Spørg Bolius

Upcycling af komposit

Min nabo overvejer et komposithegn. Jeg er bekymret for klimaaftryk og muligheder for upcycling af blandingsmaterialet træ/plastik. Hvor bæredygtigt er komposit, når det hele tages i betragtning?

Mvh Lisbeth

 

Hej Lisbeth,
 
Jeg er glad for at høre, at du har en bekymring for et måske kommende komposithegn. For mange falder for, at det er vedligeholdelsesfrit, og lader det være afgørende, uden at tænke på materialets klimaaftryk og bagsiden ved, at det er vedligeholdelsesfrit. At det måske så også ligner træ, kan også være en grund.
 
Men det er vigtigt at sige, at intet er vedligeholdelsesfrit. Bagsiden ved kompositmaterialer og andre "vedligeholdelsesfrie materialer" er, at de sjældent kan repareres, hvis de får en defekt, og ikke kan overfladebehandles, når de efter en kortere årrække bliver mere matte i udtrykket.
Og som du er inde på, er vi endnu ikke gode nok til at tænke på materialets klimaaftryk - altså den energi, der bruges til udvinding, fremstilling og transport og dertilhørende CO2, der udledes. Den er høj for kompositmaterialer.
 
Udviklingen har lokket os væk fra at bruge gode materialer og vedligeholde disse korrekt, til at vælge "nemme løsninger" vi skal røre mindst muligt. For så bare at skifte med noget nyt, når vi bliver trætte af det. Vi skal tilbage til at bruge gode og solide materialer, og vi skal blive bedre til at vedligeholde.
 
Jeg håber, du kan overtale din nabo til en anden løsning. Ej heller et hegn i trykimprægneret træ, men fx i robinietræ til stolper og douglasgran som brædder.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden