Det er muligt kun at lave et stykke af din have om til en vild have. På den måde kan du selv styre, hvor i haven der er vildt – og hvor meget det skal fylde.

Guide til et haveområde med vilde blomster

  1. Vælg ét hjørne eller lille område i haven. Det bør være et sted med minimum 6 timers sol om dagen, da de fleste vilde blomster foretrække en solrig placering.
  2. Er der græsplæne, så vend tørvene i 15-20 centimeters dybde eller løsn’ jorden i samme dybde og fjern rødderne. Er der behov for at supplere den eksisterende jord, bør du blande vasket bakkesand i jorden frem for kompost eller næringsrig muldjord, da næringsfattig jord giver bedre konkurrencebetingelser for mange af de nøjsomme arter. Bedet skal derfor heller ikke gødes på noget tidspunkt.
  3. Vælg en færdigblandet blomster- eller engblanding, der passer til din jordtype, fx ”fugtig eng”, eller sammensæt selv en blanding med de arter, du ønsker i dit bed. Vælg hjemmehørende arter – de tilgodeser i højere grad de hjemmehørende insekter.
  4. Så dine frø i foråret, april-maj, eller i efteråret, hvor de fleste blomster naturligt vil smide deres frø. Sår du i foråret, skal jorden holdes fugtig når frøene spirer frem.
  5. Fjern løbende uønskede vækster samt nogle af de arter, der breder sig for meget. Nogle arter kan hurtigt udkonkurrere andre, så det gælder om at skabe balance mellem arterne. Tynd ud, hvis nogle arter dominerer bedet.
  6. Afhængigt af, hvilke arter der er sået, skal bedet klippes ned med en le eller en hækkesaks 1-2 gange om året. Hvis der er græsser i din engblanding, bør den klippes ned to gange om året, sommer og efterår. Hvis det er en ren blomsterblanding, kan du nøjes med at klippe den én gang, enten tidligt forår eller i efteråret, når blomsterne er afblomstret og har kastet deres frø. Læg alt afklip i kompostbunken.

Blomster og eventuelle græsser vil skyde på ny til foråret, så du kan have glæde af bedet år efter år, så længe du sørger for, at det ikke gror til i en enkelt art, eller ukrudt får overtaget bedet.

Lad græsplænen stå og klip den kun 2 gange om året

Hvis du ikke orker det store arbejde med at anlægge en blomstereng fra bunden, kan du også bare lade et område af græsplænen stå, som den er, og kun slå den ned to gange om året: én gang i juni og én gang i efteråret. Her har du dog mindre kontrol over, hvilke planter der kommer.

Vær opmærksom på, at ikke alle plænegræsser egner sig til at vokse vildt. Græsserne vil ofte dominere området, og blomstrende urter kan have svært ved klare konkurrencen fra græsserne.