De seneste tre-fire år er renten på et andelsboliglån løbende faldet, så den i dag ligger næsten et procent-point lavere end i første kvartal af 2015. Det fremgår af en undersøgelse fra Mybanker.dk, som er baseret på afgivne lånetilbud fra de tilknyttede banker.

Resultatet af undersøgelsen er fordelt på landets fem regioner, nemlig Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland. Den mest interessante region er Hovedstaden, som rummer langt de fleste andelsboliger.

Her fik kunderne i første kvartal af 2015 tilbudt andelsboliglån til en gennemsnitlig rente på 3,7 procent, mens den tilbudte rente i tredje kvartal af 2018 var faldet til gennemsnitligt 2,8 procent. 

Øget konkurrence giver lavere renter

Kommunikationschef i Mybanker, Ulrik Marschall, vurderer, at øget konkurrence blandt bankerne er med til at presse prisen ned.

Især i København, hvor der er mange andelsboliger og konkurrencen er større, kan vi se, at bankerne er villige til at tilbyde en rente, der er endnu lavere end i resten af landet. I Region Syd ser man også en klart faldende tendens i den tilbudte rente, forklarer Ulrik Marschall.

Ifølge Ulrik Marschall sender omkring 3.000 danskere hver måned deres økonomi i udbud via Mybanker. Bankerne vurderer økonomien og mulighederne, og beslutter sig for om de vil sende et tilbud tilbage til bankkunden. I otte ud af ti ender kunden med at spare penge.

Spar 25.000 kroner årligt ved at skifte bank

Hvis din nuværende bank ikke er villig til at sætte renten på dit andelsboliglån ned, kan du få et tilbud fra en konkurrerende bank – enten ved direkte henvendelse til en af billige banker eller gennem Mybankers hjemmeside.

Og der kan være mange penge at spare. Skylder du eksempelvis 1,2 mio. kroner på dit andelsboliglån og går fra en rente på 4,5 procent i en af storbankerne til 2,45 procent i Swedbank, sparer du 24.600 kr. årligt på renteudgiften.

Men mindre kan også gøre det. Selv om en rentebesparelse på 0,5 procent-point ikke lyder af meget, summer det sig op. Ved et lån på på eksempelvis 1,2 millioner kr., giver et fald i renten på 0,5 procent-point en årlig rentebesparelse på 6.000 kr.

Let at skifte bank

Selv om mange bankkunder er meget trofaste over for deres bank og måske vånder sig ved udsigt til besværet ved et bankskifte, er det i realiteten en ganske simpel øvelse.

Har du fået en god aftale med din nye bank, afleverer du blot dine lånedokumenter til banken, hvorefter din nye bank indfrier det gamle lån og optager et nyt lån. Din ekstraudgift er et tinglysningsgebyr på 1.730 kr. (2021) og bankens lånegebyr.

Ønsker du et totalt bankskifte, er det en smal sag at få overført alle dine BetalingsService-aftaler til den nye bank. Husk blot at orientere din arbejdsgiver om det nye kontonummer og få en af dine konti i den nye bank dedikeret som NemKonto.

Giv banken nogle fordele

Har du fundet en god og billig bank, kan det være en ide at orientere  andelsforeningens bestyrelse om det. Bestyrelsen kan i så fald rette henvendelse til banken og foreslå en aftale med særligt gunstige renter for foreningens medlemmer.

Er der tale om en større forening med lav gæld i ejendommen og relativt høje andelspriser, vil en medlemmerne i sådan forening være interessant for mange banker. 

Ved kreditvurdering i forbindelse med et lån til en andelshaver, slipper banken for en gennemgang af foreningens økonomi, da den jo er kendt i forvejen. I stedet kan banken nøjes med en gemengang af andelshaverens økonomi, hvilket sparer banken for et ekstra tidsforbrug.

Hvad må du låne i andelsboligen?

Ifølge Finanstilsynets retningslinjer må din gældsfaktor (det maxbeløb du kan låne i andelsboligen) højst udgøre 1,75 x hustandens indkomst før skat - forudsat tilfredsstillende økonomi i andelsboligforeningen. Men i mange tilfælde ryger gældsfaktoren dog op på 2  for kunder med en god kreditværdighed.

Det månedlige rådighedsbeløb, efter du har betalt de faste udgifter, skal minimum være på:

  • 5.000 kr. for 1 voksen
  • 8.500 kr. for et par
  • +2.500 kr. pr. hjemmeboende barn

Vær dog opmærksom på, at ovennævnte satser er vejledende og har ikke været justeret i mange år. I praksis kræver det en særdeles stor sparsommelighed, hvis et par skal leve for 8.500 kr. om måneden.

Læs mere om, hvordan bankerne beregner rådighedsbeløb og gældsfaktor. Hent vejledningen fra finanstilsynet (se Bilag 7 fra side 43, "Pengeinstitutters klassifikation af kunder").

Hvad koster det at låne i banken til en andelsbolig?

Inden du køber en andelsbolig er det en god idé at få et overblik over, hvad du kommer af med i månedlig boligydelse i form af boliglån og boligafgift.

Ved hjælp af vores beregner får du en hurtig beregning på, hvad din samlede månedlige ydelse løber op i. Samtidig kan du se, hvor stor en andel af boliglånet der går til hhv. afdrag og renter.

Bemærk også den nederste linje i resultatet, der viser hvor meget du har sparet op i form af afdrag efter fem år.

Se beregnerens forudsætninger

  • Tinglysningsafgift af pantebrev: 1,45 %
  • Fast tinglysningsgebyr: 1.640 kr.
  • Bankens etableringsgebyr på lån: 8.650 kr.
  • Værdi af skattefradrag: 33,6 %.