
Naboer mødes i Gadevangs frivillige café Jordnær, der er med til at skabe fællesskab i byen.
Myten om de lykkelige danskere – holder den myte i virkeligheden? Ifølge en ny stor undersøgelse, som Realdania har gennemført, er svaret ja.
Når danskerne skal vurdere deres egen livskvalitet på en skala fra 1-10 ligger gennemsnittet på 7,51. Det er højt. Meget højt endda – og det bekræftes af andre undersøgelser som bl.a. FN’s World Happiness Report Denmark, hvor Danmark blev det næst lykkeligste land i verden i 2024.
Der er dog også nuancer, og de seneste år er vi faktisk blevet lidt mindre lykkelige. Fra 2012 til 2024 er livskvaliteten faldet med 3,5 procent, hvor livskvaliteten i andre lande steg i samme periode.
Dyrk dine relationer
Mange ting spiller ind på vores livskvalitet, og der ikke en enkelt nøgle til det gode liv. I stedet kan man betragte høj livskvalitet som et slags velfungerende økosystem, hvor mange små faktorer arbejder sammen.
Ifølge undersøgelsen er det vigtigste, du selv kan gøre for at øge din livskvalitet, at dyrke dine relationer. Både de nære relationer til venner og familie, men også de mere uforpligtende relationer. Og her er der noget der tyder på, at hvert hej tæller.
Folk der ofte hilser på mennesker, de ikke kender, har nemlig en højere livskvalitet, viser undersøgelsen. Det samme kan man se i forskningen, hvor man de seneste år har fået øjnene op for værdien af lette relationer – dvs. dem vi hilser på eller småsludrer med fx i kiosken, i toget eller på gåturen.
Gode naboer gør os glade
Naboerne er også vigtige for vores livskvalitet, viser undersøgelsen – og hvis vi gerne vil have bedre livskvalitet, er det ikke nogen dårlig idé at hilse lidt mere på de andre på vejen, låne værktøj af hinanden eller måske endda holde en vejfest.
Dem, der er meget tilfredse med naboskabet i deres område, har en livskvalitet som er oppe på 7,92 på en 10’er-skala, mens gruppen, som er meget utilfredse med naboskabet, er helt nede på 6,35.
Heldigvis har mange af os det godt med dem, vi bor tæt på. 44 procent er tilfredse, 28 procent er meget tilfredse – mens kun 1,5 procent er meget utilfredse.
Om undersøgelsen
I undersøgelsen har 122.000 voksne danskere svaret anonymt på et spørgeskema om deres hverdag og livskvalitet. Undersøgelsen er gennemført af Realdania i forbindelse med foreningens 25-års jubilæum.