Der skal mere klarhed over, hvad der gemmer sig i kloakrørene under boligen, når en bolig skal videre på nye hænder.
Det mener DI Byggeri, som nu igangsætter en ny kloakeftersynsordning, også kaldet KEO. Fra den 1. august 2024 kan kloakmestre melde sig ind i ordningen, og 3-4 uger senere kan boligkøbere eller -sælgere få en autoriseret kloakmester til at udarbejde en kloakeftersynsrapport, som skal klarlægge eventuelle fejl og mangler ved kloakinstallationerne under huset.
– Vi ønsker at sikre forbrugerne mod ubehagelige overraskelser i forbindelse med et huskøb, lige som man i dag kan med en tilstandsrapport og elinstallationsrapport. På et samfundsplan er det vigtigt, at kloakkerne under huset er tætte, for ellers kan spildevandet sive ud i vores grundvand og gå ud over drikkevandskvaliteten.
– For den enkelte boligejer kan utætte kloakker også give problemer med fx stoppede toiletter og dyre efterregninger på et hus, som han eller hun lige har købt, siger bestyrelsesleder for Kloaksektionen under DI Byggeri, Benny Gutfeld.
Kloakeftersynsordning (KEO) skal afdække, om kloakker er i orden for huskøber
Han fortsætter:
– Konkret går eftersynet ud på, at en autoriseret kloakmester laver en række stikprøver på toiletter og kloakinstallationer: Trækker alt, som det skal, er faldforhold korrekte, og er der nogen utætheder eller skader på kloakrørene? Den samlede rapport giver boligkøber en indikation af, om alt er i orden – og er der fejl og mangler, kan boligkøber jo forhandle huspris på et mere oplyst grundlag.
– Det er vigtigt, at både sælger og køber er med på at få foretaget eftersynet, da sælger blandt andet skal interviewes om nuværende og tidligere kloakforhold. Vi har oplevet stor interesse fra boligadvokater for ordningen, og pt. har 145 kloakmestre taget et KEO-kursus fra Byggeriets Kvalitetskontrol.
Kloakmestre bestemmer pris på kloakeftersyn
Den nye ordning er frivillig, og det er ikke nødvendigt at få foretaget et kloakeftersyn for at kunne tegne en ejerskifteforsikring. Kloakeftersynet skal betales af køber eller sælger – alt efter, hvem der ønsker at få eftersynet foretaget. Prisen vil variere fra kloakmester til kloakmester.
Dansk Ejendomsmæglerforening: Ikke alle har brug for kloakeftersyn
Dansk Ejendomsmæglerforening, der både repræsenterer klassiske ejendomsmæglere og købermæglere, synes, som udgangspunkt, at det er fint, at der er kommet et standardiseret produkt for et kloakeftersyn.
– Vi tænker dog ikke, at alle får brug for at få lavet et kloakeftersyn – det kommer meget an på den konkrete bolighandel, og det er nok især køber, som har en interesse i det. Men det er værd at overveje, hvor mange undersøgelser man skal lave inden en bolighandel – hvis der er mistanke om problemer, er det jo godt at få det undersøgt, lidt lige som, at du også kan lave jordbundsundersøgelser, hvis du har planer om at bygge på en grund, siger advokat i Dansk Ejendomsmæglerforening, Hanne Delcomyn.
Kloakeftersyn kan blive dyrt for sælger
I Videncentret Bolius mener fagekspert Tine R. Sode, at det er en god idé med mere fokus på husets kloaktilstand. Men hun påpeger også, at et kloakeftersyn kan medføre problemer for sælger.
– Man har vedligeholdelsespligt for den del af kloaknettet, som er på ens egen grund, men rigtigt mange boligejere har ikke kigget på eller vedligeholdt kloakrørene, siden huset blev opført. Så der er helt sikkert store udfordringer med kloakkerne derude – med rotteproblemer og tilstoppede rør til følge. Som køber er det jo rart at købe en ejendom, hvor man er nogenlunde sikker på, at rørene i jorden er i orden, og den ro i maven kan man jo få gennem fx et kloakeftersyn. Det svarer lidt til at få en byggesagkyndig til at gennemgå huset inden køb, siger Tine R. Sode.
Hun fortsætter:
– Der er dog nogle ting, man skal være klar over. Som køber kan du ikke bare bestille et kloakeftersyn uden at få tilsagn fra sælger. Hvis der så viser sig at være problemer med kloakken, fx revner eller forskydninger i samlinger, er det sælgers ansvar at udbedre det eller fx give nedslag i prisen. Men hvis der ikke samtidig har været problemer med fx toilettet inde i huset, er det ikke sikkert, at forsikringen vil dække udbedringen. Og så kan du som sælger stå i en svær og potentiel dyr situation.
Forsikring dækker ikke alle kloakskader
I GF Forsikring bekræfter skadechef Christian Stubkjær, at sælgers husforsikring ikke altid dækker kloakskader.
– Vi dækker kloakskader, hvis der er tale om funktionsforstyrrende brud eller fejl. Det vil sige, at der skal være tale om en fejl, som har indvirkning på funktionen af kloakken – fx, at toilettet ikke kan trække ud. Hvis du laver en undersøgelse af kloakken, fx via et kloakeftersyn, kan du godt finde forskydninger og fejl ved de gamle betonrør, som ikke har betydning for funktionen – og så dækker vi ikke. Jeg vil dog altid anbefale, at man
kontakter sit eget forsikringsselskab, for det er lidt forskelligt, hvilke typer af kloakskader som hvert selskab dækker.