Er du træt af æblesorten på træet i baghaven – eller giver dit æbletræ ikke så meget frugt længere? Så kan en podning af din gamle æbletræsstamme være svaret på dine æble-bønner.

Pod dit æbletræ sidst i februar eller starten af marts – du får de bedste resultater, når saftstigningen i træet begynder. Og så er du ikke langt fra nye æbler på dit gamle træ.

Værktøj

  • En podekniv, en lille lommekniv eller en skarp grøntsagskniv fra køkkenet.
  • Grensaks.
  • Grensav.

Materialer

  • Et eksisterende æbletræ i din have.
  • En eller flere podekviste i en sort, der passer til din smag.
  • Podetape, snor eller elastik - til at holde podekvisten fast i sprækken med.
  • Podevoks, enten en blok der opvarmes eller koldflydende voks. Begge dele kan købes i dit plantecenter eller på internettet.

Sådan gør du, når du poder et æbletræ

1
Skær podekviste af

Køb podekviste på nettet, på planteskoler eller skær dem selv af træer hos venner eller familie, hvis de har en æbletræssort, du godt kan lide.

Husk, at grenene skal nedkøles, indtil du skal bruge dem.

2
Klip flere grene af

Du skal klippe podekvistene af i træets hvileperiode, hvilket oftest er fra december til februar.

Når du vælger kviste, er det vigtigt, at du finder sunde kviste, der er fri for sygdomstegn som meldug og skurv. Kvistene må heller ikke være for gamle – vælg kviste der er dannet i forrige sæson, dvs. kviste som er et år gamle. Tykkelsen skal være som en blyant eller tykkere med en længde på ca. 20-40 cm.

Klip gerne flere grene af, når du er i gang. Du ved aldrig, om den enkelte gren lykkes, og det kan være godt at have flere at øve sig på. Skal du pode på en stamme uden andre grene, kan du med fordel pode flere kviste på samtidig.

3
Bundt kvistene

Bind elastiksnoren om de afklippede kviste – ikke for stramt og ikke for løst.

4
Pak dem ind

Pak kvistene ind i våde aviser, så de bevarer deres friskhed, indtil du skal bruge dem.

Fold avisen omkring som en pakke.

5
Plastik og på køl

Når podekvistene er pakket ind i våde aviser, skal du yderligere lægge dem i en plastikpose og mærke denne, så du ved, hvilken sort kvistene er.

Opbevar kvistene på køl ved ca. 4 °C indtil selve podningen

6
Snit fint

Når nattefrosten er borte er det tid til at pode. Vær opmærksom på, at podekvisten er længere tilbage i sin vækst end den nye stamme.

Når du skærer, skal du skære et langt, fint og skråt snit i podekvisten.

7
Skrå flade

Podekvistens ende, der skal vokse fast på stammen, skal se sådan her ud.

8
Frisk kvist
Tjek, at podekvisten ser frisk og saftspændt ud og er sund grøn inden i.
9
Vælg et æbletræ

Beslut dig for ét æbletræ i baghaven – hvis du har flere.

Vælg et træ, der er sundt og velvoksende.

10
Sav
Sav en gren af, der hvor du vil pode.
11
15 cm gren

Du kan pode, hvor du vil. Tager du det helt ind til stammen, er det dog svært at få podekvisten til at hænge ordentlig fast.

Derfor har vi her valgt et grenstykke på cirka 15 cm til at pode på.

12
Snit ned
Skær et lodret snit på cirka 1,5 cm ned i stubben på træet, der hvor du ønsker podekvisten skal vokse ud fra.
13
Vrik barken op
Luk op til træveddet under barken ved at lirke barken til den ene side ca. 1,5-3 cm ned. Du må ikke brække barken af.
14
Og den anden side
Gør det samme i den anden side af snittet – og løft så barken meget forsigtigt.
15
Podekvist
Tag podekvisten med det fine, skrå og lange snit.
16
Øv dig

Podekvisten skal nu stikkes ned i sprækken på æbletræet – øv dig evt. på en afsavet stub inden, så du har håndelaget.

Sørg for at vækstlaget, dvs. træ uden bark, på både stamme og podekvist er i direkte berøring på det størst mulige område.

17
Stik ned og bind fast

Stik podekvistens spids ned i åbningen på træstubben. Bind derefter podekvisten fast til stubben, så den ikke brækker af – brug bast, elastik eller podetape (eller malertape).

Pointen er, at samlingen skal holdes tæt, så der ikke kommer fugt og sygdomme ind.

18
Luk fugt ude

Smelt podevoksen i en gammel, tykbundet gryde. Du skal bruge meget lidt til en enkelt podning, fx en halv deciliter, men smelt gerne lidt mere, end du tror, du har brug for. Lad resten af voksen størkne, så du kan genbruge voksen næste år, når du skal pode igen.

Forsegl derefter stedet, hvor du har bundet podekvisten fast på stammen med voks på samme måde som på billedet. Øv dig evt. inden på en stub.

Brug en pensel til at fordele voksen på samlingen. Brug en ren, ny pensel.

Luk alt træ, som du har ’åbnet’ op for, af med voks, så fugt og sygdomme holdes ude.

19
Færdig
Så er din podning færdig. Voksen falder selv af med tiden – men pil elastik, bast eller tape af i juni måned. Det tager nogle måneder at vokse sammen, og du skal lade det være imens.

Danmarks Nationalæble

Gråstenæblet regnes for at være Danmarks nationalæble, og det har været dyrket i Danmark i over 300 år.

Æblet menes oprindeligt at stamme fra Centralasiens bjerge i det sydlige Kasakstan og Xinjiang-provinsen i Kina.

Viden om podning stammer helt tilbage til 1560 B.C., og i det gamle Romerrige var kunsten at pode meget populær.

Man mener, at podekviste blev transporteret rundt i Europa af rejsende munke.

Hvordan passer jeg podningen?

  • Knæk forsigtigt alle nye skud omkring podekvisten af, så væksten koncentreres mod podekvisten.
  • Når der kommer 2-3-4 knopskud på den nye gren, dvs. podekvisten, så lad dem vokse, til de er cirka 10 cm.
  • Bræk derefter alle skud af – undtagen dét ene skud, som du synes ser stærkest og mest lovende ud.
  • Selvom det er ærgerligt, så skal du gøre dette, for at få en sund, stærk gren.

Hvilke træer kan podes?

  • Du får det bedste pode-resultat på kernefrugter, dvs. æble- og pæretræer.
  • Alder betyder noget. Det er fordelagtigt at pode unge træer.
  • Alle sorter kan podes på alle sorter. Groft sagt.
  • Tænk over, om du poder en sort med tunge æbler på en spinkel stamme – så får den brug for understøtning.
  • Pod gerne  flere kviste hele vejen rundt om en tykkere gren.
  • Du kan også ’starte’ dit eget æbletræ ved at pode flere grene på en ung rod uden top, en såkaldt grundstamme.

Hvordan fungerer æbletræers genetik?

I alle æbler ligger starten på en ny æblesort. Alle kerner er en blanding af modertræet, hvor æblerne stammer fra, og en ukendt bestøversort. Derfor kan en bestemt æblesort kun bevares ved vegetativ formering – altså podning.