Det er ikke en myte, at et spejl kan antænde en brand. Hvis man er uheldig nok, kan det lade sig gøre.

Det oplevede en familie fra Silkeborg ifølge TV Midtvest. Her var et kosmetikspejl i et vindue årsag til en brand i deres hus. Branden skyldtes, at solens stråler ramte spejlet på en måde, så strålerne blev forstærkede og blandt andet satte ild til en papkasse i nærheden. Heldigvis var familien hjemme og fik selv styr på ilden.

Hvad er et buet spejl?

  • Buede spejle kan enten bue udad (være konvekse) eller bue indad (være konkave).
  • Konvekse spejle bruges fx som trafikspejle eller overvågningsspejle i butikker.
  • Konkave spejle kan fx bruges i kosmetikspejle eller forstørrelsesglas.

Det er kun konkave spejle, hvor der kan opstå brand som følge af solens stråler.

Kun et buet spejl kan forårsage brand

Heldigvis er den slags brande er sjældne, og der skal være en række forudsætninger til stede for, at et spejl kan sætte en brand i gang.

Først og fremmest skal der være tale om et buet spejl, fx et kosmetikspejl. Hvis solens stråler er kraftige og rammer den helt rigtige vinkel på spejlet, kan buningen på spejlet gøre, at lyset koncentreres så meget, at der opstår et brændpunkt. Dette brændpunkt kan fungere som en slags tændstik, hvis der er et letantændeligt materiale – fx en papkasse eller et gardin – inden for et par millimeter af spejlets brændpunkt. 

Flade spejle kan ikke antænde ild

Det kan ikke ske i almindelige, flade spejle – og for at det sker i et buet spejl, skal solens stråler forstærkes virkelig meget. På en god, varm solskinsdag lyser solens stråler med ca. 250-400 watt pr. kvadratmeter, men hvis du skal antænde et materiale, skal du op på hele 15.000 watt pr. kvadratmeter.

Derfor er brande forårsaget af sol og spejle ikke et generelt problem, og du behøver ikke at omarrangere dine almindelige, flade spejle i hjemmet, så solens stråler ikke kan ramme dem. Har du buede spejle, som fx kosmetikspejle og vægspejle med buninger, gælder det om ikke at have letantændeligt materiale tæt på.