Hvordan fungerer et gasfyr?
Et gasfyr består af en brænder, hvor gassen brændes af, og en kedel, hvor radiatorvandet varmes op. De første gasfyr var brændere, der blev monteret direkte på en gammel kedel, på samme måde som et ældre oliefyr. I dag er det hele gemt inde i en firkantet plastikkasse.
Et gasfyr varmer dit hus op ved at brænde naturgas af. Naturgassen føres ind i fyrets brænder, hvor det antændes. I gasfyrets kedel brænder gassen, og varmen fra den afbrænding bruges til at opvarme det vand, som cirkulerer i husets radiatorer eller gulvvarmesystem. Desuden varmes vandet i varmtvandsbeholderen op, så du har varmt vand til vandhanerne og til din bruser – dette kalder man for brugsvandet.
Naturgas består primært af metan. Ved afbrænding af naturgas udledes der hovedsageligt kuldioxid (CO2) og vand. Naturgas udleder mindre kuldioxid end afbrænding af olie og kul. Biogas udleder endnu mindre.
Hvilke typer gasfyr findes der?
Et gasfyr har enten et lukket eller et åbent forbrændingskammer.
Et lukket forbrændingskammer får luft fra et separat rør eller et dobbeltrør, hvor den friske luft trækkes ind af det ene rør, og "røgen" ledes ud af det andet rør.
Et gasfyr med åbent forbrændingskammer får luft til forbrænding af gassen via det rum, som fyret står i. Det er typisk kun ældre gasfyr, der har et åbent forbrændingskammer, da de ikke er lovlige at montere i dag.
Hvordan bliver gassen leveret til dit hus?
Gassen kommer gennem rør direkte til dit gasfyr. Rørene starter ved naturgasfelterne i Nordsøen og løber til dit gasfyr. Det er store rør med et stort tryk, der transporterer gassen i hovedledninger fra Nordsøen og rundt i hele landet, mens det er mindre rør med lavere tryk, der transporterer gassen ud til forbrugerne i det enkelte boligområde. Gassen er fem-seks dage undervejs.
Hvad koster det at fyre med gas?
Det er billigere at fyre med naturgas end med olie. Prisen på naturgas følger altid olieprisen, men er altså lidt lavere. Oftest er det sådan, at stiger olieprisen voldsomt, følger prisen på naturgas knap så hurtigt med. Til gengæld falder prisen på naturgas lige så hurtigt som olieprisen, så prisen på naturgas bliver normalt aldrig højere end olieprisen. Det er lidt dyrere at fyre med biogas end med naturgas. Det er betydeligt billigere at fyre med naturgas end at bruge elradiatorer, dvs. direkte elvarme.
Hvor meget vedligeholdelse er der ved et gasfyr?
Det er et lovkrav, at gasfyr med åbent forbrændingskammer skal gennemgå et eftersyn minimum hvert andet år. Denne type gasfyr blev anvendt indtil midt i 1990'erne. Det drejer sig om gasfyr, der tager frisk luft ind til forbrændingsprocessen fra det rum, det står i, og gasfyr, der har en ældre gasbrænder monteret på en gammel kedel. Hvis du har et ældre gasfyr, kan det være en rigtig god idé ikke at spare på eftersynene, da risikoen for uheld dermed minimeres betydeligt.
Det anbefales, at gasfyr med lukket forbrænding efterses minimum hvert tredje år. Denne type gasfyr blev solgt fra midt i 1990'erne,
Kondenserende gasfyr bør efterses minimum hvert andet år, hvis gasforbruget er mindre end 3.000 kubikmeter, og hvert år, hvis gasforbruget er større. Cirka 98 procent af alle gasfyr i Danmark er kondenserende. Denne type gasfyr blev solgt fra midt i 1990'erne,
Med jævne mellemrum skal du selv holde øje med vandtrykket på dit gasfyr og fylde efter med vand i centralvarmeanlægget, hvis der er behov for det. Du bør betragte eftersynene som en slags forsikring mod uheld.
Hvor længe holder et gasfyr?
Et gasfyr kan holde mellem 10 og 30 år, men i mange tilfælde vil den teknologiske udvikling betyde, at det kan betale sig at udskifte det efter 10-15 år. Et nyt fyr udnytter gassen så meget bedre, at udgiften til et nyt fyr relativt hurtigt (efter 8-10 år) er tjent ind. Gasfyr er på retur, da Danmark og EU ønsker fossilfri opvarmning.
Fremtiden for gasfyr?
For at udfase gasfyr som opvarmning i danske boliger er der indført flere initiativer fra politisk side.
Energiaftalen fra marts 2012 medførte skærpede regler for installation af gasfyr, og fra 2013 måtte der ikke installeres naturgasfyr i nye huse, med mindre området er udlagt til naturgas iht. Varmeforsyningsloven inden 1. januar 2013. Kravene blev indarbejdet i bygningsreglementet, og de gælder fortsat.
I klimaaftalen fra juni 2020 blev der afsat penge til tilskudspuljer hvert år frem til 2030, så konvertering til varmepumper bliver billigere for boligejerne uden for fjernvarmeområder. Desuden oprettes der puljer til udbygning af fjernvarme, så tidligere naturgasområder kan blive til fjernvarmeområder.
Hvad skal du gå efter, når du vælger gasfyr?
Du bør erstatte dit gasfyr med en grønnere varmekilde, og du kan som beskrevet ovenfor få tilskud til det, så forskelsprisen mellem at installere et nyt gasfyr og en evt. varmepumpe bliver mindre, forudsat at din bolig er beliggende udenfor et område med fjernvarme.
Det er dog fortsat lovligt at erstatte et ældre gasfyr med den kondenserende og mere energieffektive udgave, såfremt du ikke ønsker at skifte opvarmningsform, men det anbefales ikke.
Det er billigere at skifte et ældre gasfyr ud til et nyt gasfyr, men da gasfyr skal udfases inden for den nærmeste fremtid, så er det bare en udsættelse af udgiften til konvertering.
Det eneste gasfyr, der er lovligt at installere efter det gældende bygningsreglement, er et kondenserende gasfyr, som altid er med lukket forbrænding.
Hvis du skal skifte gasfyret ud, er det en god idé at vælge et fyr, der bruger så lidt energi som muligt, dvs. et A-mærket gasfyr. På Dansk Gasteknisk Centers hjemmeside kan du finde en liste med energimærkede gasfyr. Det er billigere at skifte gasfyret ud med et nyt gasfyr, men da gasfyr skal udfases inden for den nærmeste fremtid, så er det bare en udsættelse af udgiften til konvertering.
Hvad kan du spare ved at udskifte dit gasfyr med et nyt?
Hvis du udskifter dit gamle gasfyr med et nyt, kan du typisk spare omkring 15-25 procent af gasforbruget. Hvor stor besparelsen bliver, afhænger af, hvor gammelt dit nuværende gasfyr er. Jo nyere gasfyret er, jo bedre er teknologien og udnyttelsen af gassen. Før i tiden var kedlerne ikke kondenserende, så besparelsen er størst, hvis du erstatter et gasfyr med en traditionel kedel med et fyr med en kondenserende kedel.
Besparelsen er størst i ældre huse, bygget før 1979, der ofte er dårligt isoleret, da din varmeregning falder i takt med det lavere naturgasforbrug.
Har du et gasfyr, som er nedslidt, bør du overveje fjernvarme, varmepumpe (luft til vandvarmepumpe eller jordvarme), pillefyr eller naturgas afhængigt af, hvilke muligheder der er i dit område.
Hvad koster det at få monteret et gasfyr?
Hvis du allerede har et gasfyr, er det som regel ikke så dyrt at skifte det ud. Det koster fra omkring 35.000 - 45.000 kr. inkl. moms (pris 2024).
Et kondenserende gasfyr kræver et såkaldt aftræk, der er todelt, så røgen ledes ud i den ene del, og frisk luft til forbrændingen af gassen trækkes ind gennem den anden del. Dette arbejde skal lægges oven i prisen på gasfyret. Som regel udskiftes varmtvandsbeholderen samtidig.
Det bliver dyrere, hvis du skal skifte fra oliefyr til gasfyr, da der også skal lægges gasrør ind til huset, etableres aftræk til fyret og laves afløb til kondensvandet fra fyret. Desuden skal den gamle olietank blændes, suges ren for olie, samt tilslutningen til oliepåfyldning skal skæres af.
Hvilke alternative opvarmningsmuligheder er der, når fyret skal udskiftes?
Når et gasfyr skal udskiftes, er den nemmeste løsning at erstatte det med et nyt gasfyr. Gasledningerne ligger allerede i huset, så i princippet er det bare at pille det gamle fyr ned og sætte et nyt op. Så nemt er det desværre ikke altid. I nogle tilfælde er det nødvendigt at skifte aftrækket (skorstenen) ud.
I mange tilfælde har der sandsynligvis tidligere været tilslutningspligt og forblivelsespligt. Det betyder, at er du først tilsluttet naturgasnettet, er du forpligtet til at betale de faste udgifter til gasnettet, men principielt er du ikke forpligtet til at bruge naturgassen. Det er nu ophævet de fleste steder.
Bor du et sted, hvor der ikke er fjernvarme, er jordvarme eller en luft til vand-varmepumpe en mulighed. Begge dele kræver ligesom et gasfyr et vandbåret radiator-og/eller gulvvarmesystem, men er kun afhængige af strøm til at drive varmepumpen.
Har du god plads, typisk hvis du bor på landet, er et træpillefyr, et brændefyr el.lign også et alternativ. Et sådant fyr kræver, at du køber og får leveret træpiller eller brænde, med mindre du har en skov og selv kan skove.
Hvilke varmekilder kan bruges i kombination med et gasfyr?
Et gasfyr kan med fordel kombineres med et solvarmeanlæg. Det er faktisk et krav i bygningsreglementet, hvis der bygges et nyt hus, der opvarmes med gasfyr. Det samme gælder, hvis et eksisterende hus renoveres i større omfang. Med et solvarmeanlæg kan gasforbruget til varmt vand begrænses væsentligt, og om sommeren, når gasfyret er slukket, kan du få gratis energi til eventuel gulvvarme.
Der findes også hybridanlæg der kombinerer en luft til vand-varmepumpe med et gasfyr. Gasfyret vil så kun være i drift, når det er meget koldt, altså når det er mindst fordelagtigt at bruge varmepumpen. På den måde bruges der væsentlig mindre naturgas.
Hvor længe har man fyret med naturgasfyr?
De første danske gasfyr begyndte at brænde dansk naturgas af i 1984. I Sønderjylland var der dog allerede gang i gasfyr med tysk naturgas fra 1982. Inden da var der udført et stort arbejde med at søge efter og udvinde gas, som startede allerede i 1962, hvor Mærsk fik eneretten til den danske undergrund 50 år frem.
Beslutningen om at satse på naturgas kom efter oliekriserne i 1970'erne, hvor vi i Danmark fandt ud af, at vi var alt for afhængige af olie. Herefter fulgte nogle år med intenst arbejde med at grave naturgasrør ned i hele landet. De første blev gravet ned i 1980, og de bredte sig hurtigt over hele landet. I 2004 blev en fjerdedel af Danmarks behov for opvarmning dækket af naturgas fra Nordsøen. Danmark er i øjeblikket selvforsynende med naturgas og eksporterer også.