I Struer i det vestlige Jylland ligger et storslået hus med høje vinduespartier, åben planløsning og en smuk udsigt til Limfjorden. Parret, der ejer huset, elsker at bo der. Men siden den ene fik en voldsom hjernerystelse og efterfølgende langvarige migræneanfald, har de nærmest været forvist til hver sin ende af huset.
– De store vinduer og store rum i åben forbindelse tvang hende til at trække sig tilbage i et mørkt og foret værelse, fordi lys og lyd er triggere for migrænen. Og han måtte søge så langt væk som muligt, hvis han for eksempel ville have venner på besøg eller høre musik, som var noget, han holdt af. De skulle navigere i det meget mørke og det meget lyse uden nogen overgange, fortæller Josef Svanström.
Han har arkitektkontoret Lysning sammen med partneren Anders Hilbert. I deres arbejde tager de to arkitekter altid afsæt i sanserne – især oplevelsen af lys og lyd – for på den måde at hjælpe mennesker til at få opfyldt deres forskellige behov. Deres opgave for parret i Struer har været at tilpasse huset til to mennesker med store forskelle i deres sansetolerance.
Kontraster kan være kilde til ubehag
– Vi skulle finde ud af, hvordan vi kunne gøre det muligt for dem begge at færdes i større dele af huset. Det gjorde vi ved at begrænse yderspektret af lys og lyd for at skabe en rig verden i midten med flere nuancer i både lyset og akustikken, som de begge kan være i, siger Anders Hilbert.
For at give parret mulighed for selv at justere indretningen, så den passer til deres behov, har arkitekterne lavet et katalog med beskrivelser af, hvordan kontraster og hurtige skift i lys og lyd kan være kilde til ubehag. Med det som udgangspunkt har de udviklet forskellige idéer til, hvordan parret kan arbejde med dagslys og akustik i deres hjem med fx møbler, vægge og gardiner, der kan opbløde kontrasterne.
Se hvordan lysindfaldet kan ændres
I kataloget har arkitekterne bl.a. lavet nedenstående illustration med forslag til, hvordan lysindfaldet fra de store vinduer kan gøres blødere og mere nuanceret gennem mindre justeringer.
Må vi vise dig en interaktiv grafik?
Her plejer at ligge en interaktiv grafik. Vi kan desværre ikke vise dig elementet, på grund af dine cookie-indstillinger.
Bløde overgange og rigdom i nuancerne
En anden ide i kataloget er at gøre overgangen mellem soveværelse og spisestue blødere ved at lysne korridoren en anelse med et ovenlys. På den måde kan kvinden gå der uden at blive påvirket af en stærk kontrast i lyset, hvis en af de andre døre til korridoren åbnes.
I den lyse stue på førstesalen er der – udover forslag til at mindske kontrasterne i området omkring vinduerne, så man kan nyde den smukke udsigt udenfor uden at blive blændet – et forslag om at hænge akustikplader op omkring den åbne trappe, så det bliver lettere at høre musik og have gæster på en hensynsfuld måde.
– Det handler om at give kroppen tid til at indstille sig i sit eget tempo. Når man får mulighed for det, kan man meget mere, og så opdager man, at der er rigdom i de nuancer, som man først kan mærke, når sanserne er i ro, siger Anders Hilbert.