Hvad særlige kendetegn har et pudset loft?

Pudsede lofter ses efterhånden mest i ældre huse og lejligheder, hvor de er kendetegnet ved deres glatte overflade – ofte suppleret med stukkatørarbejde, der ses som fine kanter og rosetter i loftet. 

I moderne byggeri er man gået væk fra at pudse lofter, hvilket skyldes, at det både er 
besværligt og tidskrævende at etablere et pudset loft, hvis man sammenligner med mange andre loftsmaterialer.

I dag er det mere almindeligt at anvende gipsplader, hvis man ønsker en glat overflade i loftet, da det både er billigere og nemmere. Det gælder også, når lofter i ældre huse  trænger til at blive renoveret, fordi der med tiden er opstået revner.

Bor du i et ældre hus eller en ældre lejlighed, er det dog værd at overveje et pudset loft, hvis du gerne vil bevare den gamle stil. Et gipspladeloft passer nemlig ikke nær så godt til de oprindelige materialer i ældre huse. Selvom et gipsloft ligner et pudset loft meget, kan man nemlig godt se forskel. Det pudsede loft har en anden struktur, da det er mere ru og nubret i overfladen end et gipsloft, hvis udtryk er mere ensartet og glat.

Hvilke fordele og ulemper har et pudset loft?

Fordele 

  • Et pudset loft kan både optage og afgive fugt, så du kan muligvis undgå at skulle montere en dampspærre, når du etablerer det.
  • Det egner sig til ældre huse, hvor det bidrager til at bibeholde den oprindelige stil. 
  • Det er let at rengøre, da det blot kan vaskes med en opvredet klud.

Ulemper

  • Et pudset loft er mere besværligt og tidskrævende at etablere end en række andre typer af lofter.
  • Det er væsentligt dyrere end fx et gipsloft.
  • Ældre pudsede lofter får ofte revner.

Hvordan udførte man før i tiden pudsede lofter? 

De pudsede lofter, vi kender fra gamle huse, består af et lag brædder, et lag rørvæv eller et metalnet med ler, samt puds.  

Først sømmede man brædder op på de bærende bjælker med 1-2 cm's mellemrum mellem dem, hvorpå man dernæst sømmede rørvæv eller et metalnet op. Vævet eller nettet skulle sikre, at pudsen blev holdt oppe og sammen. Derpå blev loftet pudset.

Pudsningen blev udført med en særlig teknik, hvor der først blev kastet grovpuds på loftet med en særlig håndbevægelse, hvorefter pudsen blev rettet af med et pudsebræt. Når udkastet var tørret en smule, kunne loftet pudses med et pudsebræt og en kadesche, som er et 2 meter langt og 15 cm bredt pudsebræt. Det sikrede at pudsoverfladen blev helt plan.

Når grovpudsen var tør og afhærdet, blev der efterfølgende finpudset med en helt hvid og ensartet puds. Til slut, når det fine pudslag var tørt, blev loftet enten efterbehandlet med hvid kalk, maling eller limfarve.

Hvordan etablerer man et pudset loft i dag? 

I dag bruger man ikke længere rørvæv som underlag for pudsen men derimod terracottavæv eller strækmetal. Begge produkter er en slags net, der får pudsen til at hæfte på nemmere på loftet. Terracottavæv har været brugt siden 30’erne og er således blevet anvendt i mange år. 

Terracottavæv er fremstillet af hårdt brændt keramik, som sidder på et net af ståltråd. Terrakottavævet skæres til og sømmes fast på loftsbrædderne med en hæftepistol, hvorefter loftet er klar til at blive pudset. Det er vigtigt, at de loftsbrædder som terrakottavævet sømmes op i, sidder ordentligt fast.

Det er lidt lettere at etablere et pudset loft i dag, selvom det kræver håndelag at kunne udføre den specielle teknik, det kræver at kaste pudsen, så den bliver hængende. Det kræver også en speciel teknik at glatte pudsen ud, så loftets overflade bliver pæn, jævn og ensartet. Du bør derfor altid overlade opgaven til en murer. Brug gerne én, der har erfaring med teknikkerne, så du sikrer dig et flot resultat. 

Hvad koster et pudset loft?

At etablere et pudset loft ligger i den dyre ende sammenlignet med andre typer lofter. Det tager også cirka 3 gange så lang tid at etablere et pudset loft, som det tager at opsætte et gipsloft, da du både skal etablere et underlag og hernæst påføre både grovpuds og finpuds.

Hvordan vedligeholder du et pudset loft?

Et pudset loft er ret nemt at vedligeholde, medmindre der med årene er påført mange lag hvidtekalk, maling eller limfarve. I så fald skal du i gang med skrappere metoder for at rense loftet ned. 

Du starter med at rense og evt. spartle revner i loftet, så overfladen bliver jævn og fri for revner. Herefter kan loftet slibes let og males, når spartelmassen er tør.

Revner er det mest almindelige problem i pudsede lofter, men de kan som regel repareres nemt ved at spartle med spartelmasse.

Hvis revnerne kommer igen, er årsagen formentligt, at bræddeunderlaget arbejder eller er løst. I så fald kan det være nødvendigt at fastgøre de brædder, loftet er hæftet, bedre.

Hvis du skal fjerne kalk eller maling skal der mere omfattende metoder til. Her kan du prøve at smøre loftet ind i tapetklister, som du dækker til med plastikfolie natten over. Det er med til at løsne maling. Herefter kan maling og eventuelle kalklag fjernes forsigtigt med en blød børste, klud og varmt vand. 

Brug aldrig hårde og skarpe genstande til at fjerne gamle overfladebehandlinger, da du risikerer at lave skader på loftet.