Du kan med få tricks lave en gallerivæg – og med denne metode laver du kun de huller, der er brug for. Samtidig kan du danne dig et indtryk af din væg, inden du rent faktisk udfører den i praksis.

Det skal du bruge:

  • Billeder
  • Saks og papir (evt. indpakningspapir hvis dine billeder er store).
  • Evt. elefantsnot

Sådan placerer du dine billeder i en gallerivæg

  1. Anret dine billeder/rammer på gulvet og dan dig et indtryk af, hvor mange du vil have med, og hvordan de skal hænge. 
  2. Tag mål af de billeder du vil have op. Klip dem ud på papir.
  3. Mål bagpå dine billeder hvor ophænget er og overfør de mål til papiret.
  4. Hæng nu alle dine papirstykker op. Brug gerne god tid, så du bliver glad for det færdige resultat.
  5. Du kan evt. hænge papiret op med maskingtape, der ikke efterlader mærker, men "elefantsnot" er også godt til formålet.

Sådan hænger du dine billeder op

Værktøj

  • Vaterpas
  • Målebånd / tommestok
  • Boremaskine med slagfunktion, hvis din væg er af mursten eller beton
  • Et bor til ovenstående, som kan bore i den type væg, du har
  • Skruemaskine
  • Blyant

Materialer

  • Skruer og rawlplugs

Sådan gør du

1
Hæng billeder op – ét stort og flere i galleri

Det er simpelt at hænge billeder op, men hvordan hænger du et stort, tungt billede op, så det ikke flænser væggen og samtidig hænger lige, når boligens vægge er skæve?

Og hvordan hænger man flere billeder op som et minigalleri, så det ser fedt ud? Dét lærer du her.

2
Overvej placeringen

Hvis du kun skal hænge et enkelt billede op, skal du starte med at finde ud af, hvor billedet skal hænge. Du kan evt. få en kammerat til at holde billedet op på væggen, mens du på afstand tjekker placeringen.

Sæt et lille mærke på væggen i den højde, billedet skal hænge. Du fx bruge malertape, så du ikke ’ødelægger’ væggen.

Tænk på, om billedet kommer til sin ret på denne placering. Det kan være en god ide at følge nogle af husets øvrige linjer til at sigte efter. Vi har her valgt at billedets overkant skal flugte med den vandrette karm mellem vinduerne.

3
Tjek hvilken type rammer du har
Der er ikke nogle øjer eller snor til ophæng i vores billede. Derfor vælger vi at hænge billedet op i selve rammen. Vi vil derfor hænge det op i to skruer med fladt hoved, ca. 5 cm fra hver side af billedet. Det er lettere at kontrollere placeringen på denne måde, end hvis billedet hænger i en snor og ’svajer’.
4
Mål billedet
Mål bredden på rammen, og regn ud, hvor langt der er fra midten og ud til, hvor skruerne skal sidde.
5
Mål væggen
Mål bredden på det stykke væg, hvor billedet skal hænge. Find dernæst midten af væggen. Fra midterpunktet afsætter du et mærke, hvor den halve billedbredde minus 5 cm går til i hver side. Husk, at skruerne skal sidde længere nede end billedets overkant. Da denne billedramme kun er 5 mm tyk, sætter vi skruerne 5 mm længere nede end der, hvor vi vil have billedets overkant.
6
Bor
Så skal der bores. Vi brugte et 6 mm murbor og satte en 6 mm rawlplug med en 4x50mm fladhovedet skrue. Hold gerne en støvsuger under boringen, så det røde murstøv eller hvide gips ikke drysser ned på dine møbler. Kan du ikke både bore og støvsuge, så få din makker til at holde støvsugerrøret.
7
Hæng billedet op
Så kan du hænge billedet på plads. Vær forsigtig, så du ikke skrammer væggen.
8
Færdig
Så hænger billedet flot og tråd med boligens linjer. Puds billedet forsigtigt – og så er du klar til gæster, der kan beundre. Vil du ikke nøjes med at hænge et enkelt billede op, men i stedet skabe dit eget galleri? Læs videre her i billedserien.
9
Sådan hænger du billederne op i som et mini-galleri
Skab din egen galleri-væg, hvor du løbende kan skifte indholdet ud i rammer, der sidder struktureret. Så er det kun fantasien, der sætter grænser for dit kunstneriske udtryk i dit hjem. Beslut først, hvor du vil have dit galleri – hvor omfangsrigt, det skal være og hvilke linjer, det skal følge.
10
Simulér
Læg billederne op foran det område, hvor du vil have dem til at hænge. På et bord som her eller på gulvet. Flyt rundt på billederne – er der god dynamik og balance i den opsætning, du har valgt? Her har vi valgt at følge bordets bredde samt en vandret, lige linje gennem underkanten af billederne. Tænk over, om billederne får ro og sammenhæng af, at alle yderkanter danner lige linjer – eller måske et kvadrat.
11
Mål bredden
Mål først bredden af det område, billederne skal holde sig inde for - i vores tilfælde bordkanterne. Sæt et blyantsmærke på væggen, evt. med malertape under.
12
Vandret linje
Markér den vandrette linje, billederne skal balancere på. Brug dit vaterpas, så markeringerne bliver helt lige.
13
Første billede
Mål fra den nederste, vandrette linje op til, hvor billedet i nederste højre hjørne skal være. Husk at iberegne, hvor billedets ophængning er i forhold til billedets ramme.
14
Bor
Igen skal du bore med en slagboremaskine, hvis dine vægge er af mursten – og med et andet bor, hvis dine vægge fx er af gips. Hold igen støvsugeren op til boringen, så du ikke får murestøv ud på dine møbler. Prop rawlplugen i hullet, derefter en skrue og hæng så det første billede op.
15
Nederst til venstre
Herefter hænger du billedet i det nederste, venstre hjørne op. Brug samme metode. Mål fra den nederste, vandrette kant op til, hvor billedet skal hænges op – tjek igen, hvor langt fra rammen, ophænget er.
16
Vær grundig
Det kan virkelig betale sig at være præcis i sine opmålinger af, hvor billederne skal hænge. Det er præcis, når billederne i dit mini-galleri følger nogle fælles linjer, at det ender med at se fedt ud som i boligmagasinerne – og ikke bare ligner en omgang halvfærdige tilfældigheder.
17
Find midten
Nu kan du finde placeringen til det billede, som skal hænge mellem de to nederste billeder. Og hér skal du holde tungen lige i munden. Vi valgte, at alle de tre nederste billeder skal følge samme vandrette linje for at skabe balance. Men for at skabe dynamik i ophængningen, valgte vi også at hænge dem med asymmetrisk afstand til hinanden.
18
Den svære balance
Et mini-galleri er en svær balance mellem harmoni og asymmetri. Her er det nederste, midterste billede trukket mod højre over mod et andet billede i samme type ramme, hvilket giver ro og kant på samme tid. Markér med vaterpasset, hvor billedet i øverste, venstre hjørne skal hænge. Lad det flugte med billedet neden under i venstre side, så du herved bevarer den ydre ramme om alle billederne.
19
Ro og kant
De to sidste billeder hænges op efter samme fremgangsmåde. Tænk i linjer: her flugter billedet med palmernes højre side med billedet nedenunder – og billedet øverst til højre matcher både i bredde og placering billedet nedenunder. Justér lidt på billederne – de skal lige have sidste ’gefühl’ i forhold til hinandens placering og skæve vægge. Selvom du gerne vil skabe et tilfældigt look på en endnu større billedvæg, er de fælles og gennemgående linjer en god ide.