Spørg Bolius

VVS-syn i andelsboliger

Hej,

Vi har i vores andelsforening netop indført at der skal laves VVS-syn i forbindelse med salg af lejligheder, og vi havde derfor ikke dette da vi flyttede ind i lejligheden.

Nu finder de selvfølgelig en masse ulovlige ting, da lejligheden bogstavelig talt er 100 år gammel, som f.eks. at afløb er for tæt på døren mm. Mit spørgsmål er, om det virkelig kan være andelshaver der er ansvarlig
for at udbedre dette? Vi flyttede ind uden at få lave VVS-syn, da det ikke var praksis her, hvor de jo ville have fundet præcis samme ting, da badeværelset er i samme stand som da vi købte.

Derfor er mit spørgsmål generelt om hvad man gør når man indfører VVS-syn, selvom det ikke har været praksis før, på trods af at der har været salg af andelslejligheder i foreningen siden 80'erne. Er det juridisk bare ærgerligt for alle andelshavere der skal sælge deres lejligheder fra nu af eller hvordan? Jeg håber meget at I vil hjælpe med ovenstående principielle spørgsmål.

Mvh Jeppe

Kære Jeppe

Tak for dit spørgsmål til brevkassen.

Det er meget udbredt at andelsboligforeninger indfører krav om el- og vvs-syn i forbindelse med overdragelser, og det er ofte en nødvendighed for at sikre, at ejendommen forbliver i lovlig og sikker stand.

Når man indfører krav om syn, vil det desværre ofte ramme de andelshavere, som har overtaget deres andele uden udførelse af sådanne syn.

I en ejendom som er meget gammel, er det meget vigtigt, at den person, som udfører synet i lejligheden er opmærksom på, at dette skal ske, ikke på baggrund af nugældende byggetekniske regler, men på baggrund af de regler som gjaldt, da arbejdet oprindeligt blev udført.

Krav til udførelse af især badeværelser og elinstallationer er blevet væsentlig højere i takt med vedtagelse af nyere bygningsreglementer – men disse krav er som udgangspunkt ikke gældende, hvis arbejdet er udført inden indførelsen af kravene.

Det betyder, at jeres 100 år gamle badeværelse ikke skal opfylde kravene for et nyt og moderne badeværelse.

Jeg vil anbefale, at I tager kontakt til den person, som har udført synet i lejligheden, og beder personen om at oplyse, om der er taget højde for udførelsestidspunktet ved vurderingen af manglerne.

Hvis der reelt er tale om mangler, og I har overtaget andelen indenfor de seneste 10 år, vil jeg anbefale, at I tager kontakt til en advokat for en drøftelse af, om det er muligt, at rejse krav overfor den tidligere ejer.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Rasmus Lindsten, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden