Hvad er konstruktionstræ?
Konstruktionstræ bruges som den bærende del af konstruktionen i et træhus eller andre bygninger, der ønskes i en let konstruktion. Konstruktionstræ er typisk gran eller fyr, men kan også være andre træsorter.
Konstruktionstræ styrkeklassificeres med en ’C-betegnelse’ fx C18 og C24. Du skal sikre den rette styrkeklasse til dit byggeprojekt.
Det er ikke hensigtsmæssigt at anvende konstruktionstræ de steder, hvor det er i direkte kontakt med jord og udsat for fugtpåvirkning.
Klimapåvirkning
Træ er et biobaseret materiale, som optager CO2 under væksten og lagrer kulstoffet, indtil træet bliver brændt af eller nedbrudt. Derfor har konstruktionstræ et negativt klimaaftryk, hvilket betyder, at det er et godt valg for klimaet.
Kig efter FSC- eller PEFC-mærket, når du køber træ. Så er du sikret, at træet er fældet og produceret under bæredygtige forhold.
Klimaaftrykket for udvalgte konstruktionsmaterialer målt i CO2e pr. m3.
Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori.
Kilder: Materialepyramiden.dk og EPD ISOHEMP
Pris
Konstruktionstræ er ikke et dyrt valg. Det kan være muligt at finde billigere træ med samme dimension, men vær opmærksom på, at det kan være til en billigere pris på bekostning af styrkeklassificeringen.
Du bør også medregne prisen til de håndværkere, der skal bygge konstruktionen.
Levetid og vedligehold
Det er vigtigt, at konstruktionen er udført korrekt, så træet ikke er udsat for fugt, da det vil medføre risiko for, at træet bliver nedbrudt.
Er konstruktionen udført korrekt, har konstruktionstræ en lang levetid, og det er derfor et materiale, der i de fleste konstruktioner kan bruges sammenlignet med en konstruktion i beton eller gasbeton.