1864 – tv-serien
DR1 sender i efteråret 2014 tv-serien "1864" i 8 dele, som baserer sig på Danmarks nederlag i krigene om Slesvig ved Dybbøl. Serien er instrueret af Ole Bornedal, som har lavet manuskriptet på baggrund af Tom Buk-Swientys bøger "Slagtebænk Dybbøl" og "Dommedag Als".
"1864" følger slagene og konseilspræsident D.G. Monrads (Nicolas Bro) fatale beslutninger gennem en fortælling om brødreparret Peter (Frederik Sætter Lassen) og Laust (Jakob Oftebro), der vokser op på landet i midten af 1800-tallet og melder sig som frivillige til krigen i 1864. Ud over kampen om Danmark, portrætterer serien også kampen om kærligheden, da begge brødre er forelsket i proprietærdatteren Inge (Marie Tourell Søderberg).
Kilde: 1864.dk
I 1864 var Dybbøl - udover at være centrum for de voldsomme slag om Slesvig - en landsby, hvor der som mange andre steder i landet var stor forskel på rig og fattig og dermed på boligernes tilstand. Da reportagen blev lavet i 2014 - 150 år senere, er Dybbøl stadig en landsby - nu en del af Sønderborg Kommune - men de 930 husstande og 2.524 indbyggere har generelt en høj indkomst og bor i velholdte huse.
Det fortæller Gitte Westphalen Mathiesen, planlægger i Sønderborg Kommune, der har lavet en analyse af, hvem der bor i Dybbøl i dag.
Pæne indkomster i Dybbøl
- I Dybbøl har det for hovedparten været et aktivt tilvalg at bo på landet. Der bor en stor gruppe af selvstændige håndværkere eller folk med lederstillinger, der har en fornuftig økonomi og bor i ejer- eller lejebolig.
- Der er også mange aktive børnefamilier med en god formue i deres ejerbolig. Og så er der en del par i 40'erne og opefter, der har en erhvervsfaglig uddannelse, en god indkomst og bor i en større ejerbolig og har 1-2 biler, fortæller hun.
Går du rundt i Dybbøls gader, ser du derfor en blanding af nye parcelhuskvarterer med mange typehuse, lidt ældre kvarterer med velholdte, renoverede landboliger og enkelte områder med pæne, lyse rækkehuse.
Rolige villaveje i Dybbøl tiltrækker børnefamilier
Det var også de rolige villaveje, der tiltrak Anette og Jan Petersen, da de for 11 år siden flyttede ind i et parcelhus i Dybbøl. Her bor de stadig med deres 2 børn på 10 og 15 år og familiens hund.
- Vi har fra første øjeblik været glade for at bo her. Det er et dejligt område med dejlige naboer. Der er stier rundt i hele vores område, som er betryggende, når man har børn.
- Vi valgte dog også Dybbøl, fordi min mand er brandmand, og da vi købte hus, måtte vi ikke bo mere end 5 minutters kørsel fra brandstationen. Da jeg ikke ønskede at bo inde i Sønderborg, begyndte vi at kigge her, og vi købte det andet hus, vi kiggede på, siger Anette Petersen.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
1864 bliver mindet og genopført på Dybbøl Banke
1864 bliver mindet og genopført på Dybbøl Banke
Massegravene ved Dybbøl Banke, hvor de mange tusinder danske faldne soldater ligger, bliver hvert år mindet ved en militær ceremoni den 18. april - årsdagen for det mest berømte slag i 1864. Her har både danske og tyske soldater deltaget for at markere dagen.
Men siden 2010 har Historiecenter Dybbøl Banke derudover stået bag en genopførelse af det andet og afgørende slag om Slesvig - nemlig preussernes sidste og knusende invasion af Als den 29. juni 1864.
- Der har ikke tidligere været en markering af denne dag, men vi syntes, det var et overset og vigtigt slag, som vi gerne ville fortælle om og levendegøre. Derfor fik vi fat i historieentusiaster fra Danmark, Norge, Tyskland og Tjekkiet. De laver uniformer og udrustninger og telte og kommer så her, hvor vi har bygget en lejr op.
De bor i teltlejren i et par dage, og gennemfører Kampen om Als, hvor de preussiske soldater i ly af mørket sejlede over Alssund og gik i land og overrumplede og besejrede danskerne i det spæde morgenlys, forklarer Bjørn Østergaard.
2.500 så slaget i år
I 2014 deltog 200 frivillige, der i historiske dragter deltog i genopførelsen af slaget. Og 2.500 var mødt op klokken 3 om morgenen for at overvære det.
- Det er en stor oplevelse at stå der og overvære slaget om morgenen, inden det moderne samfunds lyde er vågnet op. Og de frivillige lever sig virkelig ind i historien og får selv en oplevelse ud af det. På den måde bærer vi historien videre, siger Bjørn Østergaard.
LÆS MERE: www.kampenomals.dk
Børnehaver, fodbold og forsamlingshus i Dybbøl
Dybbøl, som ligger 4 kilometer fra Sønderborg centrum og 25 kilometers kørsel fra den dansk-tyske grænse ved Kruså, oplever dog mange af de samme udfordringer som andre små landsbysamfund gør. Der er stadig flere børnehaver, en fodboldklub, en kirke og et forsamlingshus, men skolen og butikslivet er flyttet til Sønderborg. En Dagli'Brugsen med bager, posthus og håndkøbsudsalg fra apoteket har dog overlevet.
- Da vi flyttede hertil, var der en lille byskole her (Bülow-Skolen), hvor jeg i øvrigt selv arbejde, indtil den lukkede. Det er rigtig ærgerligt for vores lille landsby, at vi mistede skolen. Men vi har en dejlig købmand, som vi gør alt for at bevare, fortæller Anette Petersen.
Dybbøl Mølle maler stadig...
Selv om Dybbøl Banke, skanserne og Dybbøl Mølle ligger som et evigt minde om slaget i 1864 mellem landsbyen Dybbøl og Sønderborg by, er historien ikke noget, der fylder i hverdagen for borgerne.
- Jeg må indrømme at vi ikke tænker meget over Dybbøl i forhold til 1864. Jeg har selv kun været i historiecenteret en gang i skolen og i møllen en enkelt gang, fortæller Anette Petersen.
Dybbøl brandes på 1864
Bjørn Østergaard, centerleder ved Historiecenter Dybbøl Banke, mener dog, at historien om 1864 har en voksende betydning for området. Og at Sønderborg Kommune i højere grad brander sig på den.
- I forbindelse med tv-serien om 1864 håber vi også på, at historien bliver mere vedkommende for danskerne. Jeg tror, det måske især kan få de yngre generationers øjne op for, hvad der skete dengang. Og så vil de forhåbentlig komme her for at få flere svar, siger han.
I 2013 havde historiecenteret 50.000 besøgende, mens de i oktober 2014 kan se, at de når op på over 80.000 besøgende.