Spørg Bolius
Udvendig isolering af kælder, hvilken løsning er bedst?
Hej Bolius
Jeg har et hus fra 1959, hvor kælderen skal isoleres udvendigt, men er virkelig i tvivl om hvilken løsning man bør vælge. Er kommet frem til 2 (3) løsninger, hvor kældermuren selvfølgelig skal være plan.
1. Asfalt, Drænplader, Fiberdug, Drænmateriale.
2. Platonplade, Isolering, Drænmateriale.
Løsning 1 har I beskrevet under jeres artikel omkring isolering af kælder. Løsning 2 har I beskrevet under et "Spørg Bolius" svar (Omfangsdræn og isolering).
Mit spørgsmål er så hvad der taler for og imod de to løsninger? Da de 2 løsninger nok altid vil dele vandene.
Og er asfalt-delen i løsning 1, er det bedst med eller uden?
Håber I kan hjælpe mig lidt på vej, da jeg er lidt i vildrede.
mvh Michael
Hej Michael
Du vil opleve, hvis du ikke allerede har oplevet det, og der er lige som mange løsninger og holdninger til dem, som der er udførende og rådgivere.
Men for at svare på dit spørgsmål, så er den primære forskel om hvorvidt kældervæggene kan ånde ud ad til.
Med asfalt på vægge er der helt lukket, og væggene kan dermed kun ”ånde” ind ad til.
Man vælger typisk den sikre og vandtætte løsning, når grundvandet står meget højt – enten hele tiden eller i lange perioder. Så er det nok bedst at få lukket helt tæt.
Men et hus fra 1959 vil have noget opstigende grundfugt som du ikke slipper for med de udvendige tiltag. Og derfor så man/jeg helst at væggen kunne ånde, som jeg også skriver om i det omtalte svar, (fra mig).
Platonpladerne, eller grundmursplader som de også hedder. Er en smule mere åbne og udsat for højstående vandspejl. Men omvendt tillader de vægge at kunne ”ånde” en smule, hvilket ER bedst for dit ældre hus.
(Og ellers er der den med lecanødderne, den nævner du dog ikke) …
Gå ind på hjemmesiden www.dingeo.dk og blive klogere på dit hus og din grund, herunder hvordan vandforholdene er omkring huset og området. Står grundvandet meget højt skal/bør du have et omfangsdræn. Og får du lavet et godt dræn er der grundmurspladerne en god løsning. Husk at lave det iht. producentens montagevejledning. Bemærk her at den øverste kantliste skal pudses ind i sokkelpudsen. Det er der mange der glemmer.
Og laver du dræn, så er det af største vigtighed at jorden skiftes ud over, således at regnvandet rent faktisk drænes ned til drænet. Alt alt for mange fylder bare op med den gamle lerjord. Og så kan i værste fald stå i en værre situation efterfølgende, pga. vandlommer omkring dit hus, som holdes af lerlagene!
Håber du kan bruge svaret.
Med venlig hilsen