1. Undersøg områdets potentiale
Vær bevidst om dit behov for indkøb, daginstitutioner og kulturliv, og undersøg, hvordan det er dækket ind i boligens nærområde.
Det kan være, der ikke er et supermarked, men det kan måske klares på vejen hjem fra job, så måske er det mere afgørende, at der en lokalt forankret fodboldklub.
Indkøb, daginstitutioner og skoler spiller tit en afgørende rolle for de små lokalsamfund, fordi det giver nogle institutioner at samles omkring.
2. Gå realistisk til økonomien
Boliger i yderområder har ofte en lavere kvadratmeterpris end i byerne. Du får med andre ord mere for pengene. Men vær opmærksom på, at de løbende udgifter til varme og transport ofte vil stige, når du flytter på landet.
Jørgen Munksgaard Rasmussen er boligøkonomisk ekspert hos Videncentret Bolius. Han påpeger at vedligeholdelsesstandarden ofte er lavere i boliger på landet sammenlignet med boliger i byerne.
Det kan resultere i højere varmeudgifter. Også fordi der ofte ikke er adgang til billig fjernvarme. Samtidig kan det også være, at der bliver behov for bil nummer to, hvis man er en hel familie, fordi kørselsbehovet stiger.
Det kan sagtens stadig give højere rådighedsbeløb fremfor at vælge et dyrere hus i byen, men det er vigtigtt tage hele regnestykket i betragtning.
3. Undersøg liggetider på husmarkedet
Liggetiden på landet er ofte væsentlig længere end i byerne. Det betyder, at du potentielt mister noget manøvrefrihed, den dag du gerne vil flytte. Der findes også lokalområder, som er så attraktive, at husene sælges hurtigt. Så undersøg evt. liggetiderne i det område, du har kig på, for at få et fingerpraj om, hvordan situationen er.
Nå man køber bolig er det som regel fordi man tænkt sig at bo der i mange år. Men der kan komme en skilsmisse, et spændende jobtilbud eller andre vilkår, som betyder, at boligbehovet ændrer sig. I sådanne situationer kan det blive dyrt at have to huslejer over en længere periode, fordi man må vente længere på den rigtige køber, hvis man har bosat sig et sted, hvor der typisk er lange liggetider.
4. Herlighedværdi går aldrig af mode
Når du køber bolig på landet, gælder ejendomsmæglernes mantra ”beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed”. Hav og skov er evergreens i den sammenhæng, som hverken går af mode eller lukker ned.
Herlighedsværdi er som regel en langtidsholdbar investering, fordi idyl ofte er en del af den pakke folk efterspørger ved at bo på landet.