Spørg Bolius

Maling af kalket hus

Jeg har et 100 år gammelt hus, bygget i kalksandsten, og det er altid blevet kalket.

Sydgavlen skaller af, og jeg overvejer, om jeg kan finde en bedre løsning, f.eks. at bruge en form for maling i stedet for. De andre facader/gavl har et pænt, tykt lag puds, så der er forskel på underlaget. Hvad gør jeg bedst uden at bruge alt for brutale metoder, hvis jeg skal rense kalksandstenene på sydgavlen, uden at de bliver ødelagt?

Hvilken (diffusionåben) type maling kan I anbefale? Hvad gør jeg med de andre facader/gavl? Der kan jeg ikke
rense et tykt lag kalk af, uden at gå for hårdt til værks. Kan man i stedet for grunde dem og så bruge den samme maling? Håber, I har et godt forslag, for jeg får et nyt svar, hver gang jeg spørger nogen til råds.

På forhånd mange tak.

Venlig hilsen Jutta 

Hej Jutta

Jeg ville gerne følge dine ønsker om at gå med en maling løsning.

Men det er efter min opfattelse ikke den rigtige for huset.

Hvis der er brugt kalk i 100 år tror jeg det er bedst du fortsætter. Alternativet er en omfattende rensning idet ikke mange malingtyper hæfter ordentligt på kalk.

En kalket overflade burde holde ligeså godt som en malet overflade

Hvis du følger anvisning "Kalkning med hvidtekalk og kalkfarver" fra Rådvadcentret er jeg sikker på du kommer bedst i mål: Murværk og facader - Center for Bygningsbevaring i Raadvad

Held og lykke

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Ole Vedsted-Jakobsen, fagekspert

Aktuelt på forsiden