Spørg Bolius

Sort isolering bag alufolie - konstruktionsfejl eller kondens og hvad gør vi ved det?

Kære Bolius

Vi har en tilbygning med loft til kip. loftet er beklædt med lister. Vi har haft vand der kom ned af væggen og forskellige steder på listeloftet. Vi har løftet et par tagplader af og konstateret, at isoleringsmaterialet er sort på siden der vender mod loftet. isoleringen ligger på alukraft som har foliesiden vendt op mod isoleringen i stedet for mod loftsbrædderne. Det vil sige at den brune side vender ned mod loftet. Der er dermed mistanke om at en konstruktionsfejl kan forårsage kondensproblemer. Hvad er jeres mening om det og hvad gør vi herfra?

Med venlig hilsen

Ulrik M

Hej Erik

Alle ældre tømrer som jeg har talt med, husker tydeligt den gamle diskussion om, hvorvidt alu-folien skulle pege nedad eller opad.

Det er ikke meget anderledes end i dag, hvor man stadigvæk diskuterer hvordan og hvorledes en dampspærre skal sidde.

Om folien vender den ene eller den anden vej, betyder ikke så meget for dampspærrets diffusionstæthed - altså hvor meget fugt der løber igennem selve dampspærren-folien.

Det store problem med alu-folien er mere tiden som den er lagt på, hvor man ikke havde et så stort fokus på selve tætheden af samlingerne. Det store problem med alu-folien er derfor mere problemer med utæthederne og hullerne i selve folien, samt samlingerne. Her taler vi om konvektion, som er de luftstrømme af varm og fugtig luft nedefra, som kommer igennem de store huller og dårlige samlinger. Selve folien, når den er intakt, er for så vidt ganske tæt – også om den vender den ene eller anden anden vej. Men er der store huller i den, eksempelvis omkring stikkontakter, loftudtag, samt ikke mindst samlinger ved væg, rygning mv. så får vi meget luft op igennem der.

Nogle mener endda, at det nok havde været bedre at der ingen dampspærre var overhovedet, hvormed fugten mere jævnt kunne sive ud, frem for forstærket og koncentreret at kunne finde ud lokale steder.

Alu—folien var dog nok mest tiltænkt til at pege ned ad mod husets varmekilde, hvormed varmestrålingen, (radiation) fra radiatorer mv. skulle reflekteres tilbage ind i huset, og dermed hjælpe med at holde på varmen.

Det sorte der ses på isoleringen er en kombination af sortsværtning, partikler og kondensdannelse, og muligvis en smule skimmeldannelse. Ofte er det sorte pletvis, og dermed kan man typisk se striber på isoleringen for dårlige samlinger af folien, eller mere pletvise punkter over stikkontakter mv.

I har altså en ældre og dårlig dampspærre. Den bør forbedres og laves om. Men det er jo selvsagt nemmere sagt end gjort.

Hvis ikke taget er isoleret mere end 100-150 mm isolering, bør det ikke betyde så meget. Men når og hvis taget skal udskiftes, (eller loftet nedenunder) bør man da nok få lavet en ny dampspærre.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden