Hvordan skaber du en duftende have? Hvilke planter skal du vælge?
Vi har fundet 8 blomster, urter og buske, der fylder din have med fortryllende aromaer. Hver plante har unikke duftnoter og anvendelsesmuligheder, som beriger haven, og vi giver opskrifter på at bevare deres aroma og deler tips til en have, hvor duft og hygge går hånd i hånd.
En duftende have kræver planlægning. Placér velduftende planter tæt på opholdsområder og stier, så duften følger dig. Skab balance mellem søde, krydrede og friske noter – måske en rosenpergola ved bænken, lavendel ved terrassen og sødskærm ved indgangen?
1) Rose

Ved indgangen til haven er der plantet et væld af roser sammen med klematis, der supplerer blomstringen og tilfører smukke kontraster. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Roserne giver duft, skønhed og smag i haven
Rose (Rosa damascena). Intet signalerer romantik og elegance som duften af en rose. Fra de sødmefyldte noter i gamle roser til de mere delikate aromaer i moderne hybrider er roser havens duftende juveler. Hver sort har sin egen unikke duftprofil – fra dybe, krydrede noter til friske, frugtagtige toner. Rosens duft kan forvandle en have – en enkelt brise kan fylde luften med søde, krydrede eller frugtagtige toner, der skaber en stemning af ro og romantik.
Trives bedst i: Placeringen af roser er afgørende for at få det fulde udbytte af deres duft. Langs stier og terrasser kan duften følge dig med hver brise, mens en rose nær et åbent vindue lader dens aroma snige sig ind i hjemmet. Roser elsker sol og luft – en åben placering forebygger svampesygdomme og sikrer frodig blomstring. Kombinationen af roser med lavendel er klassisk, men andre aromatiske planter kan også skabe en skøn duftoplevelse.
Når du planter roser i haven, bringer de både skønhed og en fantastisk duft med sig. Vælger du sorter med åbne blomster, inviterer du også en lang række bestøvere ind i haven.
Kan anvendes til: Roser er ikke kun til pynt – mange sorter er også spiselige, og de usprøjtede kronblade kan forvandle sig til sirup, gelé og rosensukker, der tilfører en fin blomstersmag til desserter. Jeg har desuden selv haft succes med en rosenchampagne, der kan fremstilles efter samme principper som med hyldeblomstchampagne.
2) Sødskærm

I et skyggefuldt hjørne af blomsterhaven trives sødskærm – en stærk plante, der kan konkurrere med skvalderkål. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Diskrete skærme med behagelig duft af anis
Sødskærm (Myrrhis odorata) kaldes også for spansk kørvel og er en flerårig plante elsket for sine fine, bregnelignende blade og delikate anisduft. Den blomstrer i maj med små, hvide skærme, der tilfører haven et let og luftigt udtryk. Sødskærm er en af mine absolutte favoritter og er en alsidig plante, der trives i halvskygge og foretrækker fugtig, veldrænet jord – et godt valg til mange haver.
Trives bedst i: Placér sødskærm nær stier eller opholdsområder, hvor dens behagelige anisduft frigives ved let berøring. Den fungerer også fremragende som bunddække under buske og træer, hvor dens frodige løv fylder skyggefulde hjørner af haven. Sødskærm trives også i krukker, hvor den tilfører frodighed til terrasser og altaner.
I havens design fungerer sødskærm perfekt som bunddække og kan erstatte bregner. Kombineret med græsser skaber den et naturligt, men velafbalanceret udtryk. Dens frodige løv og delikate blomster tilfører tekstur og visuel interesse, mens dens duft skaber en afslappende og indbydende atmosfære. Insekterne elsker den også, hvilket gør den til en værdifuld plante for biodiversiteten.
Kan anvendes til: Sødskærm er både smuk og spiselig. De unge blade og stilke har en sød, lakridsagtig smag og kan bruges i salater, desserter eller som en aromatisk tilsætning til drikkevarer. Blomsterne pynter på retter, mens de umodne, grønne frø har en overraskende sød lakridssmag – perfekte som en lille snack eller i salater.
3) Kaprifolie

De eksotisk udseende blomster af kaprifolie udsender en intens duft, der især tiltrækker natsværmere. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Den kraftigt duftende slyngplante
Kaprifolie (Lonicera) er en kraftig slyngplante med rørformede blomster i hvide, gule og rødlige nuancer. Afhængigt af sorten blomstrer kaprifolie fra sent forår til sensommer, men duften er særlig kraftig i forsommeren, hvor den fylder haven med sin sødmefulde aroma. Blomsterne tiltrækker både sommerfugle og bier, hvilket gør kaprifolie til en vigtig plante for bestøvere. Duften er særlig intens om aftenen, hvor den søde duft spreder sig i haven og tiltrækker natsværmere i stort antal.
Trives bedst i: Kaprifolie er fremragende til at dække hegn, pergolaer eller espalier og kan hurtigt skabe en frodig, grøn væg fyldt med farverige og duftende blomster. De duftende blomster er oplagte at placere nær opholdsområder eller langs stier, hvor man ofte færdes og kan nyde duften. Selvom kaprifolie primært er en klatreplante, kan nogle arter fungere som bunddække på steder, hvor den kan få lov til at brede sig frit.
Kaprifolie vokser kraftigt, men kan holdes i skak med beskæring i vinterhalvåret. Bemærk at kaprifolie er giftig ved indtagelse, og at de smukke bær i efteråret er ikkespiselige for mennesker, men er en vigtig fødekilde for fugle.
4) Lægebaldrian

De små blomsterskærme af lægebaldrian dufter mildt af vanilje og er uimodståelige for både mennesker og insekter. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Staude med medicinske egenskaber
Lægebaldrian (Valeriana officinalis) er en staude, der ikke blot tilfører haven en dejlig duft, men også har været kendt og brugt for sine medicinske egenskaber gennem århundreder. De små blomster, som spænder fra hvid til sart lyserød, samler sig i tætte skærme og udsender en sød, beroligende duft, der tiltrækker bestøvende insekter.
Trives bedst i: Lægebaldrian trives bedst i fugtig, veldrænet jord og kan placeres både i sol og halvskygge. Den kan blive mellem en og to meter høj og gør sig godt i baggrunden af staudebede eller langs hegn og mure. Placér lægebaldrian tæt på steder, hvor du ofte opholder dig, som ved en terrasse eller en bænk, så du kan nyde dens beroligende duft. Dens højde, struktur og de smukke blomsterhoveder skaber også en elegant kontrast til lavere planter og prydgræsser.
Lægebaldrian bringer både duft og historie til haven – en prydplante med medicinske rødder. Vær dog opmærksom på, at den let selvsår sig og kan brede sig flittigt i haven.
Kan anvendes til: Selvom lægebaldrians blomster er duftende og attraktive, er det dens rødder, der bruges til medicinske formål. Lægebaldrian er kendt for sine beroligende egenskaber og bruges ofte i naturmedicin til at fremme afslapning og forbedre søvnkvaliteten. Du kan tørre rødderne og bruge dem i te eller som et naturligt middel mod stress og søvnløshed.
5) Hyld

Den vilde danske hyld med store, hvide blomsterklaser klippes til hyldeblomstsaft i juni. Foto: Kenn Römer-Bruhn
En dejlig duft og smag af sommer
Hyld (Sambucus nigra) er havens duftende skyggegiver – en frodig busk eller et yndefuldt, lille træ, der fylder luften med sin søde, let krydrede aroma. Med sine store, flade blomsterskærme, der folder sig ud i maj og juni, lokker hylden bier og bestøvere med sin sødmefyldte duft, der varsler sommerens komme. De elegante blomsterklaser, der senere forvandles til sorte bær, gør hylden til en alsidig plante i haven.
Trives bedst i: Når du designer din have med hyld, kan du placere den som fritstående eller som en del af et blandet krat. Hyld kan beskæres til et luftigt, lille træ – ideelt til små haver – eller som et dekorativt element i større haver. Hyld trives et solrigt til halvskygget sted med fugtig, veldrænet jord for at opnå den bedste vækst og blomstring. Placér den nær opholdsområder eller langs stier, hvor brisen kan bære dens søde aroma forbi dig.
Med en hyld i haven får du både en duftende oase og en rig kilde til sommerens mest elskede drikke og delikatesser.
Kan anvendes til: Hyld er en guldgrube af smag og duft – dens blomster kan forvandles til sommerens mest forfriskende hyldeblomstsaft eller hyldeblomstchampagne, og de mørke bær kan bruges til nærende syltetøj og saft.Husk at koge hyldebær før brug – derefter er de en sand vitaminbombe, perfekt til saft og syltetøj i de kolde måneder.
6) Pæon

Pæoner er ikke bare dramatisk smukke, men kan også være velduftende i haven. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Dramatisk staude med varierende duft
Pæon (Paeonia) er en elsket staude kendt for sine store, farverige blomster og elegante duft. Blomsterne findes i nuancer fra hvid og lyserød til dyb rød, og især de fyldte sorter udsender en sød, delikat aroma, der fylder haven med en behagelig duft. Duftintensiteten varierer dog mellem sorter. Pæonens blomstringstid afhænger af sorten, men de fleste folder sig ud i maj og juni, men der er også pæoner, som blomstrer tidligere i april.
Trives bedst i: Pæoner trives bedst i fuld sol og veldrænet jord. De fleste sorter bliver omkring en meter høje, og med den rette placering kræver de minimal pleje. De plantes bedst i grupper for at skabe dramatiske, duftende blomsterbede, men fungerer også smukt som solitære planter i forgrunden af buskads og staudebede.
Pæonernes store blomsterhoveder og frodige løv skaber en stemning af overdådig romantik i haven. Placér dem nær siddeområder og stier for at nyde deres duft på nært hold, eller lad dem danne en overdådig baggrund for mindre blomster og bunddækkeplanter.
7) Uægte jasmin

Hvorfor ikke lade pibeved (uægte jasmin) være en del af et vildt krat og bidrage med en vidunderlig duft i haven. Foto: Kenn Römer-Bruhn
Hårdfør og løvfældende duftbusk
Uægte jasmin (Philadelphus coronarius), også kaldet pibeved, er en hårdfør, løvfældende busk med store, cremehvide blomster, der dufter intenst. Blomsterne udsender en intens, sød duft, der ofte sammenlignes med ægte jasmin – dog med en let citrusnote i visse sorter. Uægte jasmin blomstrer typisk fra juni, men kan i milde forår begynde allerede sidst i maj, hvilket gør den til en vidunderlig tilføjelse til forårshaven.
Trives bedst i: Uægte jasmin trives bedst i fuld sol til halvskygge og foretrækker veldrænet jord. Den kan vokse op til tre meter i højden og bredden, hvilket gør den ideel som baggrundsplante i blomsterbede eller som en del af en duftende hæk. Plant den nær indgangspartier, terrasser eller stier, hvor dens vidunderlige duft kan nydes, hver gang du går forbi.
Med sin oprette vækst og duftende blomster kan uægte jasmin skabe naturlige rum i haven. Plantet langs en sti eller ved en terrasse tilføjer den både struktur og en stemning af klassisk havelykke. Ved en haveindgang lyser blomsterne op i skumringen og skaber en næsten eventyrlig stemning.
8) Lavendel

De lavendelblå blomster har en intens, aromatisk duft og kan bruges i både madlavning og duftposer. Foto: Kenn Römer-Bruhn
En langvarig duft af sommer fra Middelhavet
Lavendel (Lavandula angustifolia) er en klassiker i haven med sine aromatiske, lilla blomster og sølvgrå, duftende løv. Lavendel er flerårig – hvis jorden er veldrænet og vinteren mild – og blomstrer i juni og juli. Den tiltrækker bier og sommerfugle med sin søde, beroligende duft. Den trives i fuld sol og egner sig perfekt til blomsterbede, krukker og som kantplante langs solrige stier.
Trives bedst i: Lavendel kan danne en lav hæk, der indrammer bede og stier med farve og duft. Den egner sig også godt til opholdsområder som terrasser og bænke, hvor duften kan nydes på nært hold. Den er perfekt til at skabe en middelhavsstemning og kan plantes i grupper for maksimal visuel effekt.
Kan anvendes til: Lavendel er ikke kun en fryd for øjet, men også en delikat smagsgiver. Tørrede blomster kan forvandle sukker til en aromatisk ingrediens, der løfter bagværk, eller tilføre en fin, blomsterduftende nuance til is, te og limonade. Lavendel kan også bruges til at lave duftposer, som kan placeres i skabe og skuffer for at give en frisk duft til dit tøj og linned.