På spisebordet hos Liv Nørgaard Meinert står en buket med blomster i lilla, gule og orange nuancer og lyser op. Det er en blanding af blandt andet frøkenhat, sommerfloks, sommerasters og georginer fra skærehaven lige uden for spisestuens vinduer i familien Nørgaard Meinerts gule parcelhus i Vipperød ved Holbæk.
– Der er ikke noget bedre end at stå op om morgenen og få øje på en flot buket som det første, når jeg kommer ind i stuen, siger Liv Nørgaard Meinert og trækker flueforhænget til side i den åbne havedør.
Skærehave i højbede
Fra terrassen er det blot at gå nogle få skridt til venstre, så står vi midt i en imponerende skærehave – skabt i 11 højbede i træ fra et byggemarked. Øjnene flytter sig hele tiden grådigt rundt for at indtage alle de fine farver og former, som blomsterne har. Liv Nørgaard Meinert lægger to fingre omkring et kuglerundt blomsterhoved, hvor farverne gul, lyserød og mørkerød er nærmest lagvis smeltet sammen.
– Er den ikke fantastisk? Den ligner en solnedgang, siger hun om dahliaen.
Omkring os bugner haven med endnu flere lækkerier: Sorter af sommerfloks med floromvundne og næsten spiselige navne som ’Cherry Caramel’, ’Creme Brûlee’ og ’Blushing Bride’, solsikker, nelliker, lyserøde solvinger og gule trommestikker. Og meget mere. Ikke færre end 60 forskellige arter og sorter er samlet i skærehaven, uden at det på nogen måde virker mast i den forholdsvis lille have.
– Der kan sagtens være fem-syv forskellige i ét højbed. Så når man ganger det op med mine 11, bliver det til mange, siger hun med et smil og nipper et vissent blomsterhoved af mellem to fingre.
Haven kort
Hvem bor her: Liv Nørgaard Meinert, uddannet have- og parkingeniør og arbejder som havekonsulent i 4H, samt hendes mand, lærer Søren Nørgaard Meinert. De har børnene Mads og Magnus.
Hvilken slags have: Parcelhushave med mineralsk leret jord, men i højbedene er der en fin humusrig havejord blandet af hestemøg og spagnum.
Hvor mange m2: 800 m2 grund, hvoraf skærehaven fylder cirka 100 m2.
Bliv klogere
Liv Nørgaard Meinerts indsats i skærehaven kan følges på Facebook under navnet ”PlanteLiv” eller på Instagram på profilen ”Plante_liv”.
Den amerikanske haveguru Erin Benzakein har været med til at sætte en regulær slowflowerbølge i gang på Instagramprofilen ”floretflower”. Erin Benzakein har også skrevet bøger, der giver inspiration til skærehaver. Se mere på floretflowers.com.
Liv laver talrige hjemmedyrkede buketter
Liv Nørgaard Meinert og hendes familie flyttede ind i huset i Vipperød i Vestsjælland for otte år siden. De første år blev haven mest brugt til legeredskaber, trampolin og bede med grøntsager. Men efterhånden begyndte blomsterne at snige sig ind i højbedene, som haveejeren selv udtrykker det.
Samtidig hørte hun om den californiske blomsterguru Erin Benzakein, købte hendes bog og begyndte at følge hende på Instagram.
Det skubbede kraftigt til passionen, og i 2018 droppede Liv Nørgaard Meinert mange af grøntsagerne og omlagde højbedene til sit private blomsterrige.
– Jeg blev bidt af at lave buketter og fik blod på tanden, fordi folk var vilde med dem, siger hun og fortæller leende, at hun efterhånden er blevet kendt som den ”crazy blomsterkvinde”, der altid kommer med blomster til venner og familie.
8 gode planter til skærehaven
Sommerfloks / Phlox drummondii ’Isabellina’
Stolt Kavaler / Cosmos bipinnatus ’Apricot Lemonade’
Frøkenhat /Zinnia elegans ’Oklahoma Salmon’
Harehalegræs / Lagurus ovatus ’Bunny Tails’
Almindelig blåkvast / Ageratum houstonianum ’Timeless Mix’
Kæmpe evighedsblomst / Helichrysum bracteatum ’Salmon Rose’
Jomfru i det grønne / Nigella damascena ’Albion Black Pod’
Vinget hindebæger / Limonium sinuatum
Blomsterbuketter uden gift og dårlige arbejdsmiljø
Hun bifalder meget, at folk har fået øjnene op for selv at dyrke blomster i stedet for at købe supermarkedsblomster fra Afrika. De er nemlig ofte dyrket under forhold, hvor gift og dårligt arbejdsmiljø er almindeligt.
– Folk køber jo mange blomster i løbet af et helt liv. Og hvis man spiser økologisk, hvorfor så sætte giftige blomster ind i sin stue?
I stuen har Liv Nørgaard Meinert en reol, som er dedikeret til forspiring, og hvori der sidder et specielt plantelys. Hun forspirer mange af sine blomster, fordi det giver de kraftigste blomster. Men forspiring er en følsom proces, som kræver meget pleje og kærlighed undervejs, så det er ikke noget, hun vil anbefale til nybegyndere.
– Man kan sagtens så direkte i jorden og få et godt resultat. Man laver bare en rille i jorden, lægger frø i og vander. Det er mindfulness at gå og hygge med. Jeg elsker selv idéen med at skabe noget skønt ud af nogle tørre frø og brun jord, siger hun og skuer ud over sin private blomstermark.
Kom godt i gang med skærehave
- En skærehave er en have, hvor der er plantet blomster, som man kan plukke og bruge til buketter.
- Begynd småt, udvid senere. Så bliver det en succes fra begyndelsen, fordi du har tid og overblik til at luge og vande. Begynd fx med et enkelt højbed. Der kan du dyrke op til syv forskellige blomster, hvis det er med rækker på bedets korte led.
- Begynd med blomster, som kan sås direkte på friland om foråret, og undgå den lidt drilske forkultivering. Gode snitblomster, der kan sås på friland, er for eksempel: morgenfrue, kornblomst, stolt kavaler og solsikker.
- Vælg altid en placering med fuld sol og helst også i læ. Uden sol når blomsterne ikke at udvikle sig på den relativt korte danske sæson.
- Skærehaven bliver bedst på en velgødet, luftig og ukrudtsfri jord. At blande godt med velomsat hestemøg i bedet hvert forår giver både en god jordstruktur og nok gødning til en hel sæson. Hestemøg kan du ofte få gratis ved at henvende dig til folk, som har heste.
- Tænk på at vælge forskellige slags blomster, både de store, imponerende og farverige, men også planter, der kan egne sig til fyld i buketter, for eksempel skærmplanter og græsser.
- Her kan du købe frø til skærehaven: Ud over i velassorterede havecentre kan frøene også findes online, fx impecta.se, chilternseeds.co.uk og spirekassen.nu.