Hvilke fordele og ulemper har en markise?
En markise skærmer for solen på terrassen eller altanen og i boligen, hvilket kan være rart i de meget varme sommermåneder. Desuden kan en markise få boligen til at virke større om sommeren, fordi du kan bruge det overdækkede udeareal som et ekstra rum.
Markisen gør det muligt at nyde de fleste måltider udendørs. Om aftenen holder den duggen væk, og i stille regnvejr kan du sidde under den uden at blive våd.
Fordele ved en udvendig markise
- Markisen skærmer for solen langs huset.
- Markisen skaber skygge og forhindrer, at der bliver meget varmt inde i boligen i de varme sommermåneder.
- Markisen sikrer ly for dug og stille regn.
- Markisen tager ikke meget plads, når den er rullet sammen.
- Der er ingen generende standere eller stolper, som det fx er tilfældet ved en parasol.
Ulemper ved en udvendig markise
- En markise er ikke så fleksibel som en parasol, da du ikke har samme mulighed for at flytte rundt på den.
- En markise er noget dyrere end en parasol.
Hvad skal du tænke på, før du køber en markise?
Der findes et stort udvalg af markiser i forskellige farver, modeller, størrelser, konstruktioner og med forskellige tekniske detaljer. Det er vigtigt at vælge en type, der passer til bygningen og terrassen eller altanen.
Gør dig derfor nogle overvejelser, før du køber en markise. Tænk fx over:
- Hvordan skal markisen se ud?
- Hvor stor skal markisen være?
- Hvilke materialer skal markisen være lavet af?
- Skal markisen have knækarm eller faldarm?
- Skal markisen være elektrisk?
- Skal markisen have en kassetteboks?
- Hvilket ekstraudstyr er smart at have?
Vær også opmærksom på, at der i kommunens lokalplan eller i servitutter for din ejendom kan være regler, som sætter begrænsninger for, hvilken markise du kan vælge. Bor du i en etageejendom kan reglerne være meget anderledes, og der kan være specielle krav.
Hvordan skal markisen se ud?
Du skal selvfølgelig først og fremmest vælge en markise, der passer til din personlige smag, hvad angår type, farve, mønster m.m.
Derudover er det også en god idé at tænke på, hvilken type markise der vil passe godt til boligens stil og farver. Er bygningen moderne og firkantet, passer det måske ikke så godt med en markise med blomster og romantiske blondekanter.
Når det gælder stellet, kan du som regel vælge mellem 4-5 standardfarver, men du kan også som oftest, mod ekstrabetaling, få stellet i andre farver. Vælger du samme farve, som bygningens udhæng har, fremstår markisens stel mindre synligt.
Selve markisen kan du få i et væld af farver, mønstre og med forskellige kantafslutninger. Det kan være en god idé at vælge en farve, der matcher facadens farve og/eller terrassens belægning. Husk, at en mørk farve på markisens dug tager mere lys fra terrassen eller altanen og boligens rum, end en lys dug gør.
Hvor stor skal markisen være?
Når du skal beslutte, hvor stor din markise skal være, skal du selvfølgelig først og fremmest se på, hvor stort et areal du har behov for at få overdækket. Pas dog på med at overdrive størrelsen. En stor markise kan komme til at virke voldsom og overvældende i forhold til bygningen.
Du bør også overveje, hvor dyb markisen skal være. Når markisen er foldet ud, skråner den nedad. Så jo dybere markisen er, jo højere oppe på muren skal den monteres, for at den ikke bliver så lav, at den generer i udfoldet stand. Dertil er der også en naturlig begrænsning på, hvor dyb markisen kan være, afhængigt af hvor meget stellet kan holde.
Hvilke materialer skal markisen være lavet af?
Som med de fleste andre ting er der en sammenhæng mellem markisens pris og dens kvalitet. En markise af god kvalitet er kendetegnet ved, at:
- Dugen er let at gøre rent. Polyakryl og andre former for kunstmateriale afviser snavs, mens en ru overflade af bomuld lettere bliver beskidt. Bomuld bliver også hurtigere jordslået, da det er et organisk materiale.
- Dugen bevarer farverne godt, selvom den udsættes for sol, vind og regn.
- Dugen er modstandsdygtig over for råd og svamp.
- Stellet er solidt, robust og ikke kræver for megen vedligeholdelse.
Det er en god idé at vælge en markise, hvor stellet er lavet af rustfrie materialer, fx aluminium og stålwirer, der ikke ruster eller tærer på grund af vandpåvirkning.
Der er stor forskel på, hvor let eller kraftig markisers stel og konstruktion er. Jo større markisen er, jo kraftigere bør stellet også være. Stellet og konstruktionen skal være så stærk, at markisen kan modstå hårdt vejr og kraftige vindstød.
Det er en fordel, hvis markisen er konstrueret med fx kæder, dobbeltfjedre eller gastrykcylindre, som kan optage kraftige vindstød, uden at markisen klapper sammen, og som samtidig kan holde dugen stram, så vinden ikke flår den i stykker.
Husk at være opmærksom på, om producenten yder en garanti på markisen, og hvilke typer fejl og skader garantien dækker.
Hvordan skal markisen være opbygget?
Når det kommer til den mere tekniske udformning af markisen, er der også nogle overvejelser, du bør gøre dig inden et køb. Du skal bl.a. tage stilling til disse 4 ting:
- Knækarm eller faldarm.
- Motor eller manuel betjening.
- Med eller uden kassettehylster.
- Mængden af ekstraudstyr.
Knækarm eller faldarm?
På en markise med knækarm er stoffet monteret på en arm, som følger med, når markisen rulles ud. Knækarmen ligger næsten vandret oppe under markisen og bærer stoffet. Derfor er markiser med knækarm mest velegnede til at overdække en terrasse eller en altan.
Da markisen er næsten vandret, kan dugen nå langt ud uden at fylde ret meget i højden, når den er rullet ud. Markiser med knækarme er de mest almindelige.
På en markise med faldarm er stoffet monteret på en ramme, som går mere skråt nedad end en markise med knækarm. Denne type markise er derfor mindre velegnet til at overdække et opholdsareal som en terrasse. Markiser med faldarm bruges dermed primært som solafskærmning foran vinduer.
Motor eller manuel betjening?
En manuel markise rulles ud ved hjælp af en drejestang. Det er som regel ikke specielt hårdt at rulle en markise ud manuelt, så det er til at overkomme for de fleste.
En markise med motor fungerer ved hjælp af elektricitet og styres via en fjernbetjening eller en app. Der findes også markiser med solcelledreven motor. Motoren er normalt usynlig, da den er monteret inde i det rør, som stoffet rulles op på. En markise med motor sikrer, at dugen rulles korrekt tilbage i kassen, og at dugen altid ligger stramt, når markisen er kørt ud.
Det koster som regel nogle tusinde kroner ekstra for en markise med motor. Prisen dog meget afhængig af type og producent.
Med eller uden kassettehylster?
Du skal også beslutte dig for, om markisen skal være med eller uden kassettehylster. Et kassettehylster er en kasse, som markisen bliver rullet ind i, og som monteres på facaden.
Når markisen er rullet ind, er kun hylstret synligt, og du slipper for at se på den sammenrullede markise. Kassetten beskytter også markisen mod sol, vind og nedbør og forlænger derfor markisens levetid.
Ekstraudstyr til markiser
Nogle markiser kan fås med forskellige smarte detaljer som fx:
- Indbyggede børster, der gør dugen ren for det værste snavs, når markisen køres ind.
- Et rullegardin, der kan trækkes ned foran markisen og skærme for lavtstående sol.
- Indbygget lys, der giver en hyggelig belysning på terrassen.
- En solvogter, der automatisk sørger for, at markisen kører ud, når solen skinner, og ind igen, når det bliver overskyet.
- En vindvogter, der automatisk kører markisen ind, hvis det blæser op, så markisen ikke tager skade af hårde vindstød. Sol- og vindvogteren er normalt samlet i én enhed, der styres med en fjernbetjening.
- En terrassevarmer/varmelampe som er monteret på eller under markisen. Man skal dog være opmærksom på, at kan være energikrævende, dyrt og knap så bæredygtigt at skulle opvarme et område udenfor. Vælg derfor en lampe med infrarødt lys, der ikke er stærkere end jeres behov, eller helt genovervej om man kan undvære den udendørs varme og i stedet tage et ekstra tæppe på. Ift. brandsikkerheden skal man være opmærksom på at både markise og varmelampe er beregnet til at være placeret tæt på hinanden. Det kan derfor være en ide at købe dem fra samme producent.
Hvordan monterer du markisen?
Du skal normalt montere markisen direkte på facaden eller på tagets spær. Du må gerne montere din markise selv, men hvis du er i tvivl om hvordan dette gøres, er det en god idé at få professionel hjælp til arbejdet. Det kan nemlig skade både huset og markisen, hvis den monteres forkert.
Det er også en god idé at få en professionel til at vurdere, om bygningen byggeteknisk kan klare belastningen fra markisen. En markise kan veje rigtig meget, især hvis den er stor. En muret facade kan normalt godt klare den ekstra vægt og belastning, men det kan give problemer at montere en markise på lette ydervægge eller på bygningens spær.
Hvordan vedligeholder du din udvendige markise?
En markise skal rengøres jævnligt, da den ikke kan undgå at blive snavset af bl.a. fugleklatter, os fra trafik eller skorsten og snavs fra visne blade og jord, der hvirvles op.
Det nemmeste er at rengøre dugen med en blød børste og varmt vand med lidt flydende opvaskemiddel i. Skyl grundigt bagefter, og lad markisen tørre helt, før du ruller den ind igen. Dog skal man være opmærksom på, at ikke alle duge tåler sæbe, da de kan være imprægnerede eller overfladebehandlede. Det er derfor en god ide at undersøge hos producenten, hvordan markisen bedst renses, før du går i gang.
Markisens dug har den korteste levetid. Det er derfor sjældent, at stel eller mekaniske dele trænger til vedligeholdelse, inden dugen er ødelagt.