I bunden af Isefjorden, ikke langt fra Holbæk i Vestsjælland, troner herregården Eriksholm, der i generationer har været hjem for bl.a. adelsfamilien Ahlefeldt. De store, hvide bygninger lyser op i det grønne og blå fjordlandskab og lader ingen tvivl tilbage. Her ligger et af Kongerigets smukkeste bygninger - tilmed i restaureret topform.

Hvis bare væggene på Eriksholm kunne tale...

I 2013, hvor Videncentret Bolius var på besøg, var Eriksholm Herregård ejet af Christian William greve Ahlefeldt-Laurvig og hans kone, Mette Maria Ahlefeldt-Laurvig. Parret boede til daglig med deres to børn i Paris, men besøgte hver sommer Eriksholm - et sted, familien havde stor kærlighed til.

I 2014 blev Eriksholm solgt til aktieinvestor Ole Nielsen og hans kone Charlotte.

- Første gang jeg trådte ind i stuerne her på Eriksholm, ønskede jeg intenst, at væggene virkelig kunne tale, for her emmede af historie. Derfor besluttede jeg at skrive bogen om Eriksholm, da vi var i gang med restaureringen - for at give væggene en stemme og komme helt ind bag murene og høre, hvad både adelsfamilie og ansatte gennem tiderne havde på hjerte, fortæller Mette Maria Ahlefeldt-Laurvig.

Kirkebøger og kærlighedsbreve fortæller historien

Det viste sig at blive noget af et graverarbejde at komme tæt på datidens liv og leben på Eriksholm.

- Heldigvis er Danmark meget fremme, når det kommer til gamle kirkebøger og folketællinger, så jeg har siddet hjemme i Paris og arbejdet igennem om natten, når der lige var noget, der fangede mig a la "hold da op, de 2 bliver forældre meget hurtigt efter deres bryllup" osv. Det har været så spændende at rode rundt i gamle arkiver for at stykke personer, hverdagsliv og herskabsliv på Eriksholm sammen, fortæller Mette Maria Ahlefeldt-Laurvig.

Hertil kommer gennempløjningen af utallige dagbøger, brevkorrespondancer og andre overleverede, historiske genstande som regnskaber, menukort og rejsesouvenirs fra mennesker knyttet til Eriksholm samt interviews med de få nulevende, tidligere tjenestefolk.

- Ved at tale med nulevende, tidligere tjenestefolk, blev fortællingerne om Eriksholm til kød og blod og vakt rigtig til live. Dét håber jeg, kan fornemmes, når man læser bogen, siger hun.

Restaureringhandler om husets sjæl og ånd

- Man skal elske gamle ejendomme, hvis man skal have glæde af at bo i dem, for de skal passes hele tiden!

Så kontant er udmeldingen fra Mette Maria Ahlefeldt-Laurvig. Men det er besværet værd.

- Til gengæld får man et hjem med sjæl og historie, og det skal man værne om. Selvom man følger husets ånd og stil, som vi har gjort det i vores istandsættelse, kan man sagtens skabe et rigtigt hjem, der ikke er et sjælløst museum. Men jeg synes, det er vigtigt at respektere de historiske rammer og samtidig være tro mod sin egen smag - dét giver et unikt hjem.

Fakta om Eriksholm

Placering: Eriksholm ligger ud til Isefjorden med udsigt over Tempelkrogen, som den inderste del af Isefjorden hedder. Eriksholm er således tæt på Munkholmbroen, og ca. 10 km fra Holbæk i Vestsjælland.

Opført: Den nuværende herregård er bygget i 1788. Arkitekten menes at være C.F. Harsdorff. Hans Brinck-Seidelin var bygherre og økonomisk ansvarlig.
Den erstattede en tidligere herregård fra ca. 1610, som har været ejet af bl.a. admiral Niels Juel og hans efterkommere.

Ejendomme på Eriksholm: Hovedhus og vest- og østfløj. Hertil 14 udlejningshuse, der oprindeligt var boliger til de ansatte på herregården.

Indendørs arealer: Hovedbygning: 1.150 m2. Hertil kælder på 755 m2. Udlejningsejendommenes arealer varierer. De er alle lejet ud.

Udendørs arealer: 409 hk skov. 14 hk herregårdshave. Ingen landbrug. Det blev fraskilt i 1959.

Besøg: Eriksholm Herregård er privat, og der er ingen offentlig adgang.

Eriksholms ejere

Bemærk: Kaldenavn er markeret med kursiv

Før Ahlefeldt-familierne:

Eriksholms ejere før familien Ahlefeldt brugte primært godset (samme som herregård red.) som sommerresidens. Blandt ejerne var søhelten Niels Juel, der slog Svensken så grundigt i 1677, og den adelige landsdommer, frimurer og godsejer Hans Diderik de Brinck-Seidelin.

1878: 
Herregården Eriksholm bliver købt af lensgreve Frederik Ahlefeldt-Laurvigen, fra Tranekær på Langeland, som en gave til hans yngste søn Carl William greve Ahlefeldt-Laurvigen, der på daværende tidspunkt er nybagt student på 18 år. William bliver senere udenrigsminister og gift med Elisabeth komtesse Danneskiold Samsøe. De får 4 børn.

1923:
Carl William Ahlefeldt-Laurvig dør, og hans hustru Elisabeth beholder Eriksholm til 1936, hvor den ældste søn, Kai greve Ahlefeldt-Laurvig, overtager herregården. Han bliver gift med Astrid From Holm, og parret får i 1924 sønnen Jørgen.

1959:
Eriksholm bliver delt, og landbruget overdrages til Jørgen greve Ahlefeldt Laurvig. Han får 3 børn med Elisabeth Steensen-Leth, hvoraf den ældste er Christian William

1972:
Kai greve Ahlefeldt-Laurvig testamenterer Eriksholm herregård (minus landbruget, som han har givet til sin søn Jørgen i 1959) til barnebarnet Christian William greve Ahlefeldt-Laurvig, Eriksholms nuværende ejer, der på det tidspunkt er 17 år. William overtager straks driften af skovbruget, men flytter ikke ind på hovedbygningen, hvor hans farforældre stadig bor. Ved arveskiftet i 1972 består skovdistriktet af 330 ha skov, 15 huse og Eriksholm Hovedbygning.

1973:
Kai greve Ahlefeldt-Laurvig dør, og hustruen Astrid går bort i 1979. Deres søn, Jørgen greve Ahlefeldt-Laurvig og hustru af tredje ægteskab, grevinde Birgit, flytter herefter ind i hovedbygningen med deres fælles søn Hans Christian Benedict.

1995:
Landbruget overdrages fra Jørgen greve Ahlefeldt-Laurvig til hans yngste søn Hans Christian Benedict greve Ahlefeldt-Laurvig.

2002:
Jørgen greve Ahlefeldt-Laurvig fraflytter hovedbygningen, hvorefter William Ahlefeldt-Laurvig igangsætter en større renovering af hovedbygning og haveanlæg.

2013:
Christian William Ahlefeldt-Laurvig, uddanner sig til civilingeniør og bliver gift med Mette grevinde Ahlefeldt Laurvig, født Krøll, i 1989. Parret har i dag 2 børn, Christoffer og Constance, og er bosat i Paris. Eriksholm Skovdistrikt omfatter i dag omkring 1100 hektar inkl. Humleore gods. 

2014:
Aktieekspert Ole Nielsen køber hovedbygningen, 7 udlejningshuse og 65 ha til 60,5 millioner kr. Ifølge Boligsiden.dk var det den dyreste ejendomshandel i Danmark i 2014. Ole Nielsen og hans kone Charlotte benytter Eriksholm som privat bolig.