Spørg Bolius

Trækonstruktion med skalmur - kan vi fylde hulrummet med isolering?

Kære Bolius

Vi har et hus fra 1969 der godt nok er blevet forbedret meget hen af vejen, men vi har stadig ikke turde merisolerer vores hulmur, da huset har en bærende trækonstruktion, indvendig med karlitplader, dampspærre, 100 x 100 mm. Træstolper med 100 mm rockwool isoleringsmateriale i mellem konstruktionen, her uden på er vindpap, ca. 8 cm. hulrum og udvendig afsluttet med synopalsten.

Mit spørgsmål er om man kan tillade sig at opfylde hulrummet med et eller andet isoleringsmateriale, og stadig sikre sig at der ikke opstår fugtskader på trækonstruktionen?

Dampspærren på et så gammelt hus er jo ikke helt så tæt som på de huse der bygges nu, så hvor vil evt. dugpunkt befinde sig ?

Vi har hentet flere tilbud på isoleringen, men ingen vil rigtig give os garanti på konstruktionen.

Håber vores spørgsmål er til at forstå, eller vær sød at kontakte os for yderligere information.

Med venlig hilsen Kirsten og Henrik

Hej Kirsten og Henrik

Jeg kan godt forstå, at der ikke er nogen der vil give garanti på den løsning, for den er desværre lidt mere risikofyldt, pga. den indvendige og bærende trækonstruktion.

I teorien kan det sagtens lade sig gøre, og der bør ikke være et problem. Men det bygger så på nogle forbehold omkring, at dampspærren skal være ganske tæt og god, og videre at facaden af skalmursten ligeså skal være tæt og modstandsdygtig over for vandindtrængning.

Men…
- som du selv inde på, så er en dampspærre anno 1969 ikke at betragte som tilstrækkelig tæt.
- og facaden er ej heller tæt overfor slagregn mv. De fleste mennesker ville være overrasket, hvis de vidste hvor meget vand der reelt kommer igennem murstenene og ikke mindst fugerne. Vi taler ikke bare om enkelte dråber.

Og hvis man så fylder hulrummet helt ud med isolering, så er der ingen ventilation af hulrummet, og i værste fald vil hulmursisoleringen blive opfugtet, og så har vi balladen. For så får vi kronisk opfugtet murværk, som kan få frostskader, og sidst men ikke mindst, kan fugten gå i træværket og give risiko for råd og trænedbrydende svampe – for ikke at forglemme skimmelsvampe.

Så lang historie kort. Nej, hvor meget jeg end brænder for den grønne omstilling mv. så ville jeg ikke pille ved den konstruktion. Udover og medmindre man lægger hele skalmuren ned og starter helt forfra. Her med en god og tæt fugtspærre, og så en isolering i faste plader, hvor man kan sikre ca. 2 cm ventilationsspalte mellem den nye isolering og murstenene. I så fald ville jeg vælge et ”moderne” og højtisolerende isoleringsprodukt, såsom PIR-skum eller lign. (eksempelvis Kingspan).

Beklager det lidt kedelige svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden