Spørg Bolius

Huller i bladene på vores laurbærkirsebær

Hejsa!

Flere og flere af vores smukke hækplanter ser angrebet ud. Hvad laver de brune pletter og huller? Og kan vi stoppe det?

Hilsen Stine

Hej Stine
 
Jeres kirsebærlaurbær er ramt af det, man kalder haglskudssyge. Haglskudssyge rammer ofte netop kirsebærlaurbær og er enten forårsaget af en virus eller svamp, der danner brune pletter på bladene. De brune pletter er inficerede og døde planteceller, der efter lidt tid falder ud og efterlader huller i bladene. Selvom angrebet ikke er kønt, skader det ofte ikke planterne på sigt. 
 
Der findes desværre ingen effektive midler eller metoder til bekæmpelse, men man kan gøre lidt for at begrænse næste års angreb. 
 
Fjern de værst angrebne blade, og alt gammelt plantemateriale på jorden omkring planterne. På den måde minimerer du overvintring af svampe og virus. Hvis skudspidser virker angrebet, kan de beskæres ind til sunde skud i april, før svampe og virus spredes på ny. Sørg derudover for at holde planterne sunde med næring, og vand i tørre perioder. Sunde planter er i mange tilfælde bedre rustet til at modstå angreb fra skadedyr, svampe og sygdomme. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden