Gamle teglsten, brugte vinduer eller en rest isolering.
Måske drømmer du om at finde brugte byggematerialer til dit næste projekt i boligen eller haven?
I mindst 37 af landets kommuner kan du enten få eller købe byggematerialer på genbrugspladsen. Det viser en rundspørge foretaget af Videncentret Bolius, hvor 95 ud af 98 kommuner har svaret. I nogle kommuner er der et begrænset udvalg på genbrugspladsen, mens det i andre kommuner er organiseret i store genbrugsmarkeder med byggematerialer, der bliver samlet og sorteret fra flere genbrugspladser i området.
Og det er et område, der er under udvikling. I 2019 viste rundspørgen, at der i 63 af landets kommuner slet ikke var genbrugsbyggematerialer tilgængelige på genbrugspladsen. I starten af 2022 er dette tal faldet til 49 kommuner. 9 kommuner er derudover i gang med at overveje eller udvikle ordninger for genbrug af byggematerialer.
Blandt de byggematerialer, der bliver nævnt, er blandt andet badeværelsesfliser, brædder, betonfliser, belægningssten, dørhåndtag, knust beton, rør, rester af tagsten, vinduer, klinker, paller og pallerammer, fundablokke, ubrugt isolering, tagpap, døre, håndvaske, værktøj, rester af isolering og beslag – alt sammen afhængigt af, hvad der bliver afleveret på genbrugspladsen. Enkelte steder er der også samarbejder med små håndværkervirksomheder, som afleverer rester.
Oversigten herunder viser, hvordan mulighederne for at finde brugte byggematerialer på genbrugspladsen er i din kommune.
Må vi vise dig en infografik?
Her plejer at ligge et kort, et lagkagediagram eller lignende. Vi kan desværre ikke vise dig infografikken på grund af dine cookie-indstillinger.
Mere genbrug af byggematerialer
I nogle kommuner har det været muligt at købe brugte byggematerialer i flere år, fx i Norddjurs og Syddjurs Kommune. På de to kommuners otte genbrugsstationer – samt en på Anholt – er der op til fem overdækkede genbrugsstationer. Her kan borgerne aflevere ting, der kan genbruges – og andre kan frit og gratis hente tingene, herunder genbrugsbyggematerialer.
Der er sket en stigning på 24 procent i antallet af kommuner, der har genbrugsbyggematerialer. I marts 2021 åbnede "Det Grønne Hjørne" på Horsens Genbrugsplads, hvor borgerne kan aflevere byggematerialer til genbrug. De bliver så solgt på et loppemarked to gange om året, og dette er optakt til regulært genbrugsbyggemarked.
Også i andre kommuner kan du købe byggematerialerne billigt – fx i de plusbutikker og på de markeder, der arrangeres i samarbejdet mellem Næstved, Faxe, Sorø, Vordingborg, Slagelse og Ringsted Kommune.
Flere kommuner nævner, at de ikke giver eller sælger byggematerialerne videre på grund af pladsmangel.
Fordele og ulemper ved brugte byggematerialer
Der er flere fordele ved at vælge brugte byggematerialer.
Fordele
- Der kan være mange penge at spare, da byggematerialerne er gratis eller meget billige, når du finder dem på genbrugspladsen.
- Du er med til at mindske spild af ressourcer ved at give de gamle materialer nyt liv.
- Du kan måske finde mursten eller fliser med patina, der passer godt i stilen, hvis du fx har et gammelt hus.
Ulemper
- Du kan ikke altid kan få tilstrækkelige mængder af mursten, brædder, eller hvad du lige har brug for. Det kræver, at du enten er fleksibel i forhold til de materialer, du vil bruge til dit byggeprojekt – eller at du har tid til at vente på fx at finde nok fliser, der passer sammen.
- På flere genbrugspladser er det andre borgere, der selv har afleveret byggematerialerne til genbrug, og du kender ikke kvaliteten af materialerne.
Kvaliteten af brugte byggematerialer kan variere
Når du finder brugte byggematerialer, skal du først og fremmest tjekke, at der ikke er synlige tegn på, at de er defekte eller nedbrudt.
Derudover skal du være opmærksom på, at der kan være sket en nedbrydning, som ikke er synlig. Når du finder en bunke gamle mursten på genbrugspladsen, ved du fx ikke, om de har 60 års slitage med vind, rusk og regn i bagagen. Kravene til byggematerialer har desuden ændret sig, så selvom du finder nogle gamle spær, der ser sunde og fine ud, kan det være, at de var i orden for 60 år siden, men at de ikke har dimensionerne eller styrken til at leve op til de nutidige krav.
Husk derfor at tjekke, om der er krav til godkendelser af de materialer, du skal bruge til det byggeprojekt, du er i gang med. Du kan få testet de brugte byggematerialer på fx Teknologisk Institut eller lignende firmaer, der har specialiseret sig og har egnede laboratorier, men du bør i princippet få testet hver enkelt mursten, da to mursten kan være udsat for forskellig slitage.
Pas på farlige stoffer i brugte byggematerialer
Når du finder byggematerialer på genbrugspladsen, skal du sikre dig, at der ikke er rester af skadelige stoffer som PCB, bly og asbest. De bør være afleveret til farligt affald, men kan være blevet lagt til genbrug på grund af uopmærksomhed eller uvidenhed.
PCB kan findes i gamle fugeprodukter, så det kan fx være et vindue, hvor der sidder fugerester. Bly kan findes i gammel maling, og derfor kan det også være et gammelt vindue eller andet træværk, der er malet med blyholdig maling. Derudover findes bly i inddækninger og lignende, mens asbest kan være i tagplader af eternit, i fliseklæb på gamle fliser, ventilationskanaler m.m.
I udgangspunktet kan du gå efter ’rene’, adskilte produkter, fx et stykke træ, hvor der ikke sidder rester af andre produkter. Er du i tvivl, om der er rester af skadelige stoffer, kan du få produktet testet fx på Teknologisk Institut.