Den kun 60 centimeter høje bronzefigur Manneken Pis – en nøgen, tissende dreng – har stået i Bruxelles på hjørnet af Rue de l´Etuve siden 1619.
Mange år senere blev drengen kopieret i hobetal og brugt som springvandsfigur i haver rundt omkring i verden. I Danmark fulgte han med bølgen af havearkitektur og havekunst, der for alvor blev populært i starten af 1900-tallet, hvor man også så de første store planteskoler, der indførte eksotiske planter og buske fra udlandet.
- Havearkitekterne begyndte at arbejde med private haver. Og private haveejere begyndte selv at forsøge at kopiere de store parkanlæg og bragte derfor også havefigurer med ind i haven. Den fine kulturelle tradition vi har med at bruge figurer skabt af billedhuggere på offentlige pladser, gik dog lidt galt, da den kom ind af havelågen. Man fik som oftest ikke gjort figurerne til en del af et gennemtænkt haveanlæg, og så endte det med et lidt kitchet udtryk med en statue, der stod og dryppede ned i en lille dam med fire guldfisk, fortæller haveekspert Jesper Carl Corfitzen.
Historien bag den originale Manneken Pis
Der går flere historier om baggrunden for den originale udgave af Manneken Pis, og hvorfor den er blevet placeret i centrum af Bruxelles.
En af historierne går på, at den blev rejst af en rig mand, der var taknemlig over at finde sin lille søn, der var blevet væk fra ham under en festival i byen. Efter fem dages søgen fandt han sønnen på hjørnet af Rue de l´Etuve, hvor han frejdigt stod og tissede.
En andet sagn fortæller, at en lille dreng ved at tisse på flammerne var med til at sikre, at en stor brand i byen ikke udviklede sig. Og at man derfor rejste en statue til minde om ham.
Manneken Pis har tisset i Bogense siden 1934 – med og uden tøj på
En af de første udgaver af den lille tissende dreng i Danmark, var i Bogense på Nordfyn. Den blev skænket til byen i 1934 af Baronesse Rosenkrantz som tak for, at byens borgere have taget sig godt af hendes far Willum Fønss. Han var som spæd blevet fundet på færgen mellem Fyn og Jylland og blev adopteret af en familie i Bogense.
I 1930´erne var den lille nøgne, tissende dreng dog ikke populær hos alle Bogenses borgere – faktisk ville flere gerne give ham bukser på. De fleste overkom dog bornertheden, og lidt efter lidt placerede mange ham altså i et grønt hjørne eller som en fontæne ved en lille havedam i deres egen have.
Manneken Pis står stadig i Bogense og får tøj på ved særlige lejligheder.
Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Sidestillet med en havenisse
Der kan ikke sættes en streg i sandet på en bestemt dato, hvor Manneken Pis ikke længere var moderne. For han bor stadig i flere danske haver. Men Jesper Carl Corfitzen mener, de fleste efterhånden sidestiller ham med en havenisse.
- Havestilen har forandret sig. Enten går man mere designstramt til værks med en skandinavisk minimalisme i haven, eller også søger man mod noget mere naturligt, og så står Manneken Pis ikke øverst på listen over nyanskaffelser. Der er dog stadig nogen, der har ham stående som et minde fra fortiden, eller også bruger man ham som et humoristisk indslag i haven, siger han.
Manneken Pis har fået sig eget museum i Bruxelles
Den originale udgave af Manneken Pis, som står i Bruxelles, får flere gange om året tøj på i anledning af forskellige fejringer og festivitas i byen. Det er blevet til en samling på flere end 960 kostumer, som nu bliver udstillet på et helt nyt Manneken Pis-museum, The Garderobe, der er placeret få minutters gang fra statuen.
Læs mere på museets hjemmeside her (engelsk)
Manneken Pis tisser vin og på badekar
Uanset, om Manneken Pis er god stil eller ej, sælges han dog stadig i mange forskellige udgaver og materialer. Bl.a. hos Hebehome.dk, hvor indehaver Jens Stage fortæller, at de har solgt den tissende dreng i omkring 10 år, og at der ryger et sted mellem 10 og 20 over disken hvert år i havesæsonen.
- Som springvandsfigur er han en klassiker, så det var naturligt for os at tage ham med ind i vores udvalg. Det er både unge og ældre, der køber ham, og salget har været meget stabilt. De fleste bruger ham som en skulptur til haven, men der er også de kreative, der bruger ham på nye måder. Fx var der nogen, der brugte ham til at servere vin, så der kørte vin igennem røret i stedet for vand. Og et andet par købte ham for at placere ham som vandhane på et badekar, fortæller han.
Nogle har havefiguren stående som et minde om bedsteforældre eller forældre.
Manneken Pis er en klassiker
Helle Nørby, der er kunstner og keramiker og skaber brugskunst til haven, mener også Manneken Pis er en klassiker, der aldrig helt vil forsvinde.
- Nogle hader ham, og andre elsker ham. Men han vil nok altid dukke op i nogle haver, fordi vi kender ham. Nogle synes, han er rørende og sød. Andre synes, han kan være et sjovt indslag, der kratter lidt i overfladen i den pæne have, siger hun.
Hun mener omvendt heller ikke, Manneken Pis bliver super-trendy igen. For danskerne går mere og mere op i deres uderum – og vil helst skabe deres egne, individuelle udtryk.
- Interessen for botanisk brugskunst har absolut været stigende inden for de 10-12 år, jeg har beskæftiget mig med det. Jeg tror, det har meget at gøre med, at vi har mere stillesiddende arbejde foran skærmen og har brug for at komme ud i lys og luft og skabe noget med vores hænder. Så jeg ser både nye husejere og ældre, der har fået mere tid og overskud, der går meget op i deres haver og har et behov for at skabe et smukt og behageligt uderum til at slappe af i. Og så tilfører de figurer, sten eller måske barnebarnets fodaftryk som personlige detaljer. På den måde har de også noget, der altid pynter i haven, og som ikke får lus, skal klippes ned eller visner, hvis man ikke vander det, siger Helle Nørby.
Manneken Pis bringer minder og smil frem hos Lene Rasmussen
Manneken Pis har fulgt Lene Rasmussen det meste af hendes liv. Hun husker, hvordan hendes forældre købte en kopi af den tissende dreng i glasfiber af nogle venner, der havde en glasfiberfabrik, og så flyttede den med gennem hele hendes barndom i Østjylland.
- Det var omkring 1970, og Manneken Pis fik sit første sted i vores dam på Langelund Mejeri. Dernæst fik den i 1972 plads i en lille dam i Videbæk, hvor mine forældre flyttede til efter nedlæggelsen af mejeriet.
Det tredje sted blev Bredballe, hvor Manneken Pis stod strunk og flot og tissede fra 1973 frem til endnu et nyt sted i Bredsten i 1989, hvor han stod og hyggede sig ved en ny lille dam, fortæller hun og fortsætter:
- Da jeg mistede min mor i 2016, kom den lille tissetrængende hjem til os, hvor han står endnu, omend ikke tilsluttet muligheden for at lade vandet. Men i frodige, grønne omgivelser. Måske er den lille blevet lidt blufærdig på sine gamle dage?
Søn er blevet fine venner med Manneken Pis
Manneken Pis er ikke en del af Tinne og Mikael Madsens barndomsminder, men de har taget den lille fyr til sig som et pudsigt indslag i deres rækkehushave i Valby.
- Jeg synes, den hygger lidt i haven, og det er dejligt at høre på det rislende vand, siger Tinne Madsen og fortsætter:
- Bille (parrets søn, red.) bruger den meget til at lege med vand, og han har forskellige, små vandkander, som han fylder fra 'tisse-Leifen', som vi kalder den. Når han har små venner på besøg, er de også altid interesserede i den. I starten, da vi fik den, var han lidt bange for den, men efter, at han er vokset den over hovedet, er de blevet fine venner.
Stadig muligt at købe Manneken Pis
Hvis du drømmer om at få din egen Manneken Pis-havefigur, er det meget nemt. Den fås nemlig stadig i mange forskellige udgaver og materialer i byggemarkeder, havecentre og brugskunstforretninger.
Tjek fx figurgrossisten.dk eller hebehome.dk – søg på Manneken Pis. Du kan også købe en brugt med mere patina på dba.dk.