1. Skygge fra skyggesejl
Fordele
Et skyggesejl kan du få i mange størrelser og former - både som trekanter, firkanter og rektangler - så de passer til de fleste terrasser.
Alternativt kan du få et sejl specialsyet, så det passer præcis til din terrasse. Du kan få billige skyggesejl i mange byggemarkeder og ind i mellem også i større supermarkeder for ca. 800 kroner for et sejl, der er 3x3 meter. Dyrere modeller, der er lavet af kraftigere og regntæt materiale koster typisk mellem 3.000 kr. og 6.000 kr. for et sejl på 3x3 meter.
Sejl kan både sættes op ved terrasser, der ligger op ad huset og fastgøres med kroge på huset og en enkelt pæl i jorden (hvis sejlet fx er trekantet). Men du kan også bruge skyggesejl på en fritliggende terrasse i haven, hvor du fastgør det til 3-4 pæle i jorden. Pælene er lavet af træ eller aluminium og følger med sejlet.
Ulemper
Et skyggesejl skal være solidt fastgjort, så det ikke blæser væk eller bliver revet i stykker. Pælene kan nemt komme til at rokke sig løse i blæsevejr. Det er en god idé at støbe pælene ned i jorden, og derudover at tage sejlet ned i kraftigt blæsevejr.
2. Skygge fra vandret gardin
Du kan lave et vandret gardin med en ramme af lægter på søjler, hvor du spænder nogle stålwirer ud mellem, og sætter stof på, som du kan trække frem og tilbage som et gardin.
Fordele
Du kan selv bygge et vandret gardin for omkring 5.000 kroner. Det er forholdsvist nemt at bygge rammen selv, lige som stålwirerne også er nemme at montere. Men projektet kræver, at du også er fiks på fingrene med en symaskine, for at gardinet kommer til at se pænt ud på rammen.
Ulemper
Et vandret gardin kan gå i stykker, hvis det blæser kraftigt. Rul det til siden, når det blæser, for at skåne det.
3. Skygge fra træer
Fordele
Har du et stort træ i haven, kan du vælge at anlægge din nye terrasse under det. En terrasse skal ikke nødvendigvis anlægges direkte op ad huset, så hvis træet står midt i haven, kan det være en smuk og funktionel løsning at bruge træets krone som skygge over terrassen.
Om foråret, hvor der ikke er blade på træet, får du lys på terrassen, mens bladene skygger for solen om sommeren.
Plant et stort træ
Du kan også plante et stort træ ved din terrasse. Det er blevet mere almindeligt de seneste år, men det koster en del mere end at plante et lille træ. Typisk ligger priserne fra 2.000 og op for et større træ, alt efter, hvilket træ, du ønsker.
Ulemper
Træets krone er ikke regntæt, og om efteråret falder der blade fra træet ned på terrassen. Du kan evt. vælge en kombination med en solid parasol, der sættes op under træets krone, når det regner.
4. Skygge fra træer med vandret espalier
Fordele
Mange planteskoler sælger træer med vandret espalierring, så grenene danner en flad pandekage. Hvis du planter fire træer med vandret espalier i hvert sit hjørne af terrassen, udgør grene og blade et slags levende tag - en smuk og naturlig løsning.
Et træ med en krone på 150-180 cm i diameter koster ca. 4.500 kr. De skal efterfølgende vokse til alt efter terrassens størrelse.
Ulemper
Den vandrette espalier er ikke regntæt, og der falder blade fra træet ned på terrassen.
5. Skygge fra parasol
Fordele
Parasollen er en billig løsning, som kan købes over alt. Du kan få en lille parasol til ca. 200 kr., men så vil den typisk også være meget let og nemt blæse i stykker. Større parasoller kan fås for ca. 600 kr. for de billigste.
De billige parasoller er som regel lige så gode som de dyre, men det kan godt betale sig at investere i en lidt dyrere parasolfod. Den skal være så tung og solid som muligt.
Ulemper
Parasoller vælter nemt, når det blæser. Vælg en tung parasolfod, evt. en stor natursten, som du får boret hul i hos en stenhugger.
Bind parasollen fast med barduner
For at undgå, at parasollen vælter, kan du binde den fast med barduner.
Sæt bardunerne fast i parasollens top og spænd dem ud til høje steder omkring terrassen som fx træer, hegn og selve huset. På den måde kan du slå parasollen op og ned, uden at skulle afmontere bardunerne.
6. Skygge fra markise
Fordele
Du kan nemt køre markisen ud, når du har brug for skygge, og ind igen når du gerne vil have sol på terrassen.
Det er forholdsvist nemt selv at montere en markise, men I skal være to, så én kan holde, mens den anden skruer markisen fast i væggen. En markise kan skrues fast på stort set alt mur- og træværk, hvis du bruger de skruer og rawplugs, der følger med. Mange forhandlere af de dyrere markiser tilbyder montering med i prisen.
Når det regner, skal du køre markisen ind - så bliver den ikke grim og holder længere.
Hvis markisen får pletter eller bliver jordslået, kan du vaske den med en blanding af vand og lidt sulfo. Nogle markiser har brug for imprægnering efter vask. Markisens dug holder sig pæn i længst tid, hvis du vasker den jævnligt og mindst en gang om året.
Ulemper
Nogle markiser er rigtig dyre. Prisen varierer fra ca. 5000 kr. for de billigste, som du fx kan finde i Bilka, til mellem 20.000 og 30.000 kr. for de dyreste, men så får du også montering med i prisen Markiser falmer allerede i løbet af en enkelt sommer på grund af solens kraftige stråler. Vil du undgå, at din markise falmer, er det bedst at vælge den i lyst stof, for eksempel hvid eller råhvid.
Bor du et sted, hvor det ofte blæser meget, er en markise ofte ikke det rigtige valg, da ingen markiser kan tåle hårde vindstød. Der er dog forskel på, hvor meget vind markiser kan klare. Typisk er markiser og solafskærmning delt op i fire vindmodstandsklasser, der kan klare fra let og op til hård vind.
7. Skygge fra veranda med tag
Fordele
Veranda med tag er en lidt dyrere, men meget mere holdbar løsning, end eksempelvis markisen.
Her skal du dog virkelig overveje, hvad der passer til dit hus. Bygger du en sjusket løsning eller en veranda, der ikke passer til husets stil, kan det være værdiforringende. Det er en god idé at tale med en arkitekt, så verandaen kommer til at se pæn ud i forhold til resten af huset.
En veranda koster mellem 10.000 og 20.000 kr. i materialer at lave selv, afhængig af, hvilke materialer du vælger.
Til taget er transparente trapezplader de billigste. Et alternativ kan være tagpap eller et levende tag i form af et gitternet, hvori du lader klatreplanter sno sig.
Ulemper
En veranda tager lyset fra rummene i huset bag verandaen, så hvis du i forvejen ikke har meget lys i dit rum, er en veranda måske ikke den rigtige løsning. Her kan markisen være en bedre løsning, da den kan rulles ind, så den ikke tager lyset fra huset, når du ikke har brug for skyggen.
Vær opmærksom på at en overdækning/halvtag altid tæller med ved beregning af bebyggelsesprocent.