Et billede, en lampe, en hylde eller noget helt fjerde skal op at hænge på din gipsvæg, og det kan sagtens lade sig gøre. For at få et godt resultat bør du dog bruge de rigtige hjælpemidler og tage højde for antallet af gipsplader eller bæreevnen i materialet bag gipspladerne.

Det skal du bruge til ophæng på gipsvæg:

  • Boremaskine/skruemaskine
  • Murbor/træbor
  • Skruetrækker eller skruemaskine med bits
  • Lille hammer
  • Plugs til den relevante vægtype
  • Evt. billedkroge
  • Blyant eller lign. til at markere på væggen.

Brug de rigtige skruer til gipsvæggen – se, hvordan de virker

Om gipsplugs

  • De særlige gipsplugs kan købes i de fleste byggemarkeder og trælaster og kaldes også jetdrive, fordi det går stærkt at sætte dem i væggen.
  • Bæreevnen varierer og står typisk angivet på pakken i forhold til forskellige materialer. For en gipsdybel er bæreevnen ofte opgivet i Kilonewton, hvor 1 svarer til 100 kilo.

Før du går i gang med ophæng på gipsvægge

  • Tjek gipsvæggen: Find ud af, om der er ét eller to lag gips på den væg, hvor du skal hænge noget op. Antallet af lag og lagenes type afgør nemlig, hvilke materialer du skal bruge. Find ud af, hvor mange lag gips der er ved at lave et hul i væggen. Du kan også finde et sted, hvor du kan se væggen fra siden.
  • Køb passende plugs og skruer: Få evt. fat i de særlige gipsplugs eller combi rawplugs afhængigt af, hvad væggen består af. Genstandens vægt og væggens bagvedliggende materiale afgør den nødvendige bæreevne og længde af rawlplugsen. Hvis genstanden fx vejer 10 kilo, skal den samlede bæreevne af de valgte plugs være på minimum 10 kilo og gerne 15 eller 20 kilo. Bæreevnen er normalt angivet på pakken i forhold til forskellige materialer. For en gipsdybel er bæreevnen ofte opgivet i Kilonewton, hvor 1 svarer til 100 kilo.
  • Væg bag gipsvæggen: Er der monteret en krydsfinérplade som bagplade bag gipspladen, er væggen stærkere - i så fald kan du alt efter vægten på det, der skal hænges op, bruge både gipsdybel eller almindelige skruer, gipsskruer eller billedkroge.
  • To lag gips: Hvis der er to lag gips, skal du have en gipsdybel str. 5x65 mm. Dyblen har en metrisk skrue og stort kontaktområde på bagsiden af pladen, hvilket giver en god bæreevne. Derfor kan den bruges i alle pladematerialer, og også hvis væggen består af to lag gips.

Når du skal hænge op på gipsvæggen

  1. Find ud af, hvor billedet skal hænge. Mål op, lav et lille mærke.
  2. Bor for med en lille skrue, så du undgår revner.
  3. Brug et bor med murbor, hvis det er gips. Består væggen af en kombination af træ og gips, skal du bruge stålbor, fordi murbor ikke borer særligt godt i træ.
  4. Tryk gipspluggen ind i væggen - fx ved at bruge en lille hammer.
  5. Skru skruen ind i hullet i midten af gipspluggen. Ved nogle af gipspluggene medfølger der skruer - og i så fald er det vigtigt at bruge dem, da de er tilpasset den aktuelle plug.
  6. Afprøv med hånden, om rawlplug med skrue sidder robust fast i væggen med tanke på, hvor tung den pågældende genstand er.
  7. Hæng forsigtigt genstanden op på væggen.
  8. Der er normalt ikke begrænsninger for, hvor meget du kan hænge op på væggen. Ved meget tunge ting som bogreoler og køkkenoverskabe, sætter man typisk en liste under, så skruerne ikke bærer hele belastningen alene.  

Søm i gipsvæg

Du kan selvfølgelig også bruge søm eller billedkroge til ophæng på din gipsvæg. Vær dog opmærksom på, at det selvfølgelig har en meget lav bæreevne. 

Spørg i dit lokale byggemarked, om søm kan bruges til konkrete opgave - eller om du bør vælge rawlplugs. Vil du være på den sikre side, bør du vælge plugs til ophæng på gipsvæg.

Lap huller i gipsvæg med pulverspartel

Omvendt kan du også få brug for at lappe huller i eller reparere din gipsvæg - og det kan du gøre på flere måder.

Den nemmeste metode er:

  1. Brug en spartel og spartelmasse, som kommer i pulverform.
  2. Skær det papir eller pap, der ofte stikker lidt ud fra væggen, væk med et barberblad.
  3. Bland pulvermassen med vand, og smør kun spartelmasse ud over selve hullet.