Hvad er en dørpølse?

En dørpølse er en pølseformet pude stoppet med garn- og stofrester, som kunne lægges nedenfor en dør, så det blev nemmere at holde varmen indenfor. Den er typisk 5-10 cm tyk og i længde som en dørbredde.

Før man havde dørtrin, lagde man dørpølsen ved underkanten af dørene for at forhindre træk fra det mellemrum, der er mellem dørens underkant og gulvet. Det gjaldt både yderdøre og dørene mellem rummene.

Navnet dørpølse skyldes formentlig, at den blev brugt ved døren og skulle kunne trykkes og formes lidt for at kunne tætne bedst muligt.

Kilder: Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum, Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius og Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius

 

Inden vores huse blev velisolerede og energioptimerede, fandt danskerne mange forskellige løsninger på at holde træk væk fra døre, vinduer og sprækker. Blandt andet udviklede man dørpølsen.
Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum, mener, dørpølsen kom frem i sidste halvdel af 1800-tallet.

– Det var på dette tidspunkt, man begyndte at få mange tekstiler – gardiner, puder og gulvtæpper – ind i de borgerlige hjem. Det ville dog ikke give mening at have en dørpølse i et hjem med lergulv og en bilæggerovn som eneste opvarmningskilde. Men i de velstillede hjem, hvor man fik bræddegulve og bedre opvarmning, kunne dørpølsen være effektiv, fortæller hun og fortsætter:

– På Frilandsmuseet har de også dørpølser med i de hjem, de har fra 1910. De er broderede og ret smukt udført, så det understreger, hvordan tekstiler blev brugt som dekoration, samtidig med at de havde en praktisk funktion.

Vinduespølser stoppede træk fra vinduer

Før i tiden, hvor boligerne havde enkelruder, utætheder omkring vinduerne og ingen tætningslister, havde man også vinduespølser, som blev lagt i vindueskarmen for at forhindre træk fra vinduer.
I Finland brugte man på samme måde rensdyrlav til at stoppe træk fra vinduerne.

Kilde: Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius

Isolering skubbede dørpølse ud

Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius mener også, man har haft dørpølsen i mange år og i mange forskellige afskygninger.

– Vi har altid forsøgt at skærme os mod træk, så dørpølsen var en af de mange ting, man brugte. Også helt op i 1970’erne, hvor vi havde oliekrisen og havde brug for at holde på varmen og undgå, at gardinerne stod og blafrede, siger hun.

I 1980’erne og 1990’erne begyndte dørpølsen dog at være overflødig i takt med, at vi fik bygget nye og mere energirigtige huse og fik isoleret de gamle.

– Den gode isolering har simpelthen elimineret dørpølsen. Men vi kan da se, at med gas- og oliekrise er flere begyndt at tænde op i brændeovne og sikre varmen med store velourgardiner. Så lur mig, om dørpølsen ikke også har været i brug igen, lyder det fra Kristine Virén.

Dørpølsen måske på vej tilbage

Også Stefanie Høy Brink mener, dørpølsen kan være på vej tilbage.

– Dørpølsen giver stadig ikke mening i gennemisolerede, nyopførte huse. Men i huse af ældre dato er mit indtryk, at flere qua krise og høje priser har tænkt på at sikre varmen på alternative måder. Uden at være bevidst om, at det er en dørpølse, lægger man et tæppe eller håndklæde ved døren for at modvirke træk.

Dørpølsen ”Trækhunden” som sy selv

– Jeg er også blevet gjort opmærksom på en opskrift på at sy en dørpølse i ”Alt om håndarbejde” fra 1990’erne. Dørpølsen var formet som en hund og hed Trækhunden. Og fordi alt med håndarbejde – at brodere eller strikke sin egen pude - også er så moderne, og man samtidig går op i genbrug og at spare på energi, kan det faktisk ikke blive ret meget mere 2020’erne-agtigt end at sy sin egen dørpølse og stoppe den med garn- og stofrester, siger hun.

Dørpølser bruges i mange lande

I øvrigt er dørpølsen ikke bare et dansk begreb. De findes – og bruges i vidt omfang – i mange andre lande.

– Blandt andet talte jeg med en kollega fra Australien, der fortalte, at dørpølsen stadig er meget udbredt i Australien, fordi husene er så dårligt isolerede, og også fordi det er en god måde at sikre, at alle mulige kryb ikke kommer ind under døren, forklarer Stefanie Høy Brink.

Dørpølse eller door sausage

Dørpølse faktisk kan oversættes meget direkte på engelsk til door sausage. Ord som door snake og door draft stopper bruges dog også og dækker over det samme – en pølselignende pude eller rulle, der kan lægges foran en dør for at forhindre træk i at komme ind.

Dørpølsen kan findes i mange forskellige materialer og designs – prøv bare at søge efter door sausage eller door draft stopper på pinterest – eller tjek de mange forskellige udgaver, du kan købe på fx eBay, etsy og Ubuy.