Spørg Bolius

Efterisolering af bevaringsværdigt hus

Har bevaringsværdigt hus fra 1870. Udvendig efterisolering ikke mulig. Muren er hulmursisoleret med ca 5 cm rockwool. Mursten og puds på yder- og inderside. Vi ønsker indvendig efterisolering med kaliumsilikatplader/hampeblokke/eller lignende, da det er diffusionsåbne materialer og undgår brug af dampspære. De eksempler vi kan finde om anvendelse heraf omhandler alle massiv (Ikke hulmursisoleret) ydermur.

Sp 1: Er det ok at isolere med et sådant materiale når der allerede er hulmursisoleret? Ja eller nej.

Sp 2: Hvis ja, kan der siges noget om max ca. tykkelse på isolering (der er plads nok i stuen)?

Tak for dit spørgsmål.
 
Der er umiddelbart ikke noget, der står i vejen for at efterisolere indvendigt i jeres hus, heller ikke med en hulmur.
(Jeg skal for god ordens skyld nævne, at det altid er bedst at isolere udefra, da det er mere effektivt, og mere sikkert i forhold til fugt og skimmel. Men, som fx i jeres tilfælde, er det ikke altid en mulighed, og så giver det god mening at isolere indefra.) 
 
Det er en rigtig god ide at gå efter de diffusionsåbne isoleringstyper så evt. fugt inde i murstensvæggen vil kunne slippe ud. (Vi har selv gjort det samme hjemme i mit hus, hvor vi har gamle fuldmurede yddervægge)
 
Her kommer nogle gode råd:

  • Sørg for at alle rester, der sidder på jeres vægge, fx maling, tapet, træfiberplader osv. er helt fjernet, inden I opsætter isoleringen, da det lige præcis er sådan noget, skimmel godt kan lide at gro i.
  • Det er en fin ide at anvende Kalciumcilikat/hampeblokke da de 'limes' fast på væggen med kalkmørtel og dermed eliminere alle små huller og mellemrum mellem isolering og mursten, der også kunne blive grobund for skimmel.
  • HUSK at når I først har lavet en diffusionsåben væg, så må den aldrig dækkes med ikke-diffusionsåbne materialer. Dvs. fx gipsplader eller akrylmaling. Det er derimod fint at bruge kalkpuds, lerpuds, lermaling eller fx træplader.

I forhold til tykkelsen på isoleringen så anbefales det at tykkelsen på den nye, indvendige isolering ikke overskrider 150mm.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Sarah Sonne Glatz, fagekspert

Aktuelt på forsiden