom med andre projekter i boligen, skal du vurdere, om det er nice to eller need to at få lavet projektet nu her. Og så skal du tjekke, om du overhovedet kan få og vil betale for de byggematerialer, du skal bruge, siger Henrik Bisp.
Kan påvirke boligpriserne
Og byggeboomet kan også have påvirkning på boligsalg og –priser.
For pt. buldrer boligpriserne opad, men grundet de stigende priser på byggematerialer og travlhed hos håndværkere, kan der snart komme færre salg og boligpriser, der ikke stiger i samme omfang som det seneste år eller de aktuelle prognoser. Det vurderer Thomas Hovgaard, kommunikationschef i Nybolig, i en pressemeddelelse.
Så den overordnet lektie er, at du med fordel kan afvente situationen, hvis det er muligt.