Et duggende spejl efter et dejligt, langt og varmt bad kender de fleste til. Men det er muligt at få et dugfrit spejl, hvor du kan se dig selv i spejlet, straks du træder ud af badet.
Et dugfrit spejl kaldes også et elopvarmet spejl, fordi det opvarmes med el. Helt enkelt fortalt klæber man et varmelegeme bagpå spejlet, der ligner en måtte af folie. Den skal så sluttes til elnettet.
Flere typer dugfri spejle
Der findes flere forskellige typer dugfri spejle på markedet. Det er muligt at købe komplette dugfri spejle, hvor du får et spejl med varmemåtten påklæbet, og varmelegemer, som du selv skal klistre bag på dine egne spejle.
De dugfri spejle koster 1.800-2.900 kr., mens varmelegemerne står i 700-800 kr. Produktet minder meget om det system, der bruges på bagruden i bilen, hvor en masse små tråde opvarmer bilruden.
Ingen dug, når spejl varmes op
Grunden til, at netop spejle dugger i badeværelset er, at dug sætter sig på den koldeste flade.
Når så du varmer spejlet op, er fladen ikke længere den koldeste i rummet, og duggen vil i stedet sætte sig på gulvet, væggene eller dørene. Spejlet behøver ikke blive varmet mere end et par grader eller tre op til 27-29 grader, så har du et dugfrit spejl.
Transformer fylder som et pund salt
De dugfri spejle tilsluttes elnettet via en transformer, der i omfang er så stor som en pakke med et halvt kilo salt og fylder lidt i badeværelseslandskabet. Derfor skal man som boligejer tænke på, hvordan man kan opbevare transformeren.
Mange vælger at opbevare den på loftet over badeværelset, i et skab eller lille kasse ved siden af spejlet.
Så meget koster et dugfrit spejl i strøm
Et spejl på 70 centimeter x 1 meter bruger ca. 1 kWh strøm, hvis spejlvarmen har været tændt i 12-13 timer. En kWh strøm koster i gennemsnit ca. 2 kr.
Det betyder, at det vil koste dig lige godt 50 kr. om året i strøm, hvis spejlet er tændt en time om dagen. Er det tændt uafbrudt, vil din årlige elregning blive forøget med ca. 1.400 kr.
Dugfrit spejl fås også uden transformer
Der findes også varmemåtter til spejle, som ikke kører via en transformer, men blot har en elledning, der skal sluttes til en stikkontakt.
Det er lidt nemmere at installere, fordi du så ikke behøver at finde plads til transformeren. I stedet kan du nøjes med at føre ledningen op til din almindelige stikkontakt med 230 volt.
De små spejlmåtter uden transformer bruger samme energi som en 70 watts pære, mens den største måtte på 110x60 centimer bruger 144 watt som en kraftig elpære. Priserne ligger fra ca. 500-1.000 kr. for de største måtter - som du selv skal montere på dit spejl.
Kun få dugfri spejle i danske hjem
Dugfri spejle har været på markedet i en del år i Danmark. Men endnu er de ikke så udbredt blandt helt almindelige danskere.
Det er det primært på f.eks. hoteller, der gerne lige vil kunne tilbyde gæsterne lidt ekstra.
For private boligejere er et dugfrit spejl mest henvendt til dem, der ikke vil gå på kompromis.
En ekstra strømtyv i boligen
Selvom udgifterne til spejlvarmen kan holdes nede, så skal du være opmærk på, at et elopvarmet spejl er en ekstra strømtyv i dit hjem.
Ligegyldigt om spejlet bruger det samme som en 70 watts pære eller en 140 watts pære, så er det ikke helt ubetydeligt i det store elregnskab, om den står tændt eller ej.
Tænd kun for spejlet, når du skal i bad
Hvis du gerne vil have et dugfrit spejl derhjemme, er det derfor vigtigt som forbruger at få tilsluttet spejlet til elnettet på en god måde.
Hvis spejlvarmen starter, hver gang du tænder lyset på badeværelset for at gå ud og tisse eller vaske hænder, så bruger det en masse strøm på tidspunkter, hvor det slet ikke er nødvendigt.
I stedet bør du få lavet en løsning, hvor du kan tænde for spejlet, når du skal i bad og har brug for den dugfri effekt. Eller en løsning, hvor spejlvarmeren er tilknyttet en evt. ventilations-funktion i badeværelset.
Det allerbedste vil være, hvis du kan få lavet en løsning, hvor spejlet slukker af sig selv efter et stykke tid, som vi kender det fra bilruderne. For så står det ikke og bruger energi, hvis vi glemmer at slukke for det, siger Anders Hjorth Jensen.
Fakta om dugfri spejle
- Et dugfrit spejl får du ved at klæbe en foliemåtte med varmelegemer bagpå spejlet.
- Du kan selv montere måtten på dit eget spejl. De fås i flere størrelser og kan også laves efter mål og koster ca. 500-1.000 kr.
- Det er også muligt at købe spejle med færdigmonterede varmelegemer.
- Spejlet tilsluttes dit elnet - enten via en transformer eller blot med en ledning op til f.eks. dit lysnet.
- Hvis du har en stikkontakt lige ved dit spejl, kan du også bare sætte spejlet til der.
- Hvis spejlet f.eks. skal monteres, så det kører på samme system som et allerede eksisterende ventilationssystem, skal du formentlig have fat i en elektriker.