Du oplever det måske allerede: En følelse af fred og velvære, når du er i kontakt med naturen. Går tur i en skov. Mærker blødt græs mod dine bare fødder. Ser skyerne drive hen over himlen.
Naturen kan have en nærmest healende effekt på os, som er direkte målbar, fortæller Carmen García Sánchez, der er ph.d. i arkitektonisk design og postdoc ved Det Kongelige Akademi.
– Det er videnskabeligt bevist, at interaktion med naturen kan reducere stress, irritabilitet, mental træthed og aggressivitet, og det kan forbedre vores humør og selvværd, øge følelsen af ro og endda sænke pulsen og forbedre vores koncentration og hukommelse. Vi ved også fra studier på hospitaler, at adgang til naturen kan hjælpe patienter til at komme sig hurtigere over sygdom, siger Carmen García Sánchez.
’Nature-In’
Forskningsprojektet ’Nature-In’ er et treårigt forskningsprojekt, som Carmen García Sánchez udfører som postdoc ved Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering.
Projektet er støttet af EU’s ’H2020 research and innovation programme’ under MSCA grant agreement 896651.
Læs mere om projektet her.
Et medfødt behov
Hun er i gang med et forskningsprojekt ved navn 'Nature-In', der handler om danske boliger bygget i efterkrigstiden, som tilsyneladende kan give beboerne fordele som mindre stress, sundere blodtryk og en høj følelse af velvære. Det skyldes, at boligerne er bygget på en måde, der styrker beboernes samspil med naturen. De er ifølge forskeren fremragende eksempler på det, der i dag kaldes biofilisk design.
– Ordet biofili betyder direkte oversat 'kærlighed til liv', og begrebet kan defineres som 'et medfødt og nedarvet behov hos mennesker for at være forbundet med naturen', forklarer hun.
Biofilisk design er en ny tilgang inden for arkitektur, som handler om at øge følelsen af forbindelse med naturen ved på forskellige måder at bringe naturen ind i de bygninger, vi opholder os i.
– Hvis det lykkes, kan vi opnå de samme fordele som ved at befinde os direkte i naturen – om end i en mindre målestok, siger Carmen García Sánchez.
Biofilisk design er et komplekst område, og vores opfattelse af naturen er forskellig fra person til person og afhænger bl.a. af faktorer som alder, køn, kultur og tidligere erfaringer, fortæller forskeren. Men selvom du hverken er arkitekt eller forsker med viden om dette område, kan du godt finde en måde at få gavn af det på i din egen bolig.
5 eksempler på biofilisk design, du kan bruge i din egen bolig
- Oplev lyset forandre sig
Naturligt lys er vores første forbindelse til naturen. I et rum med vinduer og uden for mange forstyrrende elementer, kan du se lyset falde ind på vægge og gulv og opleve, at det skifter i farve, intensitet og temperatur i løbet af dagen. - Landskabet, haven, himlen
Ved at placere dine møbler, så det er muligt at se ud ad et eller flere vinduer, kan du iagttage naturen udenfor. Det kan være landskabet eller din have, vejret og himlen. - Husdyr
Dyr er også natur, så hvis du er glad for dyr, kan du opnå en biofilisk effekt ved at have et husdyr og interagere med det. - Træ
Hvis et trægulv ikke er dækket af maling eller anden afdækning, kan du se træets struktur og det liv, det har haft. Går du på det med bare fødder, kan du både mærke og høre træet. - Planter og billeder af naturen
Det er ikke arkitektur, men blomster og planter er en simpel måde at bringe naturen ind i boligen på. Billeder af natur kan også give en biofilisk oplevelse, dog med lavere effekt.
Brug dine sanser
Vi oplever kvaliteterne ved biofilisk design gennem alle vores sanser – ikke bare synet, men også gennem lyd, duft, smag, berøring og bevægelse – og det er gennem sanserne, vi kan finde kontakten til naturen i vores egen bolig. Det kan for eksempel være, når vi åbner et vindue og oplever, hvordan jorden dufter anderledes efter regnvejr. Eller når vi går på et naturligt trægulv og mærker fibrene i træet med vores fødder.
Jo mere opmærksomme vi er på de stimuli fra naturen, vi har til rådighed i og omkring vores bolig, desto lettere bliver det at opnå de positive effekter:
– Blot det at være opmærksom kan være en fordel, for så er vi mere modtagelige for det. Vi kan også træne vores evne til at opnå fordelene ved at interagere med naturen ved at gå ud og fordybe os i naturen og lægge mærke til, hvornår vi føler os godt tilpas og hvordan, forklarer Carmen García Sánchez.
Hun oplever, at personer, der har været til forelæsninger hos hende, kommer tilbage og fortæller, at de nu lægger mærke til forbindelser til naturen, som de ikke tidligere har bemærket, og at det giver dem noget positivt.
– Så biofilisk design handler ikke kun om at designe, men også om at være opmærksomme på, hvad vi allerede har, siger hun.