Klik for større billeder og swipe for flere billeder
Hvem bor her
Hanne Mai Dalgaard, 55, opvokset i Værløse
Åbnede som 26-årig marskandiserforretning i Istedgade på Vesterbro og senere i Københavns Sydhavn
Vurderingsekspert hos Lauritz.com i fire år
Har i en årrække boet i haveforeningen Mozart i Københavns Sydhavn, før hun for to år siden flyttede på landet til den gamle købmandsgård i Gudum ved Slagelse købt på tvangsauktion.
Har i sin butik primært ting fra blandt andet Indonesien, herunder julepynt i den tidligere købmandsbutik. Hun sælger også sine varer på livsstilsmesser på herregårdene Ledreborg, Gavnø og Gisselfeld og på Christianias Julemarked
Ejendom og have på henholdsvis cirka 150 og 2000 m2 var stærkt forfaldent og har siden været under renovering af hende selv, venner og håndværkere
Det var et ønske om at få mere luft mellem husene og jord under neglene, som fik Hanne Mai Dalgaard til at rykke fra en helårshaveforening i Københavns Sydhavn til en mindre bebyggelse på Vestsjælland, som knapt kan kaldes en landsby. Videncentret Bolius talte med hende i 2016.
Huset fra 1918 rummede landkøbmanden i Gudum med bolig, butik, loft og udlænger til lager og anden opbevaring. Og i de samme lokaler – her nordøst for Slagelse – har Hanne Mai Dalgaard indrettet privatbolig og butik med boligudstyr og kunsthåndværk, hun har hentet hjem fra Bali og det øvrige Indonesien.
Faktisk har hun været i asiatiske lande 2-3 gange om året de seneste 25 år for at udvælge genstande, som hun får transporteret hjem i skibscontainere.
- Inventaret fra den gamle købmandsbutik blev overdraget til Slagelse Museum af afdøde Inger Birthe Nielsen, som drev købmandsforretningen alene i mange år efter købmandens død. Så jeg stod med et meget træt butikslokale, som skulle sættes i stand fra enden til anden, husker Hanne Mai Dalsgaard, som endnu ikke er helt færdig med ejendommens renovering.
Hun fik isoleret og sat nye vinduer i huset, som ligger i et sving ud til den oprindelige landevej mod Slagelse. Hun måtte have håndværkerhjælp til VVS og strøm foruden kærkommen hjælp fra handy familiemedlemmer, venner og sin kæreste.
Hun har siden sat sit eget personlige præg på huset med blandt andet indonesisk stuk og gardiner af gamle broderede duge. Det gjaldt i det hele taget om at holde udgifterne nede, hvorfor samtlige møbler er antik og genbrug, hun har erhvervet gennem tiden.
Selv bor hun med mange af de ting, hun importerer til sin butik såsom træskulpturer, antikke rejsekiksdåser (en bestseller til mange formål), arvet musselmalet porcelæn mm.
Boheme gipsy
- Jeg har ingen bestemt stil men bor farverigt med genstande og møbler, som på forskellig vis siger mig noget. Boheme Gipsy kalder man det vel?, foreslår Hanne Mai Dalgaard, som i sin tid som marskandiser har tømt et utal af lejligheder og også bor med noget fra sin ungdom.
- Man kan ikke sige, at jeg samler på noget af en bestemt kategori eller fra en afgrænset periode. Men jeg har en lidenskab for gamle dukketeaterkulisser fra dengang, min bedstefar tog mig med til Prior ved Rundetårn i Købmagergade, hvor man solgte klassiske dukketeatre. Men det er jo ikke rigtigt noget, man kan bruge i boligindretningen, forklarer Hanne Mai Dalgaard, som også tager på ’Loppis’ i Sverige, hvor kæresten har ødegård.
Hanne Mai Dalgaard siger selv, at hun har haft mange år til at samle ting og også skille sig af med dem igen. Hun tager gerne afsked med noget for at få plads til nyt. Bortset fra et tandlægeskab i funkisstil, som er fyldt med figurer og andre genstande, der har haft en betydning og har efterladt minder gennem tiden.
- Jeg har været så heldig at få lov at beskæftige mig med det, jeg havde lyst til. Som da jeg allerede som 18-årig efter skolen rejste alene til Indien. Jeg har tømt 100 lejligheder og lige så mange containere. Det er hårdt fysisk arbejde, så nu overvejer jeg at slæbe mindre, designe mere og måske med årene tilbringe halvdelen af året på Bali.
Julepynten blev hendes skæbne
- Julepynt begyndte jeg at interessere mig for, da jeg åbnede butik i Københavns Sydhavn. På en messe købte jeg nogle underfundige figurer af nogle unge mænd fra Sverige, og dem fik jeg udsolgt allerede efter et par uger, så jeg måtte genbestille forsyninger flere gange før jul. Gradvist har jeg øget mængden og antallet af modeller hvert år, fortæller Hanne Mai Dalgaard.
Hun rejste for ti år siden på messe på Filippinerne. Dér fik hun lavet sin første egen kollektion af figurer til juletræet og skulle forholde sig til modeller, farver og mønstre. Siden har hun købt mange containere fulde af julefigurer og elsker stadig processen og rejserne til Fjernøsten:
Min seneste tur til Filippinerne var den bedste. Da kom jeg i forbindelse med en rigtig god fabrik. Min veninde Liller Møller har lavet tegnefilm og børnebøger hele sit liv, og hun har nu med sin kreative streg designet otte finurlige figurer til at hænge på juletræet. Julefigurerne, sat sammen af flere dele af spartlet og dekoreret kunstharpiks, er nu sat i produktion af fabrikken på Filippinerne, lyder det fra Hanne Mai .