Flotte stauder til haven

Der findes et utal af smukke stauder til haven, som hver især stiller individuelle krav til pasning og pleje. Udseendet kan også variere fra meter høje elefantgræs, til krybende skovjordbær, gule løvefod og farverige stenbræk.

Hvad er en staude?

En staude er en flerårig, urteagtig plante.

Nogle stauder kryber nærmest hen af jorden, når de vokser, mens andre bliver til to meter høje planter. Stauder fås i alverdens former og farvepaletter. Stauder vokser især i bredden og bliver kraftigere år for år.

Fælles for dem alle er, at de er flerårige plantevækster, som kommer igen år efter år. Det betyder, at du ikke skal plante dem på ny til foråret, som du ville gøre med sommerblomster.

Når du skal anlægge et staudebed, skal du først beslutte, hvordan blomsterne skal sammensættes. Vil du have ensfarvede bede eller mange farver? Vil du have stauder, som blomstrer først på sommeren eller gennem efteråret?

Først og fremmest er det er en fordel at afklare, hvordan størrelsesforholdet skal være mellem planterne. De bagerste stauder skal være højere end de forreste, så de ikke skygger for de små størrelser. Derefter kan du begynde at overveje, hvilke farver du synes er flotte at sammensætte, ligesom det også er en god idé at tage stilling til, hvilke former og strukturer de enkelte planter har. Det giver et varieret bed, som er flot at se på.

Den rigtig placering i staudebedet

Den rigtige placering er afgørende, hvis du vil give stauderne de bedste betingelser for at folde sig ud. Derfor skal de plantes efter, om de foretrækker sol, skygge eller læ og fugtig, tør eller næringsrig jord.

Hvad de enkelte vækster foretrækker, er der naturligvis forskel på, så du må nærstudere dyrkningsvejledningen, før du planter.

Gør jorden klar til udplantning

God jord er en vigtig forudsætning for, at dine stauder leverer en rig blomstring, som står flot gennem hele vækstsæsonen. Derfor skal du jævnligt luge mellem planterne, så ukrudtet ikke suger alt næringen fra jorden. Det gælder især, før du udplanter nye stauder.

Hvis de skal etablere sig stærkt i din have, må du først fjerne ukrudt, rødder, grene og sten, som forhindrer planterne i en optimal vækst. Er jorden meget tung, kan du med fordel lette den med sand, ligesom en let jord kan forbedres med havemuld og kompost.

De fleste stauder holder af en porøs jord, som er let at strække rødderne i. Du kan derfor med fordel grave jorden igennem, før du planter.

Hvornår skal du plante stauder?

Det bedste tidspunkt at plante stauder ud på er i foråret fra april til maj og igen til efteråret fra september til oktober.

Stauder skal helst plantes ud, når de ikke er i blomst. Ellers bruger de energi på at etablere et godt rodnet frem for at producere blomster. Derfor kan man som tommelfingerregel sige, at stauder, der blomstrer om foråret, skal plantes ud i efteråret - og vice versa med efterårsblomstrende stauder.

Vigtige overvejelser, før du planter stauder i haven

Der er stor forskel på, hvor meget de enkelte stauder fylder. Nogle sorter breder sig markant, og fylder hurtigt bedet, mens andre har en mindre vækst, der udvikles langsomt. Det må du have in mente, før du planlægger staudebedet.

Som udgangspunkt skal stauder plantes tæt, og du skal regne med, at små planter skal placeres med omkring 25 centimeters mellemrum. De større sorter skal have en planteafstand på op til 50 centimeter.

Blomsterne skal plantes i præcis den dybde, de har haft i potten. Grav plantehullet i en passende størrelse, så rødderne ligger frit i jorden, og jordoverfladen flugter med planten. Efter udplantning skal du vande grundigt.

Husk gødning og vand til stauderne

De forskellige stauder stiller forskellige betingelser til, hvor ofte du må forbi med vandkanden eller haveslangen. Vil du undgå ofte at tænke på vanding, er asters, lavendel og solhat tørketålende sorter, som ikke drikker meget vand. Derimod er akeleje, fredløs og gul iris afhængige af jævnlig vanding for at vokse optimalt, og det gælder særligt i tørre perioder. De kan til gengæld med fordel plantes i regnbede, tæt på havedamme- og søer eller på placeringer med højt grundvandsspejl.

Vanding af stauder skal gøres få gange, men til gengæld i store portioner. Hvis du kun vander planterne med et par dråber, når det ikke ned til rødderne, som derfor begynder at søge mod jordoverfladen. Det giver planterne et svagt rodfæste, som på sigt vil øge sandsynligheden for, at de tørrer ud.

Mange stauder har brug for en næringsrig jord, og du kan med fordel give dem velomsat kompost i foråret. Giv aldrig nyplantede stauder gødning, for de unge vækster tåler ikke for meget næring.

Pasning af stauder

Stauder er nemme planter i havens bede, da de ofte ikke har brug for meget pasning og pleje. Nogle stauder stiller dog krav til beskæring i foråret for at vækste godt. Det gælder eksempelvis sankthansurt, solhat og løvehale.

Hvert tredje år er det også aktuelt at dele stauderne i efteråret, så du fortsat sikrer en flot blomstring.

Valg af stauder til din have

Det kan være svært at vælge planter til staudebedet, for der er så mange skønne sorter. Fra de kulørte dagliljer til den afdæmpede astilbe, videre mod de storblomstrende pæoner, violfrøstjernen med det lette løv og den tætte hosta med de flotte blade.

Gå på opdagelse på planteskolen - og overvej, hvilke farver og former du helst vil have, og hvordan disse spiller sammen med resten af din have. 

Lav evt. en tegning af dine staudebede, hvor du farvelægger dem med dine ønskede farver. 

5 flotte planter til dit staudebed

Herunder kan du læse mere om 5 forskellige stauder, som er flotte i havens bede.

Pæon

Fra juni til september folder de lyserøde og hvide pæoner sig ud i staudebedet, og flotte er de med deres enorme, duftende blomster. Deres elegante udseende gør dem til gode blomster i sommerens buketter, men de kræver opbinding for ikke at vælte. Lad dem derfor støtte sig til et plantestativ eller en bue, så de ikke vælter i sommervinden.

Solhat

Solhat sætter kulør på havens udseende, for denne staude folder sig ud i både gule, orange, lilla, purpur, røde og lyserøde farvenuancer. Den kommer fra Nordamerika, hvor den oprindeligt har foldet sig ud på prærien, så denne staude skal have fuld sol for at blomstre bedst.

Sankthansurt

Sankthansurt hører til blandt de hårdføre stauder, som blomstrer langt ind i efteråret, og derfor skal den først beskæres til marts eller april, når den begynder at skyde igen. Den er kendt for sine grønne blomsterstande, som i løbet af sommeren forvandler sig til hvide eller røde blomster.

Høstanemone

De smukke hvide eller lyserøde høstanemoner er en fryd for øjet i det mørke efterår. Til trods for det sarte udseende, er det en hårdfør staude, som trives bedst i en porøs, veldrænet havejord. Planterne bliver over en meter høje, men de stærke stængler bærer blomsterne bravt, så du ikke behøver bekymre dig om opbinding.

Mandstro

Den blå mandstro er en staude, der på mange måder ligner en tidsel. Det er en ganske særlig vækst, som med sit særegne udseende skaber spænding og liv i staudebedet, hvad enten den placeres i skygge eller sol.