Stine Stroyer og Tonny Gottlieb havde netop færdiggjort renoveringen af deres daværende lejlighed, da de hørte om det gamle snedkerværksted i ”Pisserenden” midt i København, der skulle sælges som et håndværkertilbud.
Boligen kort
Hvem bor her: Stine Stroyer, it-projektkoordinator, 43, og Tonny Gottlieb, CIO, 54.
Hvilken slags bolig: Lejlighed i tidligere snedkerværksted i ejendom fra 1856 i ”Pisserenden” i København K.
Hvor mange m2: 165 m2 fordelt på køkken-alrum/stue, to værelser samt to badeværelser.
– Vi har før boet i kvarteret og har tit talt om, at en dag ville vi gerne vende tilbage. Så da lejligheden her dukkede op, var den umulig at sige nej til. Vi kunne også se muligheder i de smukke, gamle lokaler, siger Stine.
Hun og Tonny kastede sig derfor ud i en ombygning, som kom til at strække sig over to år og 17 dage. Alt skulle renoveres, men det skræmte ikke parret, hvis store interesse netop er at sætte i stand – noget, som de i forvejen havde erfaring med.
Parret har med undtagelse af vvs- og elarbejdet selv stået for alt inklusive byggestyring. Inden de gik i gang, bestod det gamle snedkerværksted kun af enkelte vægge og lofter. Her var hverken køkken, badeværelse eller el, vand og varme.
Et badeværelse til hver
Boligen består i dag reelt kun af et stort køkken-alrum og stue i ét samt et soveværelse og to badeværelser – et til hver.
Lejligheden er så skæv, at hvis man lægger en bold, hvor køkkenelementerne er, triller den helt ned til vores hovedindgang
– Idéfasen og tegningen af de forskellige rum var helt klart den sjoveste del af processen. Der er så meget historie i denne lejlighed, så vi har brugt meget tid på at forberede os på, hvordan vi kunne bevare det gamle og samtidig skabe et funktionelt hjem. Selve byggedelen var også sjov, men det var en meget lang og hård proces, der bød på mange udfordringer – både fysisk og mentalt, fortæller Stine.
Hun har stået for at købe materialer ind, samlet køkkenet, trukket gulvvarme, slebet, fuget, muret, malet og endda båret over 10 tons byggematerialer op og ned til 2. sal. Tonny har stået for alle udregninger til materialer, tegnet konstruktioner, lavet gulv, bygget walk-in skab, sat køkken op, bygget vægge og designet et IoT-system (Internet of Things, red.) til hjemmet.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Det kostede ombygningen af værkstedet
- I alt har det kostet 525.000 kr. at bygge værkstedet om til bolig.
- Køkkenet har kostet 120.000 kr. inklusive hårde hvidevarer.
- De to badeværelser er lavet for i alt 113.000 kr.
- Her er der sparet: Parret har især sparet penge ved at gøre det meste selv. De har selv stået for bygge- og økonomistyring. Gamle gulvbrædder og -plader er genbrugt, hvor det har været muligt. Der er også sparet mange penge på elinstallation ved at vælge IoT, da de derved ikke ikke har skullet trække kabler til afbrydere.
- Her er der ikke sparet: Messingarmaturer og wc-skyl. Parret valgte at indkøbe det hele fra samme firma, så begge badeværelser var ens, bl.a. knager, apparatur, bruser og skylplader til wc.
Et perfekt uperfekt gulv
Det var svært at finde håndværkere, som ville hjælpe med at reparere det meget slidte gulv, så parret endte med at gøre det selv. De endte med at bruge cirka 300 timer på at flytte gulvbrædder, lappe huller, understøtte, slibe og behandle. Cirka en tredjedel af de gamle gulvplanker var ødelagte og skulle skiftes, og parret tog derfor gulvene fra soveværelset, så de kunne få ens brædder i køkken-alrummet.
– Gulvet var den helt store udfordring. Da vi overtog stedet, var alle gulve skjult af gulvplader, så vi synes, det er helt fantastisk at have genskabt det oprindelige gulv fra 1856. Gulvet er slidt, og man kan se mærker efter store maskiner, der har stået her. Der kommer stadig fernis op få steder, og så er lejligheden så skæv, at hvis man lægger en bold, hvor køkkenelementerne er, triller den helt ned til vores hovedindgang. Men vi synes, at vi har det mest perfekte uperfekte gulv, fortæller Stine.
Masser af udfordringer i lejligheden i Pisserenden
En anden udfordring var at håndtere alle skævhederne i huset og at spartle, slibe, fuge og male det høje loft i fem en halv meters højde.
I soveværelset og i stuen skulle der installeres brændeovn, som viste sig at være et større projekt, fordi de ikke måtte benytte de gamle skorstene grundet brandfare. Der skulle derfor trækkes nye stålrør inde i de gamle skorstene samt koordineres med de andre lejligheder, hvor røret skulle gå igennem.
Og så var der lige udfordringen med at få byggematerialer op i lejligheden via den gamle, smalle og skæve opgang. Parret måtte hyre en flyttelift til at løfte større ting som køkkenbordplade og de store billeder op til 2. sal. Dog udfordringer, som parret fandt både sjove og udfordrende at løse.
Det var vigtigt for dem at bevare det gamle, men samtidig skulle hjemmet være moderne og lækkert. Desværre var de oprindelige bjælker rådne og blev erstattet med helt nye spær, som ikke havde den samme charme som gamle, massive træspær. Derfor er de nu malet hvide, så de ikke tager for meget opmærksomhed.
De steder, hvor der er oprindelige detaljer, er der gjort store anstrengelser for at beholde dem.
– Under 2. verdenskrig fik man lov til at lave en branddør i væggen, men da vi overtog stedet, blev vi bedt om lukke ’hullet’. Men da det er en del af husets historie, valgte vi at mure hullet til på en måde, så man stadig kan se, at døren har været der. Det giver et fint indhak til vores køkkenting, og samtidig er det spændende at tænke på, hvad der er forgået her i gamle dage, siger Stine.
Masser af genbrugsmaterialer i den gamle lejlighed
Selve indretningen af den færdigrenoverede lejlighed er præget af Stines passion for sjove genbrugsfund. Genbrug og bæredygtighed betyder meget for parret, og ligesom byggematerialer må møbler gerne have haft en historie.
– Siden jeg var barn, har jeg været typen, der står på næsen i en container for at se, om der er noget genbrugsguld. For mig er ting, der bliver smidt ud, bare ting, der kan bruges på en ny måde. Jeg følger også med på Facebook, hvor folk giver ting eller byggematerialer væk gratis eller for små penge.
– Mine favoritfund er det tunge jernbord i entréen og badekarret på mit badeværelse. Bøvlede ting at slæbe med hjem, men hvor der er vilje, er der vej, siger Stine.
Indretningen er (næsten) færdig
I indretningen har parret valgt synlige kobberrør til radiatorerne, der danner et slags fodpanel i det store rum og passer til de øvrige messingdetaljer.
– Vi er så glade for resultatet og kan endelig nyde hjemmet fuldt ud. Vi har dog stadig et par projekter i ærmet som at lave en vinduesvæg i det store rum og et vitrineskab i soveværelset. For skabertrangen vil nok altid være der hos os, ler Stine.
Gode råd, når du bygger om i gamle lejligheder
Brug tid til at sætte dig ordentlig ind i det gældende bygningsreglement, eller søg rådgivning om, hvad der er lovligt, inden du kaster dig ud i at bygge om.
Vær klar på en del overraskelser og lade dig ikke skræmme. Vi skulle mure og armere væggene meget mere, end vi havde regnet med. Vi havde heller ikke troet, at vi skulle bruge tid og krudt på at trække nye rør i de gamle skorstene til vores brændeovne.
Man skal helst kunne omfavne det gamle og tænke nyt og originalt sammen. Det er så ærgerligt ikke at bevare det oprindelige, fordi man gerne vil have et praktisk hjem.
Køb ordentligt værktøj, for man slider billigt værktøj op alt for hurtigt. Vi sled to vinkelslibere, en slagboremaskine og en elektrisk høvl op, så vi måtte ud at investere i nyt.
Vær opmærksom på, om byggematerialer og møbler overhovedet kan komme op igennem de gamle, smalle og skæve opgange. Vi endte med at få en flyttelift til at løfte vores lange køkkenbordplade og billeder ind i lejligheden, hvilket var både besværligt og dyrt. Noget, vi på ingen måde havde skænket en tanke.
Vores bedste tip: Vi vil gerne opfordre til, at man som par ser hinanden dybt i øjnene og minder hinanden om, at sådan et projekt er hårdere, end man tror. For det er det.
Kilder: Stine Stroyer og Tonny Gottlieb