Spørg Bolius

Lokalplanen tillader ikke træbyggeri - hvordan bygger vi bæredygtigt?

Kære Bolius.

Min partner og jeg drømmer om at bygge et træhus, men lokalplanen tillader ikke træfacade. Er det muligt at "pudse" ovenpå træ, ligesom man kan ændre et murstenshus ved at pudse facaden?

Vi vil bygge bæredygtigt og helst med biogene materialer, så "pudset" ville selvfølgelig også skulle være et bæredygtigt materiale. Men jeg er ikke faldet over en løsning, og jeg håber virkelig I kan anbefale noget. Mange hilsener Karina og Pablo

Hej Karina og Pablo,

At bygge bæredygtigt inkluderer at anvende materialer med et lavt klimaaftryk som fx træ eller andre biogene materialer. Men vi skal i meget højere grad bruge så mange eksisterende materialer (genbrug). 
Desværre kan lokalplaner i nogle tilfælde være en udfordring for mere klima- og miljøvenlige hensigter.

Heldigvis er et hus, hvor den bærende konstruktion er i træ mere et træhus end et, hvor kun facaden er, fordi mængden af træ er størst ved det første. Jeg har ikke kendskab til lokalplaner, der forbyder, at den bærende konstruktion er i træ.

Pudsning på træ kan godt lade sig gøre, men er ikke noget, jeg vil anbefale. I stedet kunne i overveje en løsning, hvor den bærende konstruktion er i træ og facaden er enten genbrugte metalplader eller genbrugsmursten. Skal facaden være pudset, kan I bruge en plade i hampebeton, som pudses med kalk.

Jeg vil foreslå, I besøger et byggemarked som 'Havnens Hænder' (der sælger biobaserede byggematerialer) og et genbrugsbyggemarked som 'Genbyg' og undersøger de forskellige muligheder for valg af materiale.

God fornøjelse med projektet

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden