Når haveejere beskriver deres jord, bruger de ofte ord som sandet, leret eller humusrig. Men det siger kun noget om jordens tekstur, dvs. de faste partikler, den består af – og jord er meget mere end det. 

Ud over de faste partikler som sten, grus, sand, silt, ler og humus bør jorden også indeholde dødt plantemateriale og ikke mindst levende organismer. En levende jord er nemlig afgørende for, at planterne kan trives.

Derfor skal jorden være levende

De levende organismer i jorden spænder fra mikroskopiske amøber, svampe og bakterier til større organismer som orme, biller og snegle. Sammen forbedrer de jordens struktur, så vand og luft kan trænge igennem og nå planternes rødder. Men de gør mere end det. 

Disse organismer spiller en vigtig rolle i nedbrydningen af gammelt plantemateriale, omsætningen til tilgængelige næringsstoffer og stimuleringen af planterøddernes næringsoptagelse.

Hvornår er jorden i ubalance?

Der kan være flere grunde til, at jorden er i ubalance eller ligefrem død. Sprøjtemidler, salt, overdreven brug af gødning og kalk samt jordbehandling som fræsning eller påfyldning kan påvirke jordens sundhed negativt. 

Før du iværksætter tiltag, er det vigtigt at undersøge, hvorfor jorden er dårlig, og hvad der skal til for at genoprette den. Her kan du læse om tre årsager til dårlig jord, og få gode råd til at hjælpe jorden til at få det bedre.

1. Ny eller behandlet jord

Når ny jord påfyldes, er dens struktur ofte ødelagt efter en hårdhændet behandling under flytning. Strukturen skal genoprettes, hvilket tager tid. Det samme gælder, hvis der er gravet eller fræset på større områder. Er de levende organismer i jorden også gået tabt, kan det tage endnu længere tid at genoprette den naturlige balance. 

En løsning kan være at tilføre sund og levende jord eller ormekompost, fyldt med mikroorganismer, samt dødt plantemateriale, som organismerne kan leve af.

2. Sprøjtemidler og salt

Som haveejer er der god grund til at undgå sprøjtemidler. Selvom de kan være en hurtig løsning mod uønsket vækst eller skadedyr, risikerer du utilsigtede bivirkninger på både planter og dyreliv – også nede i jorden. Sprøjtemidler kan forstyrre planternes optagelse af næringsstoffer. Det samme gælder salt, der kan skade jordens mikroorganismer. 

Har jorden været udsat for sprøjtemidler eller salt, er det ofte bedst blot at lade tiden gå og vente på, at stofferne vaskes ud, så balancen kan genskabes. Det kan sjældent betale sig at fjerne jorden og erstatte den med ny, da det ofte tager længere tid at etablere en ny jord end at genoprette.

3. Gødning og kalk

Forkert – særligt overdreven – brug af gødning og kalk kan forstyrre næringsbalancen og reducere planternes evne til at optage de nødvendige næringsstoffer og vand. Det kan derfor være skadeligt at tilføre gødning eller kalk, hvis jorden ikke har behov for det. 

Før du giver kalk eller gøder, kan du måle jordens pH-værdi med fx lakmuspapir eller få lavet en jordbundsanalyse. Nogle gange kan almindelig kompost dække jordens næringsbehov, men i andre tilfælde kan der være behov for ekstra næringsstoffer i form af gødning. Her er det vigtigt at vide, hvilke næringsstoffer, jorden mangler.

Pas godt på din jord

Om jorden er sandet eller leret betyder ikke så meget, så længe den er sund. En sund jord er fyldt med ormehuller, biller og andre tegn på liv. Vand og luft skal kunne trænge igennem jorden og ned til planternes rødder. 

Undgå at grave mere end nødvendigt i køkkenhaven, da det kan skade jordens struktur. Kompost behøver ikke at blive gravet ned, men kan blot lægges ovenpå, så orme og andre smådyr transporterer næringsstofferne ned i jorden.

Også i resten af haven kan du lade mikroorganismer og smådyr klare næringstilførslen. Det kræver dog, at de har noget at leve af – dette sker naturligt, hvis blade og dødt plantemateriale får lov at blive liggende eller suppleres med kompost. 

Pas på dyrene i jorden. Langt de fleste larver og insekter er uskadelige og en fordel for haven, da de er med til at opretholde en sund jord. Ligesom alt det liv, vi kan se over jorden, bidrager livet i jorden til en rigere biodiversitet.