Spørg Bolius

Syg ligusterhæk

Hvem spiser af mine ligusterblade, og hvad fejler hækken.

Mvh Jan

Hej Jan
 
Ud fra billedet ser jeg to ting der har ramt din hæk. Brune pletter og gnav i bladene.
 
De brune pletter på bladene er en svamp, der rammer liguster. På dansk kaldes angrebet bladpletsyge, eller ligusterbladpletsyge. Svampeangrebet er normalt harmløst, og ofte bemærker man ikke angrebet, men efter en varm og våd sommer, kan forholdene for svampen være optimale, og angrebet bliver større og mere tydeligt. Heldigvis tager hækken ikke varig skade af angrebet, og der er ingen grund til at behandle mod det. 
 
Hullerne og gnav i blad renden vil jeg tro stammer fra en art af snudebille. Der findes flere forskellige arter af snudebiller, men næsten alle laver de meget karakteristiske gnav i bladkanterne. Hvis angrebene ikke er for store, er der ingen grund til at bekæmpe angrebene i en veletableret ligusterhæk, men vær opmærksom på havens øvrig beplantning. Snudebiller kan specielt i havens krukker og på unge planter lave stor skade, da deres larver ynder at spise af planterødder, og på den måde kan de tage livet planterne. Har man store problemer med snudebiller, kan man vande med nematoder, der er små rundorme, der går ind og dræber skadedyrene. Der findes nematoder specielt velegnede til snudebiller.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden