Hvad er beton?
Beton er et solidt byggemateriale, der består af cement, grus, sten og vand. Det er kendt for sin styrke, og her er blandingsforholdet med til at afgøre, hvor stærkt det er. Tilsættes der armeringsjern eller fibre, kan materialet blive endnu stærkere.
Beton er et formbart materiale, som kan støbes i mange former, der kan have forskellige udtryk i overfladen.
Beton kan bruges i alle bygningsdele i boligen. Det bruges typisk som den bærende bagvæg i en bygning og som fundament og terrændæk. Det er særligt egnet til bygningsdele, der er udsat for fugt.
Klimapåvirkning
Cement udgør en bestanddel af beton og er med til at give betonen et højt klimaaftryk, da produktionen af cement er energitung.
Klimaaftrykket for udvalgte konstruktionsmaterialer målt i CO2e pr. m3.
Klimaaftrykket er et udtryk for, hvor meget det belaster klimaet at producere materialet. Tallene her viser, hvor mange CO2e – CO2 og andre drivhusgasser – det belaster klimaet fra produktion til opsætning og sammenligner med udvalgte materialer inden for samme kategori.
Kilder: Materialepyramiden.dk og EPD ISOHEMP
Pris
Beton er dyrere end gasbeton, men billigere end hampebeton. Der findes flere producenter af beton, du kan få det leveret som færdigt element, færdigblandet, eller du kan blande det selv, og derfor kan der godt være prisforskelle på betonprodukter.
Du bør også medregne prisen til de håndværkere, der skal bygge konstruktionen.
Levetid og vedligehold
Beton har en lang levetid. Det bliver ikke nedbrudt, selvom det er udsat for fugt, og det kan derfor være det rigtige valg til fundamentet, hvor det er i direkte kontakt med jord.
Er konstruktionen korrekt udført, kræver den ikke vedligehold. Opstår der skader som fx sætningsskader i jorden ved fundamentet, bør det udbedres med det samme.