’Danmark på film’ er en webportal på Filmcentralen.dk – Det Danske Filminstituts streamingsite –hvor du helt gratis og meget nemt kan streame og se små, dokumentariske film og filmklip fra hele landet i perioden 1897-2018. Du kan fx se, hvordan gader, bygninger og huse så ud dengang, og hvordan familierne levede deres liv.
Se film fra befrielsen
På Filmcentralen.dk kan du se film fra befrielsen her.
Alle de historiske filmklip på Filmcentralen.dk kan ses/streames på både pc, Mac, smartphones og tablets, men ikke på Linux-understøttede enheder. Du kan også se filmene på dit tv, hvis dit tv giver mulighed for det, via fx en Apple TV box eller Chromecast.
Se film på et interaktivt kort
På et interaktivt Danmarkskort kan du se ca. 1.500 filmklip om alle mulige begivenheder fra Zar Nikolaj II’s modtagelse i Helsingør Havn i 1901, grundstødning i Skagen i 1918 og midsommeroptog i Thisted i 1929 til myldretid på Nørrebrogade i 1934 og ishockeykamp på Peblinge Sø i 1945, begge i København.
På kortet er der med røde prikker og tal angivet, hvor mange film der ligger på den bestemte lokation. Når du klikker på en af prikkerne, zoomes der ind på kortet, så du kan se, hvor filmene er optaget. Til højre kan du se alle filmene fra det pågældende område, hvad filmen handler om, hvor den er optaget og længden på den.
Find boliger og boligrelaterede ting
Under emneord finder du bl.a. en række boligrelaterede ting:
- Boligforhold
- Boligindretning
- Boligkvarterer,
- Boligmiljø
- Boligsanering
- Byfornyelse
- Byggeri
- Bygningskonstruktioner
- Byplanlægning
- Byudvikling
- Ejendomme
- Familieliv
- Flytninger
- Huse
- Hverdagsliv
- Kolonihaver
- Køkkenhaver
- Møbler
- Rejsegilder
- Ægteskab
- Ældreboliger
Søg film via emner, årstal eller fritekst på ’Danmark på film’
Ud over at søge filmklip, der knytter sig til byer, kan du også finde frem til film ved at søge på årstal, emneord, medvirkende (personer) og ved fritekstsøgning .
- Årstal: Søg på et enkelt år eller en periode. Skriv fx 1940-1945.
- Medvirkende: Find bestemte personer som Carl Jacobsen, Dwight D. Eisenhower, dronning Alexandra, Georg Brandes og Gunnar Nu Hansen.
- Emneord: Se den alfabetiske liste over emneord og tidsperioder, som du kan klikke på. Klik fx på emneord som ’besættelsestiden’, ’gadehandel’, ’idræt’, ’huse’, ’kirker’, ’propaganda’ og ’ringridning’.
- Fritekstsøgning: Søg på titel, sted, emne, årstal, instruktør med din egen fritekst. Fx kan du søge på byer, hvis du foretrækker det i stedet for Danmarkskortet.
Brug tidslinjen og find film fra bestemt årstal
Du kan også finde film og klip fra et bestemt årstal ved at bruge tidslinjen. Træk den røde slider til et årstal, og så vil filmene fra et bestemt år dukke op.
Find bestemte temaer
På ’Danmark på film’ er der også en tema-oversigt. Find fx temaer som ’Kom med i Tivoli’, ’Nu’ det jul igen og ”Sommer i Danmark”.
Se også temaet 'Fra stenbroen til lys og luft i sovebyen', hvor der er samlet en række dokumentarfilm om by- og boligudvikling fra 1930'erne frem til 1970'erne.
Upload gamle dokumentarfilm til Facebook, blogs og andre medier
Sådan levede dansker familier i 1960’erne
En af filmene på ’Danmark på film’ er den 27 minutter lange film fra 1964 ’Familiebilleder’.
Filmen beskrives som ”et forsøg på at fremlægge et sociologisk førstehåndsmateriale til belysning af, hvordan der leves i familien i Danmark i dag” og er baseret på en række filmede samtaler med enkeltpersoner, repræsenterende forskellige 'familiesituationer'.
Du kan også skrive kommentarer, klippe i filmene, dele dine egne klip med andre, selv lægge klip på Danmarkskortet og i de fleste tilfælde indlejre klip og film på din egen hjemmeside, facebookside, blog eller andet. Få hjælp til det ved at læse mere om det på webportalen og se videoer, der guider dig.
Det er p.t. ikke muligt at lave klip i filmene via din mobil eller tablet, da denne funktion kun er mulig fra en computer.
Hjælp med at få styr på ukendte filmklip
En del film viser steder, personer og begivenheder, som ikke er identificeret. Derfor opfordrer Filminstituttet sine brugere til at dele deres viden og skrive kommentarer, hvis de kan hjælpe med at identificere disse film yderligere.
”Målet er, at portalens brugere og Filminstituttet sammen skaber en kollektiv, fælles historiefortælling om Danmark” skriver Filminstituttet.
Alle kommentarer og bidrag med egne historiske filmklip skal godkendes af webportalens redaktion, inden de bliver lagt på websitet. Filminstituttet accepterer ikke klip uden præcis stedsangivelse.