Hvordan fungerer et oliefyr?

Et oliefyr består af en oliebrænder og en kedel. Dertil hører en olietank, hvor olien til fyret opbevares.

Et oliefyr varmer dit hus op ved at brænde olie af. Olien fra olietanken føres ind i fyrets brænder, hvor det forstøves, blandes med luft og antændes. I oliefyrets kedel opvarmes det vand, som cirkulerer rundt i husets radiatorer eller gulvvarmesystem. Desuden varmes vandet i varmtvandsbeholderen op, så du har varmt vand til vandhanerne og til din bruser. 

På ældre oliefyr sidder brænderen på fronten af kedlen (se foto), mens den i moderne oliefyr er indbygget.

Hvilke typer oliefyr findes der?

Der findes to slags oliefyr: Et almindeligt oliefyr og et kondenserende oliefyr. Forskellen på de 2 typer fyr er, at det kondenserende fyr også opvarmer vandet i radiatorsystemet med den varme røg fra forbrændingen af olie. Det gør det kondenserende oliefyr mere effektivt end et almindeligt oliefyr, hvor kun selve afbrændingen af olien bruges til opvarmning. Ældre oliefyr er almindelige, og de nyere er kondenserende. Der har i mange år været krav om kondenserende oliefyr, hvis et ældre oliefyr skulle udskiftes

Hvad koster det at fyre med olie?

Det er normalt lidt dyrere at varme op med olie end med gas, og det er væsentligt dyrere at varme op med et oliefyr end med fjernvarme. Opvarmning med oliefyr er dog billigere end direkte elvarme, dvs. elvarmeradiatorer.

Hvor længe holder et oliefyr?

Et almindeligt ældre oliefyr kan holde længe. I en del danske huse findes der stadig oliefyr, der er mere end  50 år gamle (fra før 1970). Oliefyr var den almindeligt opvarmningskilde i 1950’erne og 1960’erne, hvis huse lå uden for fjernvarmeforsyningen i de større byer. Oliefyr er på retur, da Danmark og Europa ønsker fossilfri opvarmning.

Fremtiden for oliefyr?

For at udfase oliefyr som opvarmning i danske boliger er der indført flere initiativer fra politisk side.

Energiaftalen af marts 2012 medførte skærpede regler for installation af oliefyr:

  • Fra 2013 må der ikke installeres oliefyr i nye huse, med mindredet ikke kan lade sig gøre at etablere vedvarende energi. Det kræver dispensation
  • Fra 1. juli 2016 må der ikke installeres oliefyr i eksisterende huse i områder, hvor det er muligt at installere fjernvarme eller naturgas som alternativ.

Kravene blev indarbejdet i bygningsreglementet, og de gælder fortsat.

I klimaaftalen fra juni 2020 blev der afsat penge til tilskudspuljer hvert år frem til 2030, så konvertering til varmepumper bliver billigere for boligejerne uden for fjernvarmeområder. Desuden oprettes der puljer til udbygning af fjernvarme. 

Hvad skal du gå efter, når du vælger oliefyr?

Du bør erstatte dit oliefyr med en grønnere varmekilde, og du kan som beskrevet ovenfor få tilskud til det, så forskelsprisen mellem at installere et nyt oliefyr og en evt. varmepumpe bliver mindre, forudsat at din bolig er beliggende udenfor et område med fjernvarme eller naturgas.

Det er dog fortsat lovligt at erstatte et ældre oliefyr med den kondenserende og mere energieffektive udgave, såfremt du ikke ønsker at skifte opvarmningsform, men det anbefales ikke.

Det er billigere at skifte et ældre oliefyr ud til et nyt oliefyr, men da oliefyr skal udfases inden for den nærmeste fremtid, så er det bare en udsættelse af udgiften til konvertering.
 

Når du skal vælge nyt oliefyr, skal du på samme måde, som hvis du skal købe hårde hvidevarer, gå efter det med det bedste energimærke.

Du kan læse mere om energimærkning af oliekedler på Energistyrelsens hjemmeside til private SparEnergi.dk.

Hvad kan du spare ved at udskifte dit oliefyr med et nyt?

Hvis dit oliefyr er mere end 15 år gammelt, kan det betale sig at udskifte det. Et moderne fyr udnytter olien meget bedre, så du i løbet af få år har tjent det nye fyr ind.

Har du et oliefyr, som er nedslidt, bør du overveje fjernvarme, varmepumpe (luft til vandvarmepumpe eller jordvarme), pillefyr eller naturgas, afhængigt af hvilke muligheder der er i dit område.

Hvad koster det at få monteret et oliefyr?

Hvis du skal have udskiftet et eksisterende oliefyr med et nyt, koster det mellem 40.000 og 50.000 kr. inkl. moms.

Et kondenserende oliefyr kræver ny skorsten eller aftræk, eller at et aftræk bliver ført op igennem den eksisterende skorsten.  Aftrækket er todelt, så røgen ledes ud i den ene del, og frisk luft til forbrændingen af olien trækkes ind gennem den anden del. Dette arbejde skal lægges oven i prisen på oliefyret. Som regel udskiftes varmtvandsbeholderen samtidig.

Hvilke alternative opvarmningsmuligheder er der, når oliefyret skal udskiftes?

Når oliefyret skal udskiftes, skal du overveje, om du måske skulle vælge en anden energikilde. Bor du i et område, hvor der er fjernvarme eller naturgas, er det oplagt at få installeret det. Det er væsentligt billigere, og mange gange er der også tilslutningspligt. Har du muligheden for det, så kunne du også overveje at få installeret en varmepumpe.

Bor du et sted, hvor der ikke er naturgas eller fjernvarme, er jordvarme eller en luft-vand varmepumpe en mulighed. Begge dele kræver ligesom et oliefyr et vandbåret radiator og/eller gulvvarmesystem, men er kun afhængige af strøm til at drive varmepumpen.

Har du god plads, typisk hvis du bor på landet, er et træpillefyr, et brændefyr el.lign. også et alternativ. Et sådant fyr kræver, at du køber og får leveret træpiller eller brænde, medmindre du har en skov og selv kan skove.

Hvilke varmekilder kan bruges sammen med et oliefyr?

Solvarme kan med fordel bruges sammen med et oliefyr. Hvis du også har solvarme, kan du slukke for oliefyret om sommeren, når der kun skal produceres varmt vand.